Bartin'da kestane agaçlarini gal arisindan laboratuvarda üretilen böcekler koruyacakSelim Bostanci

Bartin'da kestane agaçlarini gal arisindan laboratuvarda üretilen böcekler koruyacakSelim Bostanci

BARTIN (AA) - Bartin'da kestane rekoltesini düsüren gal arisiyla mücadele amaciyla laboratuvarda üretilen böcekler dogaya birakildi.

Kestane üreticisini büyük kayba ugratan gal arisi zararlisina karsi baslatilan çalisma kapsaminda Gökçebey'de bulunan Orman Zararlilariyla Mücadele Teshis ve Tani Laboratuvari'nda üretilen "Torymus Sinensis" böceklerinin ormana birakilmasi için Kurucasile'de etkinlik düzenlendi.

Kaymakam Ebrar Evsen, Belediye Baskani Mehmet Zihni Sayin, Bartin Orman Isletme Müdürü Temel Nadir, ilçe protokolü ve ilçe sakinlerinin katildigi etkinlikte, gal arisina karsi biyolojik mücadele kapsaminda 1000 böcek dogaya salindi.

Evsen ve beraberindekiler tarafindan, kavanozlarla getirilerek kestane agaçlarinin yapraklarina birakilan böceklerle gal arisinin verdigi zararlarin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kaymakam Evsen, gazetecilere, Kurucasile ilçesinde orman köylülerinin en büyük gelir kaynaklarindan biri olan kestane bali üretiminde son birkaç yildir sikintilar yasadiklarini söyledi.

Evsen, "Gal arisi sorununun farkindaydik. Orman Isletme Müdürlügümüz ve üniversitemizin çalismalariyla gal arisiyla biyolojik mücadeleyi saglamak üzere buraya Torymus Sinensis isimli canliyi biraktik. Umarim bütün orman köylülerimize, bal üreticilerimize hayirli olur." dedi.

Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yildiz da bölgedeki kestane ormanlarinda gal arisinin zararinin sürdügünü ve böcek salimiyla ari popülasyonunu zarar esiginin altina indirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Yildiz, biyoteknik mücadele dahilinde çalismalarinin sürecegini dile getirerek, "Bölgemiz için iyi çalismalar olacagini düsünmekteyiz. En fazla böcek miktarini alip bölgemize salmaya çalisiyoruz. Bölgemizde böcegimiz hizla yayilmaya devam ediyor." diye konustu.