Bakan Kurum, canli yayinda sorulari yanitladi:Zeynep Rakipoglu- "Ilk etabini 8 Mayis itibariyla açiyoruz ve etap etap da Atatürk Havalimani Millet Bahçesi'ni gençlerimize, Istanbul gençligine armagan edecegiz. Içinde kütüphaneleriyle kiraathaneleriyle yürüyüs yollariyla çok kiymetli. Istanbul'un Central Park'i olacak"- "(Kira artis oraninin yüzde 25'le sinirlanmasi) Ondan sonraki süreçte diyelim ki beklentilerimizin hala üzerinde, hem kiracimizi hem ev sahibimizi korumamiz lazim, buna iliskin d

Bakan Kurum, canli yayinda sorulari yanitladi:Zeynep Rakipoglu- "Ilk etabini 8 Mayis itibariyla açiyoruz ve etap etap da Atatürk Havalimani Millet Bahçesi'ni gençlerimize, Istanbul gençligine armagan edecegiz. Içinde kütüphaneleriyle kiraathaneleriyle yürüyüs yollariyla çok kiymetli. Istanbul'un Central Park'i olacak"- "(Kira artis oraninin yüzde 25'le sinirlanmasi) Ondan sonraki süreçte diyelim ki beklentilerimizin hala üzerinde, hem kiracimizi hem ev sahibimizi korumamiz lazim, buna iliskin d

ISTANBUL (AA) - Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Atatürk Havalimani Millet Bahçesi'nin ilk etabini 8 Mayis itibariyla açacaklarini ve etap etap gençlere armagan edeceklerini belirterek, "Içinde kütüphaneleriyle kiraathaneleriyle yürüyüs yollariyla çok kiymetli. Istanbul'un Central Park'i olacak." dedi.

Bakan Kurum, gazeteci Cüneyt Özdemir'in Youtube'da canli yayinladigi programda, gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Deprem bölgesindeki evlerin yapiminin 1 yilda tamamlanacagini ifade eden Kurum, daha önce çesitli afetlerin yasandigi Elazig, Malatya, Izmir, Antalya ve Mugla'da bunu yaptiklarini, deprem bölgesindeki 11 ili de ayaga kaldirmak için ayni motivasyonla çalistiklarini anlatti.

Bakan Kurum, "Istanbul'da ne vadediyorsunuz?" sorusu üzerine, Istanbul'un dönüsümü adina "yüzyilin dönüsüm projesi" diyebilecekleri tarihin en önemli sehircilik adimini attiklarini, 300 bin konutu kapsayan Kentsel Dönüsümde Yarisi Bizden Kampanyasi'ni baslattiklarini kaydetti.

"Atatürk Havalimani Millet Bahçesi'ni ne zaman açiyorsunuz?" sorusu üzerine Kurum, "Ilk etabini 8 Mayis itibariyla açiyoruz ve etap etap da Atatürk Havalimani Millet Bahçesi'ni gençlerimize, Istanbul gençligine armagan edecegiz. Içinde kütüphaneleriyle kiraathaneleriyle yürüyüs yollariyla çok kiymetli. Hani yurt disina gidersiniz 'Ya su bizim ülkemizde de olsaydi' dedigimiz, sehrin içindeki sehir parklari var ya emin olun hepsinden daha güzel olacak. Istanbul'un Central Park'i olacak." diye konustu.

Millet bahçesini 15-20 yillik agaçlarla donattiklarini, açildigi gün itibariyla vatandaslarin agaçlarin gölgesi altinda oturabilecegini dile getiren Kurum, "Istanbul'a bir deger katacak. Istanbul'a böyle bir projeyi armagan etmek de bizim için bir mutluluk vesilesi." ifadelerini kullandi.

Bakan Kurum, "Istanbul mitingi, Atatürk Havalimani'nda mi olacak?" sorusu üzerine, mitingin daha önce millet bahçesiyle ilgili tören yapilan alanda düzenlenecegini, 7 Mayis'ta Istanbul tarihinin en büyük, en coskulu, en kalabalik mitingi olacagini, milyonlarin orada bulunacagini kaydetti.

- Kira artis oraninin yüzde 25'le sinirlanmasi

"'Yüzde 25 kira artisini sabitleyecegiz. Kimse yüzde 25'ten fazla kira artisi vermesin' diye bir açiklama yaptiniz. Bunun arkasinda duracak misiniz?" sorusuna Kurum, "Duracagiz, durmak zorundayiz." yanitini verdi.

Kurum, 15 Mayis sabahi itibariyla her seyin normallesecegini düsündügünü belirterek, "Yatirimci güven, istikrar ister. O güveni, istikrari ülkenizde tesis ederseniz her sey normallesir. Hiçbir sey yapmaniza gerek yok. Vatandasin güveniyle sürecin yönetildigini, ülkedeki istikrar ortamini gördügü an direkt yatirimci ülkeye gelir." degerlendirmesinde bulundu.

Salgin sürecinde kira artislariyla ilgili olaganüstü bir durum yasandigini, bu durum normallesene kadar hem ev sahibini hem de kiraciyi koruyacak bir düzenleme yaptiklarini ve 2023 Temmuz'a kadar kira artis oranini yüzde 25'le sinirladiklarini aktaran Kurum, söyle devam etti:

"Çünkü birakin temmuzu, 15 Mayis'ta bunun normallesecegini düsünüyoruz. Artik üretim normallesecek. Tedarik zinciri normale dönecek. Dönmesiyle birlikte zaten bu enflasyon asagi çekilecek. Tüm dünya da bunu görecek, biz de görecegiz. Ondan sonraki süreçte diyelim ki beklentilerimizin hala üzerinde, hem kiracimizi hem ev sahibimizi korumamiz lazim, buna iliskin düzenlemeyi eger olaganüstü durum devam ediyorsa beklenmedik bir durum söz konusuysa tarihimizi öteleyecegiz."

- "Imar barisi, 'Bu bina saglam' demiyor, kentsel dönüsüm yapilana kadar geçerli"

Bakan Kurum, "Imar barisini çikarttiginiz için pisman misiniz?" sorusu üzerine, imar barisinin kendi bakanligindan önce çikarildigini ama önemli olanin ne zaman çiktigi degil, çikarilma sebebi oldugunu ifade etti.

Vatandaslarin mülkiyet problemleri oldugunu, elektrigini, suyunu baglatamadigini, binasinda kaçak yapilar bulundugunu, evin plana, projeye uygun insa edilmedigini kaydeden Kurum, sunlari anlatti:

"Imar barisi çikarilarak vatandaslarimizin bu eksikliklerinin giderilebilmesi için yeni bir kentsel dönüsüm yapilana kadar o bina oldugu yerde barisa tabi tutularak yapi kayit belgesi aliyor ve yikilana kadar geçerli, yani bu ilelebet taninmis bir hak degil. Sadece oradaki magduriyetleri giderilsin, vatandasimiz bu haliyle tapusunu da devredebilsin. Imar barisi, 'Bu bina saglam' demiyor ki zaten, kentsel dönüsüm yapilana kadar geçerli. Burayi çok iyi anlamak lazim. Deprem bölgesinde yikilan binalara bakiyoruz. Yüzde 96'si, 1999 ve öncesi. Imar barisina ne kadari müracaat etmis peki? Baktik, ya yüzde 4, ya yüzde 6. 'Imar barisina müracaat etmis, yüzde 80'i yikilmis' Öyle bir sey yok ki."

- "14 Mayis'i düsünüyoruz ve onun için mücadele ediyoruz"

"Yerel seçimlerde adiniz IBB Baskani adayi olarak geçiyor, teklif gelirse kabul eder misiniz?" sorusu üzerine Kurum, "14 Mayis seçimi, birinci önceligimiz. Bu seçim varken sunu söylemek; 'Ileride sunu düsünüyorum, söyle bir beklentim var, su yardimcisi olacagim, suraya belediye baskani olacagim, suraya bakan olacagim' demek gelecegimizi düsünmek ve ikbal kaygisi içerisine girmektir. Bunlari düsünmeyi, konusmayi hiç dogru bulmuyorum. Isimize odaklaniyoruz. Görev adamiyiz, eser yapiyoruz. Hizmetlerimiz konusuyor. 14 Mayis'i düsünüyoruz ve onun için mücadele ediyoruz." diye konustu.

Kurum, "Bakanlik gücünü seçimde kullaniyor musunuz?" sorusuna ise "Bakanlik gücü yetkilerse eger yetkilerimi kullaniyorum, kullanacagim tabii ki. Mesela sabah Atasehir'de vatandasim diyor ki 'Bizim burayi Sayin Bakanim rezerv alan ilan edin' Aksama imzaliyoruz. 2B'yle ilgili sorunu var. Orada bir eksik var, kentsel dönüsümle ilgili bir talep var. Bakanligimizin tüm yetkisini, gücünü kullaniyoruz, kullanacagiz tabii. Bu bakanligin görevi o. Onun disinda maddi olarak bakanligin tek bir kurusunu kullanmiyoruz kendi sahsimiza iliskin." yanitini verdi.