Almanya fabrika siparislerinde Nisan 2020 sonrasi en büyük düsüsBahattin Gönültas- Ülkede martta fabrika siparisleri 10,7 azalarak sert bir düsüse imza atti

Almanya fabrika siparislerinde Nisan 2020 sonrasi en büyük düsüsBahattin Gönültas- Ülkede martta fabrika siparisleri 10,7 azalarak sert bir düsüse imza atti

BERLIN (AA) - Almanya'da fabrika siparisleri, zayiflayan küresel ekonominin etkisiyle martta yüzde 2,2 düsüs beklentisine karsin yüzde 10,7 azalarak Kovid-19- salgininin zirve yaptigi Nisan 2020'den bu yana en büyük aylik düsüsü gösterdi.

Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), mart ayina iliskin fabrika siparisleri geçici verilerini açikladi.

Buna göre, ülkede, yurt içinde üretilen ürünler için siparisler, martta bir önceki aya kiyasla yüzde 10,7 azaldi.

Destatis, martta fabrika siparislerinin Kovid-19- salgininin zirve yaptigi Nisan 2020'den bu yana en büyük aylik düsüsü gösterdigini belirtti.

Fabrika siparislerine iliskin piyasa beklentisi, aylik bazda yüzde 2,2 azalmasi yönündeydi. Subat 2023’te söz konusu siparisler yüzde 4,5 artmisti.

Destatis açiklamasinda, rayli araçlarin, uçaklarin, uzay araçlarinin ve askeri araçlarin imalati gibi diger araç imalatinda martta bir önceki aya göre yüzde 47,4 düsüsün Mart 2023'teki fabrika siparislerindeki düsüse önemli katki sagladigi vurgulandi.

Almanya'da martta yurt içi toplam siparisler, aylik bazda yüzde 6,8 ve yabanci siparisler yüzde 13,3 düstü. Söz konusu dönemde Avro Bölgesi'nden yeni siparisler subat ayina göre yüzde 10,8 ve diger ülkelerden Almanya'ya gelen siparisler yüzde 14,8 azaldi.

Ülkede martta ara mali üreticilerinin siparisleri aylik bazda yüzde 7,5, sermaye mali siparisleri de yüzde 14,1 düsüs gösterdi. Tüketim mali üreticilerinin siparisleri ise yüzde 1,1 artti.