Bakan Karaismailoglu, Intermodal Tasimacilik Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi'nin açilisina katildi:Hülya Ömür Uylas- "Demir yolunun tasimaciliktaki oraninin 2029 yilinda yüzde 11’in üzerine yükselmesini, 2053'te ise yaklasik yüzde 22 olarak gerçeklesmesini öngörüyoruz"- "Artan çevresel kaygilar, düsük emisyon hedefleri ve Türkiye'nin Orta Koridor üzerine olan stratejik hedefleri dogrultusunda demir yolu yatirimlarina daha da agirlik verecegiz"

Bakan Karaismailoglu, Intermodal Tasimacilik Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi'nin açilisina katildi:Hülya Ömür Uylas- "Demir yolunun tasimaciliktaki oraninin 2029 yilinda yüzde 11’in üzerine yükselmesini, 2053'te ise yaklasik yüzde 22 olarak gerçeklesmesini öngörüyoruz"- "Artan çevresel kaygilar, düsük emisyon hedefleri ve Türkiye'nin Orta Koridor üzerine olan stratejik hedefleri dogrultusunda demir yolu yatirimlarina daha da agirlik verecegiz"

ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, demir yolunun tasimaciliktaki oraninin 2029 yilinda yüzde 11’i asmasini , 2053'te ise yaklasik yüzde 22 olarak gerçeklesmesini öngördüklerini belirterek, "Artan çevresel kaygilar, düsük emisyon hedefleri ve Türkiye'nin Orta Koridor üzerine olan stratejik hedefleri dogrultusunda demir yolu yatirimlarina daha da agirlik verecegiz." dedi.

"Türk Demiryolu Sektöründe Intermodal Tasimacilik Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi'nin açilis toplantisi, Ankara Sheraton Otel'de gerçeklestirildi. Toplantiya, Bakan Karaismailoglu, Disisleri Bakan Yardimcisi ve AB Baskani Mehmet Kemal Bozay, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Strateji Gelistirme Baskani Yunus Emre Ayözen, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürü Burak Aykan ile AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkinma Bölümü Baskani Angel Gutierrez Hidalgo de Quintana katildi.

Karaismailoglu, toplantinin açilisinda yaptigi konusmada, Türkiye'nin her kösesini birbirine bagladiklarini, bununla yetinmediklerini ve dünyayi Türkiye'ye bagladiklarini söyledi.

2003-2023 döneminde 194 milyar dolarlik yatirimi Türkiye'ye kazandirdiklarini ifade eden Karaismiloglu, "Insa ettigimiz alternatif güzergahlarla, ulastirma koridorlariyla, ticaret yollariyla etki alanimizi daha da gelistirmeye kararliyiz. Orta Koridor'un çok önemli bir ayagini teskil ederek ülkemizin lojistik hareketlilikten alacagi payi artirdik. Tüm ulasim hizmetlerini kat be kat artiran politikalar ve faaliyetlerle dünyada en hizli gelisen ülkelerden biri haline geldik. Dünya ticaretinde söz sahibi olmamiz için büyük bir hamle olan Orta Koridor'un ürettigi ve üretecegi potansiyel ortadadir." diye konustu.

- Yurt disi yük tasimaciliginda demir yolunun payi 10 kat artacak

Millete, milli ekonomiye her zaman alternatif kanallar saglamak için çalistiklarini vurgulayan Karaismailoglu, bu kapsamdaki yeni hamlenin “Kalkinma Koridoru” oldugunu bildirdi. Karaismailoglu, "Basra Körfezi'ndeki Irak'in Fav Limani'ndan Türkiye sinirina kadar yapilacak demir ve kara yollarindan olusacak koridor sayesinde, Hint Okyanusu'ndan Avrupa, Akdeniz, Karadeniz ve Kafkasya'ya baglantilar kuracagiz." ifadelerini kullandi.

Demir yolu yatirimlarindaki hedeflere iliskin bilgi veren Karaismailoglu, "Demir yolunun tasimaciliktaki oraninin 2029 yilinda yüzde 11’in üzerine yükselmesini, 2053'te ise yaklasik yüzde 22 olarak gerçeklesmesini öngörüyoruz." dedi.

Yurt disi yük tasimaciliginda demir yolunun payini 10 kat artirmayi hedeflediklerini aktaran Karaismailoglu, demir yolu yolcu sayisinin 2035 yilinda 145 milyonu, 2053 yilinda ise 269 milyonu geçmesini hedeflediklerini dile getirdi.

Karaismailoglu, diger ulasim modlarindaki yatirimlarin da devam edecegine isaret ederek, su degerlendirmede bulundu:

"Netice olarak, demir yolunun yük tasimaciligindaki payi 2019’dan 2053'e kadar 7 kattan fazla artacak. Bu rakamlar ayni zamanda karbon saliminin ciddi anlamda azaltilmasi anlamina geliyor. Elbette diger ulasim modlarindaki yatirimlarimiza da gereken önemi vererek, ülkemize yeni, hizli ve konforlu bir altyapiyla daha sürdürülebilir, güvenli, çevreci, erisilebilir, kapsamli, hizli ve teknolojik olarak daha yenilikçi bir ulastirma imkani kazandirma çabamizi sürdürecegiz. 2053 yilina kadar, demir yolu agimiz 13 bin 22 kilometreden 28 bin 590 kilometreye çikacak. Hizli tren baglantisina sahip il sayimiz 8'den 52'ye yükselecek. 2053 yilina kadar yapacagimiz yaklasik 190 milyar dolarlik yatirimlarimizla, sektörün milli gelirimize katkisi 2053'e kadar 1 trilyon dolari geçerek, yatirim bedelinin 5 katindan fazlasini ülkemize kazandiracaktir. Ayrica üretime 2 trilyon dolar, istihdama 28 milyon kisilik fayda saglayacagiz."

- Demir yollarinda serbestlesme çalismalari

Gelecek dönemde Türkiye'nin essiz cografi konumundan da yararlanarak, lojistikte küresel ve bölgesel bir merkez haline gelmenin, kara yolu, demir yolu, deniz yolu, hava yolu ve haberlesme agini ekonomik, etkin, verimli, emniyetli, çevreye duyarli ve afetlere dayanikli sekilde daha da gelistirmenin temel öncelikleri oldugunu vurgulayan Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Serbestlesen demir yolu sektöründeki isletmecilerin, adil ve sürdürülebilir rekabet ortaminda hizmet verebilmeleri için sektörün düzenleyici makami ve ulusal emniyet otoritesi olarak, mevzuat çalismalarini Bakanligimiz bünyesinde AB müktesebatina uyumlu biçimde sürdürüyoruz. Demir yollarinda baslattigimiz serbestlesmeyle birlikte özel sektörün yolcu ve yük treni isletmeciligi yapabilmesinin önünü açtik. Bu kapsamda, 3 sirketi demir yolu yolcu tren isletmecisi, 4 sirketi ise demir yolu yük tren isletmecisi olarak yetkilendirdik. 2022 yilinda demir yollarindaki toplam 38,5 milyon ton yükün yüzde 16'si özel demir yolu tren isletmecileri tarafindan tasindi. Demir yolunda tasimacilik payinin daha da artirilmasi için, yatirim ve isletmecilik maliyetlerinin düsürülmesi, karasal yükün demir yollarina kaydirilmasinin cazip hale getirilmesi çalismalarimiz devam ediyor."

- "Ulastirma sektöründe küresel rekabet gücünü artiracagiz"

Avrupa Birligi ile ortaklasa finanse edilen "Intermodal Tasimacilik Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi" ile intermodal tasimacilikta demir yollarinin payini artirmayi hedeflediklerini vurgulayan Karaismailoglu, özellikle bu alanda Türkiye'nin gelisimini saglamak ve sadece ulusal kapsamda degil, uluslararasi da baglantilari kurarak daha çevreci ve konforlu bir ulasim sistemini olusturmayi amaçladiklarini bildirdi. Bakan Karaismailoglu, "Bundan sonrasi için de artan çevresel kaygilar, düsük emisyon hedefleri ve Türkiye'nin Orta Koridor üzerine olan stratejik hedefleri dogrultusunda demir yolu yatirimlarina daha da agirlik verecegiz." dedi.

Bu amaçla 2053 yilinda 28 bin 590 kilometre hat uzunluguna ulasmayi hedefledikleri bilgisini veren Karaismailoglu, projeyle demir yolu baglantili lojistik merkezler agi sayesinde, Türkiye'nin lojistik kapasitesini, verimliligini güçlendirmeyi ve yük tasimaciliginda demir yolunun payini artirmayi hedeflediklerini söyledi. Karaismailoglu, bunun yani sira demir yolu altyapisinin diger ulastirma modlariyla entegre sekilde gelistirilmesini, intermodal tasimaciligin güçlendirilmesini saglayacaklarini ve bu sayede ulastirma sektöründe küresel rekabet gücünü artiracaklarini anlatti.

- "Ülkemizin lojistik kapasitesi ve verimliligi güçlenecek"

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Strateji Gelistirme Baskani Ayözen de projeye iliskin bilgi verdi.

Ayözen, "Türk Demiryolu Sektöründe Intermodal Tasimacilik Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi, hem ülkemiz sinirlari içinde hem de sinirlarimiz disindaki yük tasimaciligindaki entegrasyon için büyük önem arz ediyor. Avrupa Birligi IPA Fonu ile 24 ay boyunca sürecek projemizin, bedelin yüzde 85'i IPA fonlarindan, yüzde 15'i ise Bakanlik bütçesinden karsilanacak. Projemiz sonucunda daha da güçlendirecegimiz 'demir yolu baglantili lojistik merkezler agi' sayesinde, ülkemizin lojistik kapasitesini ve verimliligini güçlendirecek ve yük tasimaciliginda demir yolunun payini artiracagiz. Bunun yani sira demir yolu altyapisinin diger ulastirma modlariyla entegre sekilde gelistirilmesine, intermodal tasimaciligin güçlendirilmesine katki sunacagiz." diye konustu.

Proje kapsaminda Türkiye'de intermodal tasimaciligin talep, hizmet ve altyapi düzeyleri, kullanilan teknoloji ve is modellerinin yani sira politika, yasal ve kurumsal çerçeve baglaminda durum analizi yapilacagini vurgulayan Ayözen, akabinde demir yolu temelli intermodal tasimaciligin rekabet edebilirligini artiracak yönlerin analizleri ile intermodal tasimaciligin gelecegine yönelik gerçekçi talep tahminlerinin ortaya konulacagini kaydetti.

Ayözen, demir yolu yük tasimaciliginin ulasim modlari arasindaki payinin artirilabilmesi için yasal altyapida gerekli düzenlemeleri yapacaklarini da sözlerine ekledi.