Avustralya'da, belde baskani hakkinda yaniltici bilgi veren ChatGPT'ye dava açildiNuri Aydin

Avustralya'da, belde baskani hakkinda yaniltici bilgi veren ChatGPT'ye dava açildiNuri Aydin

ANKARA (AA) - Avustralya'da Hepburn Belde Baskani Brian Hood, kanuna aykiri uygulamalari yetkili makamlara ifsa ettigi davada "rüsvet suçlamasiyla karsi karsiya oldugu" iddiasini paylasan ChatGPT'ye dava açti.

Amerikan is dünyasi dergisi Forbes'in haberine göre, Avustralya'da Gordon Legal Hukuk Bürosu, ChatGPT'nin, hakkinda yapilan sorgulamalarda Hood'un 1999 ve 2005 arasinda Malezya, Endonezya ve Vietnamli yetkililere rüsvet vermekle suçlandigi ve suçunu itiraf etmesinin ardindan 30 ay hapis cezasina çarptirildigi yanitlarini verdigini iddia etti.

Gordon Legal'den James Naughton, konuya dair yaptigi yazili açiklamada, "Kanuna aykiri uygulamalari yetkili makamlara ifsa ettigi davada Hood'un itibari, yabanci görevlilere rüsvet vermekten sorumlu tutulan biri olarak gösterilmesi nedeniyle ChatGPT tarafindan lekelenmistir. Bu karalamadir." ifadelerini kullandi.

Naughton, açiklamada "Bu kritik hata ChatGPT'nin yol açabilecegi itibar lekeleme örnekleri açisindan ufuk açici olabilir. Yapay zeka giderek toplumumuza entegre oluyor. Bu sistemin verdigi bilgiler de yasal süreçlere tabi olacaktir. Bu dava Hood'un karalanan itibarini düzeltmek içindir." degerlendirmesinde bulundu.

Gordon Legal, ABD merkezli yapay zeka arastirma sirketi OpenAI'ye bildirimde bulunarak düzeltme talep etti.

ABD'de kar amaci gütmeyen Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi (CAIDP), Federal Ticaret Komisyonuna (FTC) yaptigi basvuruda yapay zeka gelistirme sirketi OpenAI'in yapay zeka robotu ChatGPT'nin yeni sürümü GPT-4'ün kullaniminin durdurulmasi talebinde bulunmustu.

Yapay zekanin toplum üzerinde olusturdugu riskler hakkinda "Future of Life Institute" tarafindan da açik mektup yayimlanmisti.

Aralarinda Twitter'in sahibi Elon Musk ve Apple'in kurucu ortagi Steve Wozniak gibi birçok ismin imza attigi mektupta CAIDP Baskani Mark Rottenberg'in de imzasi yer aliyor.

Mektupta GPT-4'ten daha güçlü yapay zeka teknolojilerinin gelistirilmesine en az 6 ay ara verilmesi talep edilmisti.

OpenAi CEO'su Sam Altman ise daha önce yaptigi açiklamada, ChatGPT'nin "insanligin gelistirdigi en büyük teknoloji oldugunu" ve "bilgi kirliligi" için kullanilabileceginden endiselendigini vurgulamisti.