Avustralya Basbakani Albanese, AUKUS anlasmasinin "Çin'e karsi gerekli oldugunu" söylediAhmet Dursun

Avustralya Basbakani Albanese, AUKUS anlasmasinin "Çin'e karsi gerekli oldugunu" söylediAhmet Dursun

ANKARA (AA) - Avustralya Basbakani Anthony Albanese, Ingiltere ve ABD ile imzaladiklari nükleer enerjiyle çalisan denizalti üretimi anlasmasi AUKUS'a yönelik ülke içinden gelen elestirilere karsi, Çin'in bölgedeki askeri gücünü ciddi sekilde artirdigini ve bu yüzden de anlasmanin gerekli oldugunu savundu.

Melbourne'den yayin yapan Radio 3AW'ye konusan Avustralya Basbakani Albanese, eski Basbakan Paul Keating'in ABD ve Ingiltere ile yapilan AUKUS anlasmasina yönelik elestirilerine karsilik, "dünyanin 1990'lardan bu yana degistigini" söyledi.

Keating'in anlasmaya iliskin görüslerini dogru bulmadigini dile getiren Albanese, "Onun 2023 dünyasina iliskin görüslerine kesinlikle katilmiyorum." dedi.

Avustralya hükümetini, "ABD'nin Çin'i çevreleme planlarinin parçasi olmakla" suçlayarak, Çin'in ülkesi için tehdit olusturmadigini öne süren Keating'in açiklamalarina isaret eden Albanese, "Çin'in 1990'dan bu yana küresel meselelere yönelik durusunu degistirdigini" söyledi.

Çin'in bölgedeki askeri gücünü ciddi sekilde artirdigi ve bu yüzden de anlasmanin gerekli oldugu yorumunu yapan Albanese, "Çin hakkindaki görüsüm sudur ki biz yapabilecegimiz yerde Çin'le isbirligi yapmaliyiz ancak gerektigi yerde de anlasmazligimizi ortaya koymaliyiz. Çin'in insan haklarina yönelik tutumu konusunda onlarla ayni fikirde degiliz. Güney Çin Denizi'ndeki bazi eylemlerine katilmiyoruz. Bölgemizde çok daha öne çikan konumuna karsiyiz." diye konustu.

- AUKUS anlasmasi ve anlasmaya iliskin elestiriler

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve Ingiltere ile nükleer denizalti teknolojisi alaninda isbirligini öngören AUKUS anlasmasini imzalamisti.

3 ülkenin isimlerinin Ingilizcedeki kisaltmasindan olusan "AUKUS" anlasmasi uyarinca Güney Avustralya eyaletinin baskenti Adelaide'deki tersanelerde, en az 8 nükleer enerjiyle çalisan denizalti insa edilmesi planlaniyor.

Anlasma uyarinca Avustralya'nin sahip olacagi nükleer enerjili denizaltilar, Hint-Pasifik'te istikrari desteklemek ve anlasmaya taraf olan ülkelerin ortak degerleri ile çikarlarinin korunmasina katki sunmak için kullanilacak.

Hint-Pasifik bölgesinde, Çin'in büyüyen askeri varligina karsi yapildigi açiklanan AUKUS anlasmasina tepki gösteren Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, "anlasmanin bölgesel baris ve istikrari ciddi sekilde baltalayacagi" elestirisinde bulunmustu.

Ülkede 1991-1996 arasinda görev yapan eski Basbakan Keating, dün yaptigi açiklamada, AUKUS'u, "1. Dünya Savasi'ndaki zorunlu askerlik kararindan bu yana bir Isçi Partisi hükümetince verilen en kötü uluslararasi karar" olarak tanimlamisti.