Asya-Pasifik Yayin Birligi TRT'nin ev sahipliginde Istanbul'da bir araya geldi Elif Küçük- TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci: - "Hem Asya-Pasifik Yayin Birligi (ABU) sekretaryasi hem de ABU üyeleriyle kurumumuzun daha fazla angaje olmasini hedefledigimiz TRT-ABU Strateji Belgesi ve Eylem Plani belgemizi hazirladik. Stratejik amaçlarimizi ve bu yöndeki eylemlerimizi belirledik"

Asya-Pasifik Yayin Birligi TRT'nin ev sahipliginde Istanbul'da bir araya geldi Elif Küçük- TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci:
- "Hem Asya-Pasifik Yayin Birligi (ABU) sekretaryasi hem de ABU üyeleriyle kurumumuzun daha fazla angaje olmasini hedefledigimiz TRT-ABU Strateji Belgesi ve Eylem Plani belgemizi hazirladik. Stratejik amaçlarimizi ve bu yöndeki eylemlerimizi belirledik"

ISTANBUL (AA) - TRT'nin ev sahipliginde Istanbul'da gerçeklestirilen Asya-Pasifik Yayin Birliginin (ABU) 115. Yönetim Kurulu Toplantisinda, ABU'nun 2023-2024 stratejisi belirlendi.

TRT'den yapilan açiklamaya göre, yaklasik 3,5 milyar izleyiciye hitap eden, 64 ülkeden 246 üyesi ile dünyanin en büyük yayin birligi olan ABU'nun 115. Yönetim Kurulu Toplantisi, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci'nin ev sahipliginde Güney Kore, Japonya, Endonezya, Özbekistan, Çin Halk Cumhuriyeti gibi 18 ülkenin medya kuruluslarindan üst düzey yayincinin katilimiyla gerçeklestirildi.

Toplantinin açilisinda konusan Sobaci, Türkiye'nin kamu yayincisi olarak, TRT'nin uluslararasi haber kanallari, dijital haber platformlari, etkinlikler ve yapimlarla 8 milyar insani kapsayan, nitelikli, derinlikli, hakikati ve insani merkezine alan bir yayincilik anlayisi benimsedigini belirtti.

Mehmet Zahid Sobaci, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in "Daha adil bir dünya." çagrisi dogrultusunda yayincilar olarak her bir cografyanin, her bir kültürün, her bir insanin sahsiyetli ve nitelikli anlatisiyla küresel adaletinin dengelenmesine önemli katkilar sunabileceklerini vurguladi.

TRT'nin ABU'ya 1964'te üye oldugunu ve o günden bu yana ABU ile iliskilere yüksek önem atfedildigini aktaran Sobaci, sunlari kaydetti:

"Pek çok etkinligin Asya Pasifik bölgesiyle ilgili olmasinin, kurumumuzun ABU'ya verdigi önemin somut bir göstergesi oldugu kanaatindeyim. Hem ABU sekretaryasi hem de ABU üyeleriyle kurumumuzun daha fazla angaje olmasini hedefledigimiz TRT-ABU Strateji Belgesi ve Eylem Plani belgemizi hazirladik. Stratejik amaçlarimizi ve bu yöndeki eylemlerimizi belirledik. Bu çalismayi yakin zamanda sizlerle beraber uygulamaya koymayi hedefliyoruz."

Sobaci, Türkiye'nin ilk ve tek kamu yayincisi olan, 18 televizyon, 17 radyo kanali, 7 uluslararasi dijital haber platformu, 4 basili dergisi, 41 dil ve lehçede yayin yapan TRT'nin her alanda ABU ile isbirligine açik oldugunun, yeni açilacak dijital platform ile iliskilerin daha da kuvvetlenecegine inandiginin altini çizdi.

- "TRT Uluslararasi Dijital Platformu" yakinda hayata geçirilecek

TRT'nin uzun süredir üzerinde çalistigi "TRT Uluslararasi Dijital Platformu"nun açilisini gelecek günlerde gerçeklestireceklerine isaret eden Sobaci, "Baslangiç asamasi için Türkçe, Ingilizce, Arapça, Ispanyolca ve Urduca olmak üzere 5 dilde faaliyet gösterecek platformumuz, mevcut sisteme bir alternatif degil paradigma degisiminin habercisi olarak uzun yolculuguna baslayacak. Bu çerçevede bilmenizi isterim ki isbirliklerimizi her geçen gün güçlendirdigimiz Asya Pasifik bölgesindeki siz meslektaslarimizin yapimlarina, ortak çalismalara ve her türlü isbirligine açigiz." ifadelerini kullandi.

ABU Baskan Vekili ve Kore Yayin Kurumu KBS'nin CEO'su Kim Eul-chul da TRT'ye tesekkürlerini ileterek, isbirliklerini ilerletmek istediklerini kaydetti.

- Geçmis dönem çalismalari ve gelecek dönem stratejileri konusuldu

Japonya Yayin Kurumu (NHK), Kore Yayin Kurumu (KBS), Endonezya Radyo Kurumu (RRI), Özbekistan Milli Televizyon ve Radyo Kurumu (MTRK), Çin Halk Cumhuriyeti Radyo ve Televizyon Kurumu (NRTA), Hindistan Prasar Bharati Kamu Televizyon Kurumu (DDI), Avustralya Yayin Kurumu (ABC) gibi kurumlardan üst düzey yöneticilerin katildigi 115'inci ABU Yönetim Kurulu Toplantisi'nda birligin 2022 yili çalismalari ele alindi, 2023-2024 stratejileri belirlendi.