Arnavutluk’ta tip ögrencileri "zorunlu istihdama" karsi protesto düzenlediFatjon Cuka,Dzihat Aliju

Arnavutluk’ta tip ögrencileri "zorunlu istihdama" karsi protesto düzenlediFatjon Cuka,Dzihat Aliju

TIRAN (AA) - Arnavutluk'ta akademik yilin ilk gününde tip ögrencileri, diploma alabilmeleri için belirlenen süre boyunca ülkede zorunlu istihdamlarini sart kosan yasayi protesto etti.

Tiran Tip Fakültesinden onlarca ögrenci, baskent Tiran’daki Rahibe Teresa Üniversite Hastanesi ve Fakülte Dekanliginin önünde toplandi.

Ögrenciler, "Adaletsizlik yasa oldugunda direnis zorunluluk olur", "Tip protesto ediyor, yasayi iptal edin", "Umut olmadigini düsündügümüz için kaçtik, umudun biz oldugumuzu unuttuk" yazili pankartlarla zorunlu istihdama karsi çikti.

Bir grup ögrenci, protestolarinin sürecegini ve egitimi boykot edeceklerini duyurdu.

Ögrenciler, daha önce de protesto düzenlemisti. Bir diger grup ise söz konusu yasayi destekliyor.

- Yasa tasarisi 21 Temmuz’da onaylanmisti

"Tip ögrencilerinin Arnavutluk'ta istihdamina" iliskin yasa tasarisi, 21 Temmuz’da mecliste onaylanmisti.

Yasaya göre tip fakültesine kabul edilen ögrencilerin, egitimlerini tamamlamalarinin ardindan Arnavutluk'ta 5 yil istihdamlarini öngören sözlesme imzalamalari gerekiyor.

Yasa, ikinci ila dördüncü sinif ögrencilerinin 3 yil, besinci ve altinci sinif ögrencilerinin ise 2 yil çalisma zorunlulugunu veya bu iki gruptaki ögrencilerin kalan yillarinin ögrenim ücretlerini ödemesini öngörüyor.

Yetkililere göre yasa, saglik sisteminin ihtiyaçlarinin karsilanmasini ve doktorlarin yurt disina çalismaya gitmelerini engellemeyi amaçliyor.?????????????????