AB "uzun Kovid" tedavisi için firmalardan basvuru bekliyorSelen Temizer

AB "uzun Kovid" tedavisi için firmalardan basvuru bekliyorSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), "uzun Kovid" seklinde tabir edilen Kovid-19 sonrasi kroniklesen belirtileri içeren hastaliga büyük önem atfettigini, tedavi için firmalardan basvuru bekledigini bildirdi.

AB Komisyonu Saglik ve Gida Güvenligi Direktörü Sandra Gallina, eski adiyla Twitter olan sosyal medya platformu X üzerinden yaptigi açiklamada, AB'nin "uzun Kovid"i ciddiyetle takip ettigini ve gündeminde tuttugunu bildirdi.

Gallina, "Uygun, klinik olarak denenmis aday (tedavi) bulunur bulunmaz ve bir gelistirici firma EMA'ya (AB'nin ilaç düzenleyicisi Avrupa Ilaç Kurumu) basvuruda bulunur bulunmaz, yetkilendirmesini hizla degerlendirecegiz." ifadelerini kullandi.

Dünya Saglik Örgütü, 5 Mayis'ta Kovid-19'un "küresel acil durum" niteliginin sona erdigini duyurmustu.

Ancak "uzun Kovid" tabir edilen rahatsizliklar, son dönemde Bati ülkelerinin gündeminde yer aliyor.

AB ve ABD'nin 13 Aralik 2022'de ortaklasa yaptigi bir konferans sonucunda hazirlanan raporda, Kovid-19 geçiren her 8 kisiden birinin "uzun Kovid"e yakalandigi, ilk enfeksiyon tarihini üzerinden geçen haftalar ve hatta aylar boyunca semptomlari tasidigi belirtilmisti.

Kovid-19 sonrasi sendromu (post-Covid syndrome) olarak da tanimlanan belirtiler; asiri yorgunluk, uyku güçlügü, sürekli öksürük, uzuvlarda agrilar, konusma ve hafiza ile ilgili bilissel sorunlar, uzun süre koku alma veya tat alma duyusunun yitirilmesi ve eslik eden depresyon ve anksiyete gibi sorunlardan olusuyor.