Arap ülkeleri Sudan'daki kisa vadeli ateskesten memnunIbrahim Khazen,Laith Al-jnaidi,Gülsen Topçu

Arap ülkeleri Sudan'daki kisa vadeli ateskesten memnunIbrahim Khazen,Laith Al-jnaidi,Gülsen Topçu

ISTANBUL (AA) - Arap ülkeleri, Suudi Arabistan ve ABD öncülügünde, Sudan'daki taraflarin kisa vadeli ateskes üzerinde anlasmasini memnuniyetle karsiladi.

Katar Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, varilan anlasmanin, ülkedeki çatismalarin tamamen durmasina zemin hazirlamasi temennisinde bulunulurken, Suudi Arabistan ile ABD'ye söz konusu anlasmada oynadigi rolden ötürü tesekkür edildi.

Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Disisleri Bakanligi da açiklamasinda, anlasmayi memnuniyetle karsiladigini ifade etti ve bunun kapsamli ve daimi bir anlasmaya adim teskil etmesi dileginde bulundu.

Kuveyt, Bahreyn, Misir ve Ürdün disisleri bakanliklarinin açiklamalarinda da ateskes anlasmasinin Sudan'daki çatismalari nihai olarak sonlandirmasi istendi ve ABD ile Suudi Arabistan'in bu anlasmaya varilmasinda oynadigi rol takdir edildi.

Sudan Disisleri Bakanligi ise açiklamasinda, anlasmayi memnuniyetle karsiladigini belirtti ve anlasmanin sartlarina bagli kalacagini teyit etti.

Birlesmis Milletler, Afrika Birligi ve Hükümetlerarasi Kalkinma Otoritesinden (IGAD) olusan üçlü mekanizma da anlasmayi memnuniyetle karsiladigini duyurdu ve iki tarafi ateskese uymaya çagirdi.

- Kisa vadeli ateskes

Suudi Arabistan ve ABD, Sudan'da çatisan ordu ile Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasinda saglanan 7 günlük ateskesin, Sudan yerel saatiyle 22 Mayis 21.45'te yürürlüge girecegini ve Sudan'daki krizi çözmek için Cidde sehrinde yapilan görüsmelerin devam edecegini bildirmisti.

Sudan'in tamaminda uygulanacak "acil insani yardimlarin ulastirilmasi ve temel hizmetlerin saglanmasinin" hedeflendigi kisa vadeli ateskes anlasmasi, taraflarin Cidde Bildirgesi'nde insani yükümlülüklerle ilgili verilen taahhütlere uymasini kapsiyor.

- Suudi Arabistan'daki müzakereler

ABD ve Suudi Arabistan'in, Sudan'daki krizi çözmek için Cidde sehrinde 6 Mayis'ta baslattiklari taraflar arasindaki görüsmeler sonucunda 11 Mayis'ta, Sudan'daki çatismalarin durdurulmasi için "Cidde Bildirgesi" imzalanmisti.

Bildirgede, Sudan ordusu ve HDK'nin sivillere zarar verecek herhangi bir saldiridan uzak duracagi belirtilirken, Sudan halkinin çikarlarinin iki taraf için öncelik olduguna vurgu yapilmisti.

- Sudan'daki çatismalar

Sudan ordusu ile HDK arasinda, taraflarin uzun süredir yasadigi fikir ayriliklarinin artmasi sonucu Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan sabahi silahli çatismalar baslamisti.

Birlesmis Milletler Uluslararasi Göç Örgütü (IOM), Sudan'da devam eden çatismalar nedeniyle 843 binden fazla kisinin ülke içinde yerinden edildigini, 259 bin kisinin komsu ülkelere geçtigini bildirmisti.

IOM, çatismalarin devam etmesi halinde 1,8 milyon kisinin ülke içinde yerinden olacagi öngörüsünde bulunmustu.