Almanya'da perakende satislar, martta yillik yüzde 8,6 düstüBahattin Gönültas- Destatis, martta gida ürünlerine talebin düsük oldugunu bildirirken bu ürünlerde perakende satislar Mart 2022’ye göre reel olarak yüzde 10,3 geriledi

Almanya'da perakende satislar, martta yillik yüzde 8,6 düstüBahattin Gönültas- Destatis, martta gida ürünlerine talebin düsük oldugunu bildirirken bu ürünlerde perakende satislar Mart 2022’ye göre reel olarak yüzde 10,3 geriledi

BERLIN (AA) - Almanya'da reel perakende satislar, özellikle gida ürünlerinde yükselen fiyatlarin Almanlarin satin alma konusunda isteksizligini etkilemesi nedeniyle martta bir önceki aya göre yüzde 2,4 ve yillik bazda yüzde 8,6 geriledi.

Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), perakende satislara iliskin mart ayi geçici verilerini açikladi.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis reel perakende satislar, martta bir önceki aya kiyasla yüzde 2,4 düsüs gösterdi. Satislar, bir önceki yilin ayni dönemine göre ise yüzde 8,1 gerileyerek beklentilerin altinda kaldi.

Ülkede perakendeciler birçok müsterinin satin alma gücünü azaltan yüksek enflasyondan muzdarip olurken, piyasalarda beklenti söz konusu satislarin martta aylik yüzde 0,4 artmasi yönündeydi.

Destatis, martta gida ürünlerine talebin düsük oldugunu bildirirken bu ürünlerde perakende satislar Mart 2022’ye göre reel olarak yüzde 10,3 düstü.

Destatis açiklamasinda "Söz konusu durum 1994'te kayitlarin tutulmaya baslamasinda bu yillik satislardaki en güçlü düsüs." denildi.

Istatistik kurumu, martta gida fiyatlarinin bir önceki yila göre yüzde 22,3 daha pahali olan pahali olmasini buna bir neden olarak gösterdi.

Destatis’e göre, "Mart ayinda gida enflasyonu, genel enflasyon oranindan üç kat daha yüksekti."

Bu arada, martta gida disi perakende (tekstil, giyim, ayakkabi ve deri ürünleri) satislarinda ise yillik yüzde 7,2 düsüs görüldü.

Almanya’da perakende sektörü, alisilmisin disinda yüksek enflasyon ile düsük tüketici duyarliliginin etkilerini hissederken, ekonomistler fiyatlarin yeniden çalisan ücretlerinden daha hizli artacagini tahmin ediyor. Böylece, çalisanlar art arda 4 yildir gerçek ücret kayiplariyla tehdit ediliyor.

Hauck Aufhauser Lampe Privatbank Basekonomisti Alexander Krüger, konuya ilislin degerlendirmesinde, Almanay'da perakende satislarin açikça düsüs egiliminde oldugunu belirterek, "Yüksek enflasyon nedeniyle perakende zor günler geçirmeye devam edecek." ifadesini kullandi.

Öte yandan, Almanya Perakendeciler Birligi (HDE), yüksek enflasyon nedeniyle maliyetler arttigi için magazalarin kapanacagindan endiseleniyor. HDE, bu yil yaklasik 9 bin perakende isletmesinin kapanacagini öngörüyor.