Akilli saatler, bilgisayarlar, oyun konsollari ve modemler de yenilenerek kullanima sunulabilecekDeniz Çiçek Palabiyik- Ticaret Bakanligi yönetmeligine göre, pil kapasitesi yüzde 85'in altindaki kullanilmis cep telefonlarinin yenilenmis ürün seklinde satisa sunulabilmesi için pillerinin degistirilmesi zorunlu olacak

Akilli saatler, bilgisayarlar, oyun konsollari ve modemler de yenilenerek kullanima sunulabilecekDeniz Çiçek Palabiyik- Ticaret Bakanligi yönetmeligine göre, pil kapasitesi yüzde 85'in altindaki kullanilmis cep telefonlarinin yenilenmis ürün seklinde satisa sunulabilmesi için pillerinin degistirilmesi zorunlu olacak

ANKARA (AA) - Yenilenerek kullanima sunulabilecek ürünler arasina akilli saatler, bilgisayarlar (dizüstü, masaüstü), oyun konsollari ve modemler de eklendi.

Ticaret Bakanligi tarafindan hazirlanan Yenilenmis Ürünlerin Satisi Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Yönetmelik, kullanilmis mallarin yenilenerek tekrar satisa sunulmasina iliskin uygulama usul ve esaslarini düzenliyor.

Buna göre, yenilenerek kullanima sunulabilecek ürünler arasina cep telefonlari ve tabletlerin ardindan akilli saatler, bilgisayarlar (dizüstü, masaüstü), oyun konsollari ve modemler de dahil edildi.

Pil kapasitesi yüzde 85'in altinda olan kullanilmis cep telefonlarinin yenilenmis ürün seklinde satisa sunulabilmesi için pillerinin degistirilmesi zorunlu tutuldu.

Yenileme merkezleri, ilgili standarda göre alinmis hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olmasi sartiyla ayrica yenileme yetki belgesi almasina gerek olmaksizin yönetmelikte belirlenen tüm ürünler için yenileme yapabilecek.

Söz konusu merkezler, yönetmelikle belirlenen ürünlerin üreticisi veya ithalatçisi ile yetkili servis sözlesmesi imzalayabilecek. Belirlenen ürünlerin üreticisi veya ithalatçisi olan ticari isletmelerin yenileme merkezleri, bu ürünler için kurulmasi zorunlu yetkili servis istasyonlarindan biri olarak faaliyet gösterebilecek.

Yenilenmis bir ürün, birden çok yenilemeye tabi tutulabilecek.

Yenileme yetki belgesi alinabilmesi için gereken ödenmis sermaye sarti da 10 milyon liradan 30 milyon liraya çikarildi.

Yönetmeligin yayimi tarihi itibariyla yenileme yetki belgesine sahip ticari isletmelerden ödenmis sermaye tutari 30 milyon liradan az olanlar, 1 Ocak 2024'e kadar ödenmis sermaye tutarini 30 milyon liraya tamamlayacak.

- Yenilenmis ürünler için ayirt edici logo kullanilabilecek

Yönetmelikte, yenileme merkezlerinin subelesmesine iliskin de düzenlemeye gidildi.

Buna göre, yenileme merkezi, yönetmelik kapsaminda yürütülen faaliyetlerin tamaminin veya bir kisminin gerçeklestirilmesi için sermaye sarti disinda diger sartlari saglayan kendisine bagli subeler kurabilecek. Subenin faaliyete geçebilmesi için Bakanlikça veya Türk Standartlari Enstitüsü tarafindan subeler için belirlenen düzenleme veya standartlarda yer alan özelliklere uygun olarak alinmis hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olmasi ve Bakanliga bildirimde bulunmasi gerekecek. Yönetmelik kapsaminda subeler tarafindan yürütülen faaliyetler bakimindan sube ve bagli olduklari yenileme merkezi müteselsilen sorumlu tutulacak.

Yönetmelikle belirlenen yenilenmis ürünlerin uzaktan iletisim araçlari kullanilarak satisa sunulmasi halinde, bu ürünlerin kullanilmamis mallardan ve diger kullanilmis mallardan ayirt edilebilecek sekilde ayri bir kategoride satisa sunulmasi zorunlu olacak. Yenileme merkezi, sube, yetkili satici ve yetkili alici, yenilenmis ürünler için Bakanlik tarafindan belirlenen ayirt edici logoyu reklam ve tanitimlarinda kullanabilecek.