Açik deniz karakol gemileri ile Türkiye'de ilklere imza atildiGöksel Yildirim- ASFAT ana yükleniciliginde gerçeklestirilen Açik Deniz Karakol Gemisi Projesi, Türk savunma sanayisi açisindan bir dizi ilki barindiriyor - Proje iddiali takvimi, ayni anda 2 geminin denize indirilmesi, ana tahrik sistemindeki elektrik tahrik alternatifi, mega blok insa yöntemi, ilk defa bir savas gemisi pervanesinin testlerinin Türk laboratuvarlarinda yapilmasi gibi yenilikçi özelliklere sahip bulunuyor

Açik deniz karakol gemileri ile Türkiye'de ilklere imza atildiGöksel Yildirim- ASFAT ana yükleniciliginde gerçeklestirilen Açik Deniz Karakol Gemisi Projesi, Türk savunma sanayisi açisindan bir dizi ilki barindiriyor
- Proje iddiali takvimi, ayni anda 2 geminin denize indirilmesi, ana tahrik sistemindeki elektrik tahrik alternatifi, mega blok insa yöntemi, ilk defa bir savas gemisi pervanesinin testlerinin Türk laboratuvarlarinda yapilmasi gibi yenilikçi özelliklere sahip bulunuyor

ISTANBUL (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini etkin sekilde korumak amaciyla yürütülen Açik Deniz Karakol Gemisi Projesi, Türk savunma sanayisi açisindan ilkleri barindiriyor.

Proje kapsaminda insa edilmesi hedeflenen 10 gemiden ilk ikisi Askeri Fabrika ve Tersane Isletme Anonim Sirketi (ASFAT) ana yükleniciliginde Istanbul Tersanesi Komutanliginda insa ediliyor. TCG AKHISAR ve TCG KOÇHISAR gemileri, ilk sac kesiminden sadece 17 ay sonra ileri seviyede donatilmis ve en kisa sürede liman kabul testlerine baslayacak sekilde birlikte denize indirildi.

Ayni kizakta bu kadar kisa sürede ve bu seviyede 2 geminin birden denize indirilmis olmasi Türk savunma sanayisi için bir ilk özelligi tasiyor.

Insa edilen gemiler, istihbarat gözetleme ve kesif, arama kurtarma, terörizmle mücadele, denizde denetim harekati, deniz özel harekati temel görevlerini icra edecek. Ikincil görevler olarak deniz hava harekati, elektronik ve akustik harp, kara bombardimani, asimetrik tehditlere karsi savunma, deniz nakliyatinin korunmasi, amfibi harekat kapsaminda destek ve egitim faaliyetleri gerçeklestirilecek.

ASFAT Deniz Programlari Direktörü Emre Koray Gençsoy, AA muhabirine yaptigi açiklamada, HISAR sinifi açik deniz karakol gemilerinin ilk ikisinin ayni anda denize indirilmesinin arkasinda çok büyük çaba ve emek oldugunu söyledi.

"Bu çok büyük bir olay, çok kolay görülebilecek bir sey degil." diyen Gençsoy, bu 2 geminin yani sira Türkiye ve Pakistan'da ayni anda 7 deniz platformunun insasini gerçeklestirdiklerini vurguladi.

Bu projeleri es zamanli yürütmenin çok detayli planlama gerektirdigini, bazi risklerin belirlenmesine, o risklere göre hareket etmeye ve karsilasilan problemleri çözmek için çok esnek bir yapiya ihtiyaç bulundugunu dile getiren Gençsoy, Açik Deniz Karakol Gemisi Projesi'nin birçok ilk barindirdigini belirtti.

Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaci dogrultusunda çok hizli bir kontrat süreci yürütüldügünü ve 2 ayda tamamlandigini anlatan Gençsoy, kontrat asamasinda ASFAT'in önerisiyle projeye elektrik tahrikli motorlar eklendigini bildirdi. Gençsoy, söyle konustu:

"Böylece gemiler elektrikle tahrik yapabilecek hale getirildi. Bu bizim açimizdan bir ilk. Projenin üretim süresi sadece 26 ay. Bu oldukça kisa bir süre. Savunma sanayimiz için deniz platformlarinda bu boyuttaki kompleks platformlari için gerçekten çok önemli bir hedef. Bu da bir ilk. Gemiye baktiginiz zaman MILGEM'i görüyorsunuz ama analizler bastan yapilarak daha hafifletilmis bir gemi. Pervane sistemleri, saft sistemleri degistirilmis bir gemi. Hatta burada da bir ilk var. Pervanelerimizin tüm analizleri, su alti gürültüsünden tutun da izine kadar bütün analizleri Türkiye'de, Istanbul Teknik Üniversitesi'ndeki laboratuvarlarda yapildi. Pervane üreticisiyle karsilikli teyitlesilerek ilerlendi. Bu da proje açisindan bir ilk.

Bu asamaya gelmesinden önce kizaga konurken yine sürenin azligindan kaynaklanan ihtiyaca binaen yapilmis bazi ilkler var. Bu da mesela 3 blok bir araya getirilerek bir mega blok olusturuldu. Sadece çelik bir bloktan degil ileri seviyede donatilmis bloklardan bahsediyorum. Bu da hem savunma sanayimiz için önemli bir asamaydi hem de bizim için bir gurur kaynagiydi. Bir baska ilk de 2 geminin birlikte denize indirilmesi. Bu çok karsilasilan bir sey degil. ASFAT'in diger paydaslarimizla ne kadar iyi organize olabildigini, ne kadar esnek davranabildigini gösteriyor. Bu gemi su anda elektrik vermeye hazir. Gerçekten çok ileri seviyede donatilmis gemiler bunlar. Bunu basarmak profesyonel bir ekip, güçlü bir takim ruhu, esneklik ve dinamizmle oluyor."

- Ambargolar yerli çözümlerle asildi

Yurt disindan temin edilen sistemlerde üstü kapali ambargolar ya da projenin geciktirilmesine yönelik bazi durumlar yasanabildigine deginen Gençsoy, risk olabilecek sistemlerle ilgili alt yüklenici firmalarla alternatif çalismalar yürütüldügünü, en ileri seviyedeki firmalarla sözlesmeler yapildigini ve sistemlerin dar takvime ragmen yerlilestirilerek gemilere yetistirildigini söyledi. Emre Koray Gençsoy, "Hatta gururla söyleyebilirim su anda sistemler geminin üzerinde kurulu vaziyette. Gemiler elektrik vermeye hazir vaziyette, iner inmez liman kabul testlerine baslamaya hazir. Eksik ekipmanimiz kalmayacak sekilde projeyi bu noktaya getirdik." dedi.

- "Yerinde hazir" konsepti ile insa edildiler

Projede ayrica yeni gelistirilmekte olan milli silah ve sensör sistemlerinin sonradan entegre edilmesine olanak saglayacak "yerinde hazir" konseptinin kullanildigina isaret eden Gençsoy, sunlari kaydetti:

"Normalde gördügünüz bir karakol gemisi ama agir silahli bir gemi. Bu gemide sonar, hava savunma füzeleri, top, satihtan satiha füzelerimiz var. Silah yükü agir bir gemi. Gemi dizayn edilirken, yani enerji kapasitesi, sogutma, isitma kapasiteleri, elektrik kablo yollari, boru sistemleri dizayn edilirken bütün bu sistemler gemin üzerindeymis gibi düzenledi. Bu söylerken kolay, yaparken zor bir sey."

- ASFAT diger gemiler için de göreve hazir

Emre Koray Gençsoy, Açik Deniz Karakol Gemisi Projesi'nin toplamda 10 gemiden olustugunu ve AFSAT'in yükümlülügünün ilk ikisini yapmak oldugunu söyledi.

Bunun yaninda ASFAT'in projenin diger varyantlar için 4 farkli opsiyonu gerekli mercilere ilettigini bildiren Gençsoy, bunlar arasinda agir silahli, hava savunma görevi yerine getirebilecek platformlar bulundugunu belirtti. Gençsoy, görev verilmesi halinde bu platformlari da maliyet etkin ve kisa sürede yapabileceklerini vurguladi.