ABD'li dagci rahatsizlaninca tahliye edildigi Morca Magarasi'na yeniden girmek istiyorSerkan Avci,Aleyna Coskun- Mersin Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde tedavisi süren dagci Mark Dickey: - "Hayatin her alaninda risk var. Magaracilik diger bazi sporlara baktigimizda aslinda güvenli bile sayilabilir. Morca Magarasi'na yeniden girmeyi çok isterim. Amacim geri girip yarida biraktigim kesfi tamamlamak"

ABD'li dagci rahatsizlaninca tahliye edildigi Morca Magarasi'na yeniden girmek istiyorSerkan Avci,Aleyna Coskun- Mersin Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde tedavisi süren dagci Mark Dickey:
- "Hayatin her alaninda risk var. Magaracilik diger bazi sporlara baktigimizda aslinda güvenli bile sayilabilir. Morca Magarasi'na yeniden girmeyi çok isterim. Amacim geri girip yarida biraktigim kesfi tamamlamak"

MERSIN (AA) - Mersin'in Anamur ilçesinde, 3 Eylül'de indigi Morca Magarasi'nda rahatsizlanan ve ilaç tedavisi sonrasi baslatilan çalismalarla 12 Eylül'de tahliye edilen ABD'li dagci Mark Dickey, sagligina kavustuktan sonra kesif çalismalarini sürdürmek istedigini belirterek, "Morca Magarasi'na yeniden girmeyi çok isterim. Amacim geri girip yarida biraktigim kesfi tamamlamak." dedi.

Kesif çalismasi için 3 Eylül'de Morca Magarasi'na inen ve yaklasik 1276 metre derinlikte mide kanamasi geçirdikten sonra yapilan tedaviyle doktorlarin karari üzerine 9 Eylül'de baslatilan çalismalarin ardindan 12 Eylül'de günün ilk saatlerinde tahliye edilen Dickey, tedavisinin sürdügü Mersin Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde düzenlenen basin toplantisina katildi.

Dickey, Morca Magarasi'ndan basarili sekilde kurtarildiktan sonra getirildigi hastanede bir süre yogun bakim servisinde tedavi gördügünü söyledi.

Hayatta olmanin sevincini yasadigini aktaran Dickey, "Bugün halen hayatta oldugum için büyük sükran diliyorum. 11 gün boyunca yer altinda sikisip kalmisken bir milletin beni izledigini, merak ettigini, defalarca destekledigini ögrendim; Türkiye." dedi.

- "Türk hükümetine beni destekledikleri için tesekkür ediyorum"

Dickey, magaradaki tahliye sürecine Türk hükümetinin büyük destek verdigini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Insanlar beni takip etmeye baslamadan çok önce Türk hükümetinin destegi baslamisti. Hayatimi kurtaran, gerekli tibbi malzemeleri nisanlim Jessica'ya ulastirarak zorlu 1000 metrelik yolcugu geri yapmasini saglayan hizli ve kararli adimlar için onlara tesekkür ediyorum. Morca, hayatimin ilk kurtulusu degil. 3 kurtulmadan biriydi ama ben oradaydim. Sadece Türkiye degil tüm dünya beni takip ediyordu. Bu inanilmaz bir sey. Avrupa Magara Kurtarma Dernegi ve Türk hükümeti kurumlarinin katkisiyla gerçeklestirilen ortak çalisma, son kurtulusum için önemli bir rol oynadi. Türk hükümetine beni basindan sonuna kadar destekledikleri için çok tesekkür ediyorum"

Avrupa Magara Kurtarma Dernegi'nin bir parçasi oldugunu aktaran Dickey, Morca Magarasi'nda gerçeklestirilen operasyonun tüm dünyaya örnek olduguna dikkati çekti.

ABD'li dagci, tedavi sürecine deginerek, "Simdilik bu hastanede doktorlarin ve çalisanlarin inanilmaz özenli bakimi altinda iyilesmeye devam edecegim. Hem mesleki uzmanliklari hem de kisisel ilgilileri için onlara ne kadar tesekkür etsem azdir. Bunu etrafimda görüyorum; sadece benim için degil, buraya gelen her hastayla ayni sekilde ilgileniyorlar. Inanilmaz bir hastane burasi." diye konustu.

Dickey, bir gazetecinin, Morca Magarasi'na giris amacini sormasi üzerine, "Magaraya girme sebebimiz Türkiye Magaracilik Federasyonunca yürütülen bir kesif çalismasiydi. Magarada kesif yapilmasinin en önemli sebebi bilim, çünkü magaralar insanlarin girmedigi ve ulasmadigi yerler. Dolayisiyla oradan alinan örnekler ve orada yasayan canlilar bilim için çok önemli. Ben bilim insani degilim ama oradan bir kartla örnek alabiliyorum. Dolayisiyla bu sekilde bilime faydasi oluyor." ifadelerini kullandi.

- Yer altindaki gölün karsisina geçmeyi amaçlamis

Dickey, magarada umutsuzluga kapilmamaya çalistigini belirterek, söyle konustu:

"Durumun gerçek anlamda farkina vardiginiz zaman 'Evet, ölecegim' diyebiliyorsunuz ama yine de ümitsizlige kapilmadim. Magara kesiflerine devam edecegim. Basima gelen bu tibbi durum ender rastlanan bir sey. Her zaman olabilecek bir sey degil. Bu bir sanssizlik. Hayatin her alaninda risk var. Magaracilik diger bazi sporlara baktigimizda aslinda güvenli bile sayilabilir. Morca Magarasi'na yeniden girmeyi çok isterim. Amacim geri girip yarida biraktigim kesfi tamamlamak. 1000 metre asagi inince yerin altinda bir göl var. O gölü geçip karsida ne oldugunu kesfedebilmek için dalis yapiyoruz. Asagi inip yukari tirmanmis oluyoruz. O gölün üstünden geçmeyi hedefliyorum. Geçen sene 100 metre tirmandim. Bu sene onu geçmeyi amaçlamistim. Amacim gölün karsina geçmek."

- Dickey'in nisanlisi, kendilerine yapilan yardimlari anlatti

ABD'li dagcinin nisanlisi Jessica Van Ord da Mark'in rahatsizlandigi gün kendisinin tirmanarak disari çiktigini anlatti.

Yetkililere ulasinca tahliye çalismalarinin hizlica basladiginin altini çizen Van Ord, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türk hükümetinin yardimi karsisinda çok etkilendim. Onlar hemen bana yardim etti. Ben de magaraya inip Mark'a yardim ettim. Ilk asamada, yasamaya devam edebilmesi için gerçek kurtarma operasyonu baslayincaya kadar gerekli sivilari verdim. Operasyon basladiktan sonra çok rahattim. Herkes inanilmaz iyi egitimliydi ve isini çok iyi yapiyordu. Türk hükümetine bir kez daha tesekkür etmek istiyorum. Farkli ülkelerden magara kurtaricilarini buraya getirip kurtarma operasyonu yapmasina izin verdiler ve kendileri de katildilar. Ayni zamanda hastanede de bize çok iyi bakiyorlar. Hem Mark'in sagligi hem de kisisel olarak kendimizi çok sansli hissediyoruz. Çok iyi bakildigimizi düsüyoruz."

- "Tedavisini yaptiktan sonra taburcu olmasini saglayacagiz"

Hastanenin Bashekimi Doç. Dr. Bahar Aydinli da Dickey'in saglik durumunun iyi oldugunu ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Helikopterle hastanemize getirilen Mark Dickey, acilde yapilan ilk kontrollerinin ardindan yogun bakima alindi. Tetkik ve tedavileri tamamlandiktan 2 gün sonra da servise alindi. Tedavisi devam ediyor. Çok sükür saglikli, yanimizda oturuyor. Tedavisini sonuna kadar yaptiktan sonra taburcu olmasini saglayacagiz. O zamana kadar kendisi bizim misafirimiz, çünkü seyahat edecegi mesafenin uzun olacagini düsünüyoruz. Bu nedenle sagliginin iyi oldugundan emin olduktan sonra taburcu olmasina izin verecegiz."

Aralarinda yabanci magara bilimcilerin de oldugu 15 kisilik dagcilik grubu, kesif için 3 Eylül'de Morca Magarasi'na inmis, ekip üyelerinden Dickey'in mide kanamasi geçirdigi ihbari üzerine bölgede çalisma baslatilmisti.

Magarada ilaç tedavisi uygulanan Dickey için doktorlarin onay vermesinin ardindan 9 Eylül'de baslatilan çalismalarla ABD'li dagci 12 Eylül'de tahliye edilmis, helikopterle getirildigi Mersin Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde tedaviye alinmisti.