ABD'de mortgage faizleri geçen hafta gerilediSevgi Ceren Gökkoyun

ABD'de mortgage faizleri geçen hafta gerilediSevgi Ceren Gökkoyun

NEW YORK (AA) - ABD'de 30 yil vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz orani, geçen hafta yüzde 6,71'den yüzde 6,48'e düstü.

Mortgage Bankalar Birligi (MBA) verilerine göre, mortgage basvurulari, 17 Mart ile biten haftada bir önceki haftaya kiyasla yüzde 3 artti.

Ülkede 30 yil vadeli mortgage için ortalama faiz orani, yüzde 6,71'den yüzde 6,48'e inerek 5 haftanin en düsük seviyesine geriledi.

Ayni dönemde 15 yil vadeli mortgage için ortalama faiz orani ise yüzde 6,14'ten 6,02'ye geriledi.

MBA Baskan Yardimcisi Joel Kan, konuya iliskin degerlendirmesinde, geçen hafta bankacilik sektörüne iliskin belirsizlikler ve bunun ekonomi üzerindeki etkilerine iliskin endiseler nedeniyle hazine tahvili getirilerinin düstügüne isaret ederek, mortgage oranlarinin üst üste iki hafta gerileyerek ayin en düsük seviyesini kaydettigini bildirdi.

Genel basvuru hacminin nispeten düsük seviyelerde kaldigini belirten Kan, hem satin alma hem de yeniden finansman basvurularinin art arda üçüncü hafta arttigini kaydetti.

ABD'de 30 yil vadeli mortgage için ortalama faiz orani, Ekim 2022'de yüzde 7'yi asarak 21 yilin zirvesine çikmisti.

Ülkede, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) yüksek enflasyona karsi agresif para politikasi sikilasmasi konut piyasasini önemli ölçüde zayiflatmisti.