ABD’li senatörden Israil’e 4 yasa disi yerlesim birimini yeniden açma yasasi tepkisiKasim Ileri

ABD’li senatörden Israil’e 4 yasa disi yerlesim birimini yeniden açma yasasi tepkisiKasim Ileri

WASHINGTON (AA) – ABD’nin Maryland Senatörü Demokrat Chris van Hollen, Israil Meclisinin, 2005'te bosaltilan isgal altindaki Bati Seria’daki 4 yasa disi Yahudi yerlesim birimini yeniden açacak yasayi onaylamasi ve Israilli bakanlarin radikal söylemlerini elestirerek ABD’nin bu konuda baski yapmasi gerektigini söyledi.

ABD Senatosu Dis Iliskiler Komitesi, 2024 mali yili Disisleri bütçesini görüsmek üzere Disisleri Bakani Antony Blinken’in katildigi bir oturum için toplandi.

Oturumda birçok dis politika konusunun yani sira Israil Meclisinin, 2005'te bosaltilan isgal altindaki Bati Seria’daki 4 yasa disi Yahudi yerlesim birimini yeniden açacak yasayi onaylamasi da gündeme geldi.

Konuya iliskin degerlendirmede bulunan Maryland Senatörü van Hollen, Israil’in yaklasik 20 yillik anlasmayi ihlal ederek Bati Seria’daki 4 yerlesim birimini yeniden açmayi kararlastirmasinin Israil hükümetinin yükümlülükleriyle uyusmadigini söyledi.

ABD’li senatör “Bir anlasmanin ihlal edildigini gördügümüzde bu konularda iki tarafa da baski uygulamamiz gerektigini düsünüyorum.” dedi.

Yeni Israil Hükümetinin içinde radikal odaklar olduguna isaret eden van Hollen, bunlardan birinin Israil’in asiri sagci Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir, digerinin ise Israil Maliye Bakani Bezalel Smotrich'in basini çektigine vurgu yapti.

Israil'in asiri sagci Maliye Bakani Smotrich’in, 19 Mart'taki Paris ziyareti sirasinda, "Filistin diye bir halkin olmadigi ve bunu Beyaz Saray'in da duymasi gerektigi" yönündeki açiklamalarini hatirlatan Senatör van Hollen, Blinken’a bu açiklamalari kinayip kinamadigini sordu.

Blinken ise “Evet kiniyorum.” ifadelerini kullandi.

Van Hollen, Smotrich’in yakin zaman öncede Filistin köyü Havara’nin Israil tarafindan yok edilmesi gerektigini söyledigini hatirlatarak, ABD-Israil iliskilerine destek verdigini ancak bu tür görüslerin ABD’nin temsil ettigi degerlerle uyusmadigini dile getirdi.

Senatör, Blinken’a hitaben “Biden yönetimi yetkilileri tarafindan yapilan açiklamalari takdir ediyorum. Sizin de sahsen bunlari yüksek sesle dile getirmenizi takdir ediyorum ancak defalarca pozisyonumuzla uyusmayan ifadelerin kullanilmasi ve bunlarin bedellerinin olmamasi bizi zayif gösteriyor.” dedi.

Blinken ise Smotrich’in Havara ile ilgili sözlerini geri aldigini ve Israil meclisinde çikan kararin ise uzun yillardir Israil yönetimlerinin taahhütleri ile uyusmadigini yineledi.