ABD ekonomisi geçen yilin son çeyreginde yüzde 2,6 büyüdüDilara Zengin Okay- ABD ekonomisi, 2022'nin genelinde yüzde 2,1 büyüme kaydetti

ABD ekonomisi geçen yilin son çeyreginde yüzde 2,6 büyüdüDilara Zengin Okay- ABD ekonomisi, 2022'nin genelinde yüzde 2,1 büyüme kaydetti

WASHINGTON (AA) - ABD ekonomisi, 2022'nin dördüncü çeyreginde yüzde 2,6 ile beklentilerin altinda büyüme kaydetti.

ABD Ticaret Bakanligi, Ekim-Aralik 2022 dönemine ait Gayrisafi Yurtiçi Hasila (GSYH) verisine iliskin nihai verileri açikladi.

Buna göre, ABD'de GSYH geçen yilin dördüncü çeyreginde yilliklandirilmis olarak yüzde 2,6 artti.

Söz konusu dönemde GSYH verisinde asagi yönlü revizyona gidilirken, piyasa beklentisi ekonominin son çeyrekte yüzde 2,7 büyümesi yönündeydi.

Ülkenin GSYH verisine iliskin ocak ayinda yayimlanan öncü verilerde, ekonominin geçen yilin dördüncü çeyreginde yüzde 2,9 büyüdügü, subat ayinda yayimlanan ikinci tahminde ise yüzde 2,7 büyüdügü kaydedilmisti.

ABD ekonomisi, geçen yilin ilk çeyreginde yüzde 1,6 ve ikinci çeyreginde yüzde 0,6'lik daralma gösterirken, üçüncü çeyrekte yüzde 3,2 büyümüstü.

Ülke ekonomisi, 2022 genelinde ise yüzde 2,1 büyüdü. ABD ekonomisi, 2021'de yüzde 5,9 ile 1984'ten bu yana en güçlü büyümeyi kaydetmisti.

ABD ekonomisinin geçen yilin dördüncü çeyregindeki büyümesinde, özel stok yatirimi, tüketici harcamalari, konut disi sabit yatirim, federal hükümet harcamalari ile eyalet ve yerel yönetim harcamalarindaki artis etkili oldu. Ayni dönemde konut, sabit yatirim ve ihracat ise azaldi.

Geçen yilin dördüncü çeyregine ait GSYH'deki revizyonda ise ihracat ve tüketici harcamalarindaki asagi yönlü revizyonlar belirleyici oldu.

Ayni dönemde kisisel tüketim harcamalari fiyat endeksindeki artis yüzde 3,7 olarak korundu. Gida ve enerji harcamalarinin hesaplama disi tutuldugunda çekirdek kisisel tüketim harcamalari fiyat endeksi ise bu dönemde yüzde 4,3'ten yüzde 4,4'e revize edildi.