ABD Hazine Bakani Yellen'dan "bankacilik sistemi saglamligini koruyor" mesajiDilara Zengin Okay

ABD Hazine Bakani Yellen'dan "bankacilik sistemi saglamligini koruyor" mesajiDilara Zengin Okay

WASHINGTON (AA) - ABD Hazine Bakani Janet Yellen, ülkenin bankacilik sisteminin saglam kalmaya devam ettigini belirterek, bu hafta atilan adimlarin, mevduat sahiplerinin tasarruflarinin güvende kalmasini saglama kararligini gösterdigini ifade etti.

ABD Hazine Bakanligi, Yellen'in ABD Senatosu'nun Finans Komitesi'nde 2024 mali yili bütçe teklifine iliskin düzenlenecek oturumda yapacagi konusmanin metnini paylasti.

Konusmasinda bankacilik sistemindeki son gelismelere iliskin degerlendirmelerde bulunan Yellen, hükümetin bu hafta bankacilik sistemine olan güveni güçlendirmek için "kararli ve güçlü" adimlar attigini animsatti.

Yellen, iflas eden iki bankanin tüm mevduat sahiplerini korumak için ABD Merkez Bankasi (Fed) ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ile birlikte çalistiklarini belirterek, "Pazartesi sabahi müsteriler, mevduat hesaplarindaki tüm paraya eriserek maaslarini ve faturalarini ödeyebildi." ifadesini kullandi.

Hissedarlar ve borçlularin hükümet tarafindan korunmadigina isaret eden Yellen, hiçbir vergi mükellefinin parasinin ise kullanilmadigini veya riske atilmadigini vurguladi. Yellen, mevduat korumasinin bankalardaki ücretlerle finanse edilen Mevduat Sigorta Fonu tarafindan saglandigini belirtti.

Fed'in de yeni bir borç tesisiyle bankacilik sistemine ek destek sagladigina dikkati çeken Yellen, bunun finans kurumlarinin tüm mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarini karsilamasina yardimci olacagini ifade etti.

Yellen, "Komite üyelerine, bankacilik sistemimizin saglam kalmaya devam ettigi ve Amerikalilarin ihtiyaç duyduklarinda mevduatlarinin orada olacagindan emin olabilecegi konusunda güvence verebilirim. Bu hafta atilan adimlar, mevduat sahiplerinin tasarruflarinin güvende kalmasini saglama kararliligimizi göstermektedir." degerlendirmesinde bulundu.