AB, Rus muhalif Kara-Murza'ya hapis cezasi verilmesini kinadiÖmer Tugrul Çam

AB, Rus muhalif Kara-Murza'ya hapis cezasi verilmesini kinadiÖmer Tugrul Çam

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), Rusya'da muhalif siyasetçi ve aktivist Vladimir Kara-Murza'ya 25 yil hapis cezasi verilmesini en güçlü sekilde kinadigini bildirdi.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rus mahkemesinin kararinin "siyasi" oldugunu, böyle agir bir cezanin yarginin siyasi amaçlar için kullanimina örnek teskil ettigini belirtti.

Rusya'nin Ukrayna'daki savasina karsi çikanlar üzerinde baski kuruldugunu savunan Borrell, Kara-Murza hakkindaki davanin bagimsiz bir mahkemede adil bir yargilama için gerekli uluslararasi standartlari karsilamadigini, durusmalarin gözlemcilere kapali oldugunu ifade etti.

Borrell, "AB, insan haklari mücadelesi verdikleri için, dogrulari söyledikleri ve rejimi elestirdikleri için haklarinda dava açilan, cezaevine koyulan ve sindirilen tüm Ruslarin yanindadir." ifadesini kullandi.

Siyasi gerekçelerle tutuklananlarin serbest birakilmasi için Rus hükümetine çagrida bulunan Borrell, Ukrayna'daki savas, yabanci ajanlar ve istenmeyen kuruluslarla ilgili yasalari degistirmesi için Rusya'ya çagri yapti.

Rusya'da muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza, "vatana ihanet" ve "Rus ordusu hakkinda yalan haber yayma" suçlamasiyla yargilandigi mahkemece 25 yil hapis cezasina mahkum edilmisti.