5. Uluslararasi Pozitif Psikoloji Kongresi "Iyilik Bilimi" temasiyla düzenlendiBerfin Kiraç

5. Uluslararasi Pozitif Psikoloji Kongresi "Iyilik Bilimi" temasiyla düzenlendiBerfin Kiraç

ISTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi tarafindan "Iyilik Bilimi-Iyilikten Ne Dogar? & Deprem ve Travma Sonrasi Büyüme" temasiyla düzenlenen 5. Uluslararasi Pozitif Psikoloji Kongresi'nde, travma sonrasi gelisim, insan iliskileri ve sosyal destek, psikolojik saglamlik, iyimserlik ve umut konulari ele alindi.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleskesi'nde gerçeklestirilen kongrenin açilisinda konusan Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, burada iyilik bilimini ele aldiklarini söyledi.

Tarhan, kongreyi koruyucu ruh sagligi çalismasi kapsaminda degerlendirdiklerini dile getirerek toplumun ruh sagliginin korunmasi, hasta olunmamasi, siddetin ve suçun azaltilmasi için koruyucu ruh sagligina yönelik çalismalarda pozitif psikolojinin önemini vurguladi.

- "Insan, toplumundan bagimsiz ve tek basina izole bir varlik degildir"

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danismani Prof. Dr. Deniz Ülke Aribogan ise deprem travmasinin toplumsal bir yeri oldugunu belirterek "Dayaniklilik sadece bireysel düzeyde saglanmaz, toplumsal düzeyde de bunun saglanabilmesi çok önemlidir. Kendini iyi hissetmek kisiyle ilgili bir sey degildir. Insan, toplumundan bagimsiz ve tek basina izole bir varlik degildir. Zaten bütün herkes aci çekerken kendinizi iyi hissetmek sosyopat oldugunuzun göstergesidir, büyük bir topluluktan bahsediyoruz." diye konustu.

Kongre kapsamindaki "Mutluluk Bilimi" baslikli panelde Üsküdar Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sirri Akbaba güzel aliskanliklarin iyilestirici gücüne dikkati çekerek erdemlerin pozitif psikolojinin odak noktasini olusturdugunu söyledi.

Biruni Üniversitesi Egitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Adnan Ömerustaoglu da düsünceyi gelistirme ve mükemmellestirmenin önemine deginerek "Karsilastigimiz bütün olaylarla ilgili bizim tepkimiz olayin kendisinden ziyade olayla ilgili zihnimizde ürettiklerimizdir. Bizi rahatsiz eden de zihnimizde ürettiklerimizdir bu anlamda. Bizi mutlu eden de bize keyif veren de bizim zihnimizde ürettiklerimizdir. Is o zaman bizim ne oranda düsündügümüzde nasil düsündügümüzde dügümleniyor." ifadesini kullandi.

Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Howard Gardner onur konugu oldugu ve çevrimiçi katilacagi kongre, "iyilik bilimi", "erdemli olmanin iyilestirici gücü", "pozitif psikoloji ve maneviyat", "21. yüzyilda pozitif kariyer danismanligi", "öz yeterlilik, öz saygi, is yasaminda psikolojik saglamlik" gibi konularin ele alindigi panellerle devam edecek.

Türk Psikolojik Danisma Rehberlik Dernegi ve Pozitif Psikoloji Enstitüsünün de destek verdigi kongre 12 Mart'ta sona erecek.