Bursa'da otizmli gençler firmalarin destekleriyle is gücüne katiliyorMustafa Yilmaz- Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügünün koordinatörlügünde yürütülen çalismalara destek saglayan firmalarin temsilcilerinin katildigi OTIGED Projesi'nin kapanis etkinliginde, otizmli çalisanlar müzik dinletisi sundu - Eker Süt Ürünleri Genel Müdür Yardimcisi Nevra Eker: - "Projenin sonunda aslinda temel amacimiz, fabrikamizda yapmis oldugumuz otizmli gençlerin istihdami projesini çogaltarak Türkiye'deki birçok fark

Bursa'da otizmli gençler firmalarin destekleriyle is gücüne katiliyorMustafa Yilmaz- Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügünün koordinatörlügünde yürütülen çalismalara destek saglayan firmalarin temsilcilerinin katildigi OTIGED Projesi'nin kapanis etkinliginde, otizmli çalisanlar müzik dinletisi sundu
- Eker Süt Ürünleri Genel Müdür Yardimcisi Nevra Eker:
- "Projenin sonunda aslinda temel amacimiz, fabrikamizda yapmis oldugumuz otizmli gençlerin istihdami projesini çogaltarak Türkiye'deki birçok fark

BURSA (AA) - Bursa'da, Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügünce yürütülen, Avrupa Birligi Erasmus+ Programi kapsaminda Türkiye Ulusal Ajansi tarafindan finanse edilen Otizmli Gençlerin Üretkenliginin Arttirilmasi ve Isgücü Piyasasina Geçislerinin Desteklenmesi (OTIGED) Projesi'nin kapanis etkinligi yapildi.

Kentteki bir davet salonunda "Sira Sizde" basligiyla, yazar, seslendirme sanatçisi ve sunucu Yekta Kopan'in moderatörlügünde gerçeklestirilen etkinlikte, projenin amaçlari ve elde edilen sonuçlar hakkinda degerlendirmelerde bulunuldu, güncel çalisma ve uygulamalar paylasildi.

Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürü Eren Türkmen, programda yaptigi konusmada, is gücü piyasasinda otizmli gençlerin karsilastigi birçok sorunun bulundugunu söyledi.

Bunlarin basinda otizm spektrum bozukluguyla ilgili yaygin olan yanlis anlama ve ön yargilarin geldigini aktaran Türkmen, "Bu yanlis anlamalar otizmli gençlerin beceri ve yeteneklerini göz ardi etmemize ve onlarin potansiyelini tam olarak kesfetme firsatini kaçirmamiza neden olmaktadir. Ancak is gücü piyasasinda otizmli gençlere firsatlar sunarak ve uygun destek sistemleri olusturarak onlarin degerli katilimlarini is dünyasina entegre edebiliriz." dedi.

Kapanis etkinliginin "Is Hayatinda Otizm" baslikli panel bölümünde ise otizmli bireylere istihdam saglayan firmalari temsilen Eker Süt Ürünleri Genel Müdür Yardimcisi Nevra Eker, Kuzey Marmara Otoyolu Genel Müdür Yardimcisi Yilmaz Koyuncu ile Netlog Lojistik Insan Kaynaklari Müdürü Gülsen Bas degerlendirmelerde bulundu.

- "Eker Süt Ürünleri firmasinda 12 otizmli genç çalisiyor"

Nevra Eker, toplantiya verilen arada gazetecilere yaptigi açiklamada, 2018'de otizmli gençlerin istihdamiyla ilgili bir proje baslattiklarini aktardi.

Bugün itibariyla fabrikalarinda 12 otizmli gencin çalistigi bilgisini veren Eker, "Bu süreci yaparken birçok farkli kurumdan ve dernekten destek aldik ve özellikle es zamanli sekilde baslayan ISKUR'un çalismasiyla, OTIGED Projesi'yle, çalisan otizmli gençlerimize eslik eden is koçlarinin gelisim süreci üzerine bir çalisma baslatildi." diye konustu.

Eker, Türkiye, Ingiltere, Hollanda ve Fransa'dan 7 kurulusun yer aldigi projede "Otizmli gençlerin istihdami nasil kolaylastirilabilir, bu konudaki is koçlarinin egitim altyapisi nasil sekillenmeli, aile destegi nasil saglanmali?" konulari üzerinde iki yildir çalismalar yapildigini dile getirdi.

Is koçlarinin önemini vurgulayan Eker, söyle devam etti:

"Is koçlari olmadan otizmli gençlerin is hayatinda verimli bir sekilde çalismalari oldukça zor. Ancak bu is koçlarinin çok iyi bir egitimsel altyapiyla desteklenmesi gerekiyor. Toplumumuzda bu sekilde nöroçesitlilik ve kapsayicilik çerçevesinde bizlerden farkli tüm bireyleri içinde barindiracak is istihdam ortamlari saglamamiz gerekiyor. OTIGED Projesi'yle de is koçlarinin egitimlerini, bu istihdam ortaminin daha saglikli ve güvenli bir sekilde olmasini sagliyoruz. Projenin sonunda aslinda temel amacimiz, bizim fabrikamizda yapmis oldugumuz otizmli gençlerin istihdami projesini çogaltarak, Türkiye'deki birçok farkli kurulusta da örneklenmesi için dogru bir modeli olusturmak. OTIGED Projesi de bu modelin saglam ayaklara basarak genislemesi ve yayginlasmasi için çok önemli çiktilar ve veriler sagladi."

Etkinlikte, Eker firmasinda görev yapan otizmli çalisanlar Seyhan, Emre ve Dilek'ten olusan OBIG (Otizmli Bireyler Is Gücünde) adli müzik grubu sahne aldi. Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrasi'yla konserler veren Cem Vardarci da keman dinletisi sundu.

Kapanis programina, Bursa Vali Yardimcisi Halil Serdar Cevheroglu, Büyüksehir Belediye Baskanvekili Fethi Yildiz, proje paydaslarindan Amsterdam Autisme Academie Kurucusu Yavuz Kütük, Maltepe Üniversitesinden otizm ve zihinsel engelli bireylerin istihdami alaninda arastirmalariyla bilinen Prof. Dr. Atilla Cavkaytar, Eker Süt Ürünleri Insan Kaynaklari Direktörü Emin Okan Ermetin katildi.