Zonguldak'ta jandarmaya yer alti görüntüleme cihazlarinin çalisma alanlari uygulamali anlatildiGökhan Yilmaz

Zonguldak'ta jandarmaya yer alti görüntüleme cihazlarinin çalisma alanlari uygulamali anlatildiGökhan Yilmaz

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'in Çaycuma ilçesinde, bir kilometrelik menzil ile 50 metre derinligi görüntüleyebilen yer alti görüntüleme cihazlarinin çalisma alanlari hakkinda jandarma personeline egitim verildi.

Savunma sanayi tarafindan üretilen ve Jandarma Genel Komutanligi ile ortaklasa sürdürülen çalismalarla operasyonlar, tünel ve siginak gibi yerlerin tespitinde kullanilan cihazlarin çalisma alanlari, ilçeye bagli Filyos beldesinde Il Jandarma Komutanligi bünyesindeki personele uygulamali egitimle anlatildi.

Özellikle bir kilometrelik menzil ile 50 metre derinligi görüntüleyebilen, Kahramanmaras merkezli depremlerde depremzedelerin tespitinde kullanilan, yerli ve milli imkanlarla üretilen cihazlar üzerinde uygulamali egitimler veren Nurettin Akpinar, Jandarma Genel Komutan Yardimcisi Orgeneral Ali Çardakci'yi da cihazlarin çalisma alanlari hakkinda bilgilendirdi.

Egitimlerde ayrica ekiplerce denize atilan dubalar sensörler vasitasiyla cihazlarla tespit edildi.

Egitimleri Çardakci'nin yani sira Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri Baskani Tümgeneral Engin Çirakoglu, Istihkam Insaat Daire Baskani Kidemli Albay Turgut Ögretmen, Haberlesme ve Teknoloji Daire Baskani Kidemli Albay Hasan Sümer ve Koruma Daire Baskani Kidemli Albay Tolga Çemrek ve Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Cezmi Yalinkiliç da takip etti.

- Deprem bölgesinde de kullanildi

Egitimi veren Nurettin Akpinar, gazetecilere, cihazin 70 ülkeye ihraç edildigini söyledi.

Cihazin tamamen yerli ve milli bir ürün oldugunu belirten Akpinar, "Cihazlarimiz bir kilometre menzili olan 50 metre su alti ve toprak alti tüm nesneleri görüntüleyebilen bir cihazdir. Cihazlarimiz tüm deprem bölgelerinde Jandarma Genel Komutanligi vasitasiyla kullanilmistir. Bu cihazlarimiz Jandarma Genel Komutanliginda olup operasyonlarda siginak, mühimmat, patlayici bu tarz arama faaliyetlerinde faaliyet sagliyor. Cihazimiz suda bütün nesneleri elektro manyetik dalgalar göndererek tespit edebiliyor. Aradigimiz nesneler ne ise o da bizim ekranimiza yansitiliyor." diye konustu.

Akpinar, cihazin yazilimi da dahil yerli ürün oldugunu aktararak, firmanin her geçen gün yeni versiyonlarini çikardigini dile getirdi.