Citroen Xantia 30. yilini kutluyorMuhammet Emin Horuz

Citroen Xantia 30. yilini kutluyorMuhammet Emin Horuz

ISTANBUL (AA) - Citroen, 4 Mart 1993'te piyasaya sürülen ve tasarimiyla pazara sunuldugu yil, "Yilin En Iyi Otomobili" seçilen Xantia modelinin 30. yilini kutluyor.

Citroen'den yapilan açiklamaya göre, marka tarihinin simgesel modellerinden biri olan Citroen Xantia, konforu, güvenligi ve sürüs keyfi ile ünlenen bir model oldu.

Citroen BX'in takipçisi olarak orta siniftaki sedan pazarinda konfordan ödün vermeden, salinimi ve yana yatmayi azaltan, yol tutusu iyilestiren elektronik kontrollü hidropnömatik süspansiyon sistemi Hydractive II teknolojisi ile otomobil dünyasina damgasini vuran Citroen Xantia, 1994 yilinda pazara sunulan Activa versiyonu ile tamamen yatay olarak viraj alma olanagi saglayan yeni salinim ve yana yatma önleme sistemi SC-CAR ile teknolojisini daha da gelistirdi.

Ilk olarak Mart 1993'te Cenevre Otomobil Fuari'nda tanitilan Citroen Xantia, 2023 itibariyla 30. yilini kutlayarak bir koleksiyon otomobili oluyor. 1993 yilindan 2010'a kadar büyük ölçüde Rennes-la-Janais fabrikasinda 1 milyon 326 bin 259 adet üretilen Xantia, Citroen markasinin ikonik modellerinden biri olarak öne çikiyor.

Italyan tasarim merkezi Bertone'nin önerisine dayanarak Citroen Tasarim Merkezi'nde Daniel Abramson tarafindan tamamlanan model, 1980'lerin ünlü BX modelinin takipçisi olarak yollara çikti. Dinamik, akici ve güçlü tasarimli bir sedan olarak, bir üst segmentteki XM'den esinlenen hatlariyla Citroen ürün gaminda tamamen yeni bir silüet sunuyordu. Xantia, pazara sunuldugu 1993'te "Yilin En Iyi Otomobili" seçilerek basarisini tescil etti.

- Konfor için 9 yillik inovasyon süreci

Xantia, 9 yillik üretim hayati boyunca birçok evrim geçirdi. Baslangiçta, 3 farkli motor seçenegi ile SX ve VSX olmak üzere 2 donanim seviyesi sunuldu. Üst versiyonlar, konfordan ödün vermeden salinim ve yana yatmayi azaltarak yol tutusu iyilestirmeye olanak taniyan elektronik kontrollü süspansiyon sistemi hidropnömatik Hydractive II ile donatilmisti.

1994 yilinda Hydractive II sistemini içeren Activa versiyonu pazara sunuldu. Yeni versiyonda küre sayisini 10 adede çikartan ek iki silindir daha bulunuyordu. Sistem, yana yatma egiliminin 0,5 dereceyi asmasini önlüyordu. Bu donanimla Xantia, yatay bir sekilde viraj alabiliyordu. Ayrica bu teknoloji, Michelin ile özel lastiklerin gelisimini de sagladi. 1995 yilinda, station karoserli Xantia Break pazara sunuldu. Xantia, 1997 yilinda makyajlandi. Bunlara ek olarak, 1998 yilinda Xantia, PSA Grubu’nun yüksek basinçli common rail dizel motoru 2.0 HDi ile yollara çikti. Citroen Xantia'yi tanimlayan anahtar kelimeler, konfor, güvenlik, teknoloji ve sürüs keyfi oldu.

Teknoloji açisindan Xantia'nin farkini ortaya koyan Hydravtive II, hidroligin gücü ile elektronigin hizini birlestiriyordu. Geleneksel hidropnömatik süspansiyon, aks basina ek bir küre ile donatiliyor. Sistem, süspansiyon silindiri basina bir küre ile normal devrede solenoid valfler yoluyla etkinlestiriliyor. Bu, süspansiyonun iki esneklik ve sönümleme kosulunu tanimlamasina izin veriyor. Bu sayede esnek ve sportif olabiliyor. Sensörler, bilgisayarin sürüs durumuna bagli olarak iki mod arasinda seçim yapmasina izin veriyor. Bu teknoloji her iki durumda da sürücü ve yolcularin büyük bir konfor içinde, sakin bir sekilde seyahat etmelerini saglayabiliyor.