Yurt içinde gözler Merkez Bankasi'na çevrildiMurat Aslan

Yurt içinde gözler Merkez Bankasi'na çevrildiMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda ABD bankacilik sektörüne iliskin risklerin artmasi, yogunlasan bilanço sezonunda beklentileri asan sirket karliliklarinin piyasalara etkilerini törpülerken, bugün gözler yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) para politikasi kararlarina çevrildi.

ABD'de geride kaldigi düsünülen bankacilik krizi, açiklanan bilançolar sonrasi yeniden baslica risk unsuru konumuna yerlesti.

Ülkede bankacilik krizinde adi geçen bankalardan biri olan First Republic'in hisse fiyatindaki düsüs dün de devam ederken, hafta basindan bu yana hisse fiyatindaki deger kaybi yüzde 60'i asti. First Republic'in açikladigi bilançoda ilk çeyrekteki mevduat kayiplari dikkati çekerken, bankanin 100 milyar dolara yakin fon ihtiyaci olabilecegine yönelik haber akisi risk algisinin daha da artmasina neden olmustu.

Hükümet yetkililerinin First Republic Bank'i kurtarma sürecine müdahale etmek istemedigine dair haberler söz konusu düsüste etkili olurken, Bloomberg'in haberinde de bankanin federal borçlanmasinin sinirlandirilmasinin degerlendirildigi aktarildi.

Söz konusu gelismeler varlik fiyatlarinda oynakligi artirirken, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) gelecek hafta açiklayacagi para politikasi kararlarina iliskin beklentiler de yeniden belirsizlesti. Buna göre, Fed'in mayis toplantisinda 25 baz puan faiz artiracagina iliskin öngörüler yüzde 70 seviyesine gerilerken, bankanin mayis ayini pas geçerek haziranda faiz artisi yapabilecegi öngörüleri de dillendirilmeye baslandi.

Yogunlasan bilanço döneminde önemli sirketlerin karliliklari beklentileri karsilamaya devam ederken, Facebook, Instagram ve WhatsApp'in sahibi Meta, bu yilin ilk çeyreginde elde ettigi 28,7 milyar dolarlik gelirle piyasa beklentilerini geride birakti. Bilanço takviminde bugün ise Amazon, Mastercard, Sanofi ve Unilever gibi sirketler bulunuyor.

Öte yandan, bugün ABD'de makroekonomik veri takvimi de yatirimcilarin odagina yerlesirken, ülkede açiklanacak ilk çeyrek büyüme verileri ile Fed'in enflasyon ölçütlerinden çekirdek kisisel tüketim harcamalari verilerinin varlik fiyatlarinda oynakligi artirmasi bekleniyor.

Söz konusu gelismelerle birlikte dün ABD Temsilciler Meclisi, ülkede 31,4 trilyon dolarlik borç limitinin artirilmasi ve kamu harcamalarinda kesintiler yapilmasini öngören Cumhuriyetçilerin sundugu yasa tasarisini onayladi.

Emtia fiyatlari, söz konusu gelismelere paralel dün dalgali bir seyir izlerken, Brent petrolün varil fiyati yüzde 3,5 düsüsle 77,8 dolara geriledi. Altinin ons fiyati ise yeni günde yüzde 0,5 artisla 2.000 dolara çikti.

Dün New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,38 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,68 deger kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,47 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne yükselisle basladi.

Avrupa borsalari dün satis agirlikli bir seyir izlerken, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) yetkililerinin dünyada artan resesyon riskine karsin faiz artirmaya devam edeceklerine yönelik açiklamalari risk algisini destekliyor.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,48, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,86 ve Italya'da MIB 30 endeksi 0,54 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne de düsüsle basladi.

Asya'da piyasalar yeni güne alis agirlikli bir seyirle baslarken, ABD'de teknoloji sirketlerinin karliliklarinin beklentileri asmasi söz konusu seyirde etkili oluyor.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 yükseldi.

Yurt içinde dün satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 2,20 altinda 4.783,5 puandan tamamladi.

Bugün yurt içinde gözler TCMB'nin para politikasi kararlarina çevrilirken, AA Finans'in beklenti anketine katilan ekonomistlerin çogu, politika faizinin yüzde 8,50'de sabit birakilacagini öngörüyor.

Dolar/TL, dün yatay seyirle 19,4232'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,4260 seviyesinden islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB'nin faiz kararinin yani sira haftalik para ve banka istatistikleri, yurt disinda ise Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi ile ABD'de ilk çeyrek GSYH, kisisel harcamalar ve bekleyen konut satislari verilerinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 4.750 ve 4.650 seviyelerinin destek, 4.800 puanin direnç konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, nisan ayi ekonomik güven endeksi

12.00 Avro Bölgesi, nisan ayi tüketici güven endeksi

14.00 Türkiye, TCMB'nin faiz karari

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalik issizlik maasi basvurulari

15.30 ABD, 1. çeyrek büyüme, çekirdek PCE

17.00 ABD, mart ayi bekleyen konut satislari