Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (2)Mustafa Çalkaya- "Deprem bölgesindeki toplam 9 havalimanindan 700 bine yakin vatandasimizin tahliyesini gerçeklestirdik" - "Demir yollarimiz da 100 bin vatandasimizin bölgeden tahliyesi ve bölgeye ulasiminda çok büyük görev aldi" - "30 bine yakin vatandasimizi deniz yoluyla, özellikle Iskenderun Limani'ndan yolcu feribotlarimizla tasidik" - "Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli, Marmaray afette acil durum yolu olacak

Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (2)Mustafa Çalkaya- "Deprem bölgesindeki toplam 9 havalimanindan 700 bine yakin vatandasimizin tahliyesini gerçeklestirdik"
- "Demir yollarimiz da 100 bin vatandasimizin bölgeden tahliyesi ve bölgeye ulasiminda çok büyük görev aldi"
- "30 bine yakin vatandasimizi deniz yoluyla, özellikle Iskenderun Limani'ndan yolcu feribotlarimizla tasidik"
- "Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli, Marmaray afette acil durum yolu olacak

ADIYAMAN (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, 6 Subat'taki depremlerden etkilenen bölgedeki 9 havalimanindan 700 bine yakin kisinin tahliye edildigini belirterek, "Demir yollarimiz da 100 bin vatandasimizin bölgeden tahliyesi ve bölgeye ulasiminda çok büyük görev aldi. 30 bine yakin vatandasimizi deniz yoluyla, özellikle Iskenderun Limani'ndan yolcu feribotlarimizla tasidik." dedi.

Bakan Karaismailoglu, Adiyaman'da gerçeklestirilen Anadolu Ajansi (AA) Editör Masasi'nda gündeme iliskin sorulari yanitladi, degerlendirmelerde bulundu.

Deprem bölgesinde 9 havalimani bulundugunu dile getiren Karaismailoglu, Hatay Havalimani'nin da depremde hasar gördügünü hatirlatti.

Karaismailoglu, Hatay Havalimani'nin geçmisinin çok eskiye dayandigini belirterek, "1995'te insaatina baslanmis bir alandi. 2005'te AK Parti hükümetleri geldiginde burayi bütçe hizmete aldi. Orada bir hafta kadar bir sikinti yasadik. Onu da yaptigimiz hizli müdahaleyle karsiladik. Deprem bölgesinde bulunan toplam 9 havalimanindan 700 bine yakin vatandasimizin tahliyesini gerçeklestirdik. Binlerce ton kargoyu bu havalimanlarindan ulastirdik." diye konustu.

Karaismailoglu, söz konusu havalimanlarinin disiplin içerisinde ve saglikli bir sekilde çalistigini, arama kurtarma uzmanlari ile yardim ve kargo uçaklarinin bölgeye ulasmasinda basarili bir hizmet gördüklerini anlatti.

Bu havalimanlarinin gereksiz olduguna iliskin yorumlari da hatirlatan Karaismailoglu, "Iste gördünüz ne gerek oldugunu. Yani bu havalimanlari olmasaydi buralara böyle müdahale edilebilir, vatandasimiza bu kadar hizmet getirebilir miydi? Mümkün degil." dedi.

Bakan Karaismailoglu, "Ayni sekilde Adiyaman Havalimani'ni elestirenler vardi. Burada havalimaninin gereksiz oldugunu söyleyen muhalefet var. Ama bakin burada sirf Adiyaman Havalimani'ndan 100 bin vatandasimizin tahliyesini karsilarken binlerce kargo yükümüzü buraya getirerek vatandaslarimiza aninda ulastirma imkanina kavustuk. Depremde hasar gören vatandaslarimizin hem buradan tahliyesini hem de gelip müdahale etmek isteyen gönüllülerimizin kisa sürede ulasmani sagladik. Hava yollari çok basarili bir sinav verdi." degerlendirmesini yapti.

Karaismailoglu, bütün hava yolu sirketlerine de tesekkür ederek, sirketlerin deprem bölgesine uçaklarini gönderdiklerini ve disiplinli bir çalisma yürüttüklerini dile getirdi.

- "Kara yollarinda da hiçbir sikinti yasamadik"

Depremden etkilenen Yunanistan büyüklügünde bir cografyada 10 bin kilometre uzunlugunda kara yolu aginin yer aldigini, bu agin sadece yüzde 2'sinin depremden etkilendigini belirten Karaismailoglu, 10 bin kilometrelik yolun vatandasa ulasmakta can damari oldugunu aktardi.

Bu kesimin de tamamen 2002 öncesinde yapilmis yapilarda ve yollar olduguna isaret eden Karaismailoglu, söyle devam etti:

"Onlari da kisa sürede müdahale ederek, ilk iki gün içerisinde faaliyete geçirdik. Yani ulasim açisindan kara yollarinda da hiçbir sikinti yasamadik. Çünkü o yüzde 2'lik kisminda alternatif yollari vardi. Nurdagi mesela... Depremden en çok etkilenen bölge. Orada 150 metre yüksekliginde viyadüklerimiz var. Orada sismik izolatörler var ve hiçbir sey olmadi. O günden bugüne çalismalara devam ediyorlar. Ayni sekilde Kahramanmaras-Göksun arasi yine depremin merkezinde bir yer. 11 tane tünelimiz var orada. Hiçbir sey olmadi. Hiç kesintisiz hizmet vermeye basladi."

Hatay Havalimani'nin kalici bakimlarinin da yapilacagini, deprem bölgesindeki bütün havalimanlarinin aktif oldugunu ve sivil uçuslarin devam ettigini vurgulayan Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Yaptigimiz ulastirma altyapi yatirimlarinin ne kadar önemli oldugunu böyle afet durumlarinda bir kez daha test etmis oluyoruz. 26 havalimanimizi niye 57'ye çikardik? Iste bunun önemli sebeplerinden bir tanesi buydu. Ulastirma yatirimlari stratejik yatirimlardir. Kullanmazsiniz ama 100 yilda bir defa kullanirsiniz ve yaptiginiz yatirimin katlarcasini karsilarsiniz. Simdi bizi elestiriyorlar Gökçeada'da niye havalimani var? Iste görüyorsunuz yasadik bunu. Adiyaman'da havalimani olmasaydi ne olacakti? Ayni sekilde diger havalimanlarimiz da öyle. Vizyonsuzlar, bunlari elestirebilir. Ama biz yaptigimiz isin dogru oldugunu ve ne için yaptigimizi çok iyi bildigimiz için bu yatirimlari yaptik ve yapmaya da devam ediyoruz. Hem bu durumlarda bunu kullanmak için hem de gelisen, büyüyen ve dünyanin en büyük 10. ekonomisine sahip olacak ülkenin en önemli is gücü, en önemli tesvik edici ve dinamigi ulasim ve altyapi projeleri olacaktir. Sadece büyük Türkiye'yi düsündük ve o yüzden yatirimlarimizi yaptik, yapmaya da devam edecegiz."

Karaismailoglu, depremden etkilenen bölgede yaklasik 2 bin kilometre demir yolu hatti oldugunun altini çizerek, su anda 56 kilometrelik kismin disinda bütün demir yolu hattinin kullanildigini kaydetti.

Malatya ve Gaziantep'e konteynerlerin demir yolu ile getirildigine isaret eden Karaismailoglu, demir yoluyla konteyner tasimanin daha kolay oldugunu, konteynerlerin, demir yoluyla Sivas üzerinden Malatya'ya ve Mersin'den Gaziantep'e kadar getirilebildigini söyledi.

Demir yollarinin 100 bin kisinin bölgeden tahliyesi ve bölgeye ulasimda çok büyük görev aldigini bildiren Karaismailoglu, "30 bine yakin vatandasimizi deniz yoluyla, özellikle Iskenderun Limani'ndan yolcu feribotlarimizla tasidik. Ayrica yük kisminda da Iskenderun Limani ve Mersin Limani bu bölgeye lojistik destek için de çok önemli fonksiyon icra ettiler. Kara yollarimiz zaten 24 saat çok yogun bir sekilde bu transferleri sagladilar. Ayrica bu ulastirma ve tahliye isleri Bakanligimizin sorumlulugunda oldugu için diger vatandaslarimizin ve özel sektörün de otobüslerini ve minibüslerini kullanarak buradan tahliye imkani da saglamis olduk." ifadelerini kullandi.

Son 20 yildaki ulastirma altyapi projelerinin ekonomik faydalarinin yaninda olasi afet durumlarinda lojistige olan katki sagladigina da dikkati çeken Karaismailoglu, bu yatirimlarin ve projelerin deprem sürecinde çok basarili bir sinav verdiklerini vurguladi.

- Mega projeler depreme dayanikli

Karaismailoglu, ulastirma yatirimlarinda en son teknolojik imkanlarin kullanildigini belirterek, "Bakin bu kadar dünyanin en büyük siddetli bir depreminde ulastirma altyapilarimiz etkilenmiyorlar. Özellikle Marmara'da düsünülen Istanbul depreminde bu bizim büyük altyapi projelerimiz kullandigimiz teknoloji sayesinde zarar görmeyerek 24 saat isletmelerini yapacaklar." dedi.

Adil Karaismailoglu, söyle konustu:

"Istanbul Havalimani, Kuzey Marmara, Marmaray, Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projeler deprem oldugu anda aynen çalismaya devam edecek. Bir olasi bir afet durumunda Kuzey Marmara, Avrasya Tüneli olsun, Marmaray olsun, bunlar hepsi birer acil ulasim yolu olacak. Avrasya Tüneli'nde mesela tünelin iki kisminda zeminin bos ve yumusak oldugu kisimlarda sismik izolatörler kullaniyoruz. Yani burada depremden dolayi gelmis olan yükü karsilayacak izolatörler var, tünele olan etkisini azaltan izolatörler bunlar. Marmaray'da da sismik izolatörler kullandik. Yine kara yolu projelerimizde de sismik izolatörler kullaniyoruz. Istanbul'da olasi bir durumda Kuzey Marmara yolu özellikle acil ulasim yolu olacak."

Istanbul Havalimani'nin ne kadar gerekli oldugunun anlasildigini söyleyen Karaismailoglu, olasi bir durumda iki havalimanindan (Istanbul ve Atatürk havalimanlari) birisinin çalistirilabilecegini kaydetti.

(Sürecek)