Ugandali muhalefet lideri Kyagulanyi'nin gözaltina alindigi iddiasiGülsüm Incekaya

Ugandali muhalefet lideri Kyagulanyi'nin gözaltina alindigi iddiasiGülsüm Incekaya

ISTANBUL (AA) - Ugandali muhalif lider Robert Kyagulanyi'nin, Güney Afrika dahil çiktigi yurt disi gezisinden dönerken havalimaninda gözaltina alindigi ileri sürüldü.

Yerel basina yansiyan haberlere göre, "Bobi Wine" adiyla da bilinen ünlü sarkici ve Ulusal Birlik Platformu (NUP) Partisi lideri Kyagulanyi'nin, yurt disi gezisinden dönerken resmi görevlilerce havalimaninda gözaltina alindigi savunuldu.

Parti Genel Sekreteri David Lewis Rubongoya, sosyal medya platformu X üzerinden yaptigi açiklamada, "Baskanimiz havalimanina iner inmez hükümet görevlileri tarafindan gözaltina alindi." ifadesini kullandi.

- Uganda polisi iddialari reddetti

X'te, eski cumhurbaskani adayinin Entebbe Havalimani'nda sivil giyimli güvenlik görevlilerince götürüldügüne dair görüntüler paylasildi.

Uganda polisi, iddialari reddederek baskent Kampala disindaki ikametgahina kadar Kyagulanyi'ye eslik edildigini belirtti.

Polis, "Kamuoyuna NUP Baskani Sayin Kyagulanyi, Entebbe'den Magere'deki evine kadar güvenlik ekibimiz tarafindan basarili sekilde eslik edildigini bildirmek isteriz. Baskan, ailesi ve arkadaslariyla birliktedir." ifadesini kullandi.

Muhalefet ise Kyagulanyi'nin gözaltinda oldugunu iddia ediyor.

- "Uganda muhalefetinin yeni yüzü" olarak görülüyor

Kyagulanyi, 2021 seçimlerinde 79 yasindaki Yoweri Museveni'ye karisi seçimlere girmis, yüzde 35 oyla ikinci olmustu.

Muhalefet, seçimlerde usulsüzlük yapildigini ileri sürerek, zaferlerinin çalindigini savunmustu.

41 yasindaki Kyagulanyi, pek çok kisi tarafindan "Uganda muhalefetinin yeni yüzü" olarak görülüyor ve 1986'dan beri iktidardaki "Museveni'ye karsi büyük bir tehdit" olarak degerlendiriliyor.

Kyagulanyi, Güney Afrika dahil bir dizi ülkeye ziyaret turuna çikmisti.