Türkiye'nin sektör liderleri uydu çalistayinda bulusacakGöksel Yildirim- Türksat AS, 18-19 Ekim'de Ankara'da yakin yörünge ile küp uydu alanlarindaki en son gelismelerin degerlendirilecegi Yakin Yörünge ve Küp Uydu Çalistayi düzenleyecek - Türksat AS Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok: - "Alçak yörüngede uydu hizmeti ülkemizde tartisiliyor daha da fazla tartisilacak. Yakin zamanda belki ülkemizde de bu tür yatirimlar çikacaktir"

Türkiye'nin sektör liderleri uydu çalistayinda bulusacakGöksel Yildirim- Türksat AS, 18-19 Ekim'de Ankara'da yakin yörünge ile küp uydu alanlarindaki en son gelismelerin degerlendirilecegi Yakin Yörünge ve Küp Uydu Çalistayi düzenleyecek
- Türksat AS Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok:
- "Alçak yörüngede uydu hizmeti ülkemizde tartisiliyor daha da fazla tartisilacak. Yakin zamanda belki ülkemizde de bu tür yatirimlar çikacaktir"

IZMIR (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Türksat AS, sektör liderlerinin katilimiyla yakin yörünge ile küp uydu alanlarindaki en son gelismelerin degerlendirilecegi Yakin Yörünge ve Küp Uydu Çalistayi düzenleyecek.

Türksat AS, Anadolu Ajansinin (AA) 9. kez global iletisim ortagi oldugu, Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi (T3 Vakfi) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi yürütücülügünde gerçeklestirilen TEKNOFEST Izmir'de uydu teknolojilerine yönelik yürüttügü çalismalardan örnekler sergileyip, katilimcilara yönelik çesitli etkinlikler gerçeklestirdi.

Türksat AS Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, AA muhabirine, festivalde çocuklarin, gençlerin uydulari daha yakindan tanimasi için uydu maketleri sergilediklerini söyledi.

Stantta yer alan Türksat Çocuk Kulübünde çesitli aktiviteler gerçeklestirdiklerini, artirilmis gerçeklik gözlügüyle çocuklari uzay seyahatine çikardiklarini anlatan Ertok, bu etkinliklerle uydu-uzay teknolojilerine çocuklarin ilgisini artirmayi amaçladiklarini ifade etti.

- Uydu teknolojilerindeki son gelismeler mercek altinda

Ertok, uydu haberlesme hizmetlerinde son dönemde yasanan gelismelere ve Türksat AS'nin yürüttügü çalismalara iliskin soruya karsilik, son yillarda çesitli firmalar tarafindan alçak yörüngeden uydu hizmeti verilmeye baslandigini, takim uydular gelistirildigini belirtti.

Türkiye'de de bu alanlarda çalismalar yapildigina isaret eden Ertok, söyle konustu:

"10 santim, 30 santim, 50-100 kilogramin altinda küçük uydularla ilgili çesitli üniversitelerde deneysel faaliyetler vardi. Ülkemizde artik bunu ticari faaliyete dönüstüren sirketler de kurulmaya basladi. Bu da gelecege dönük çok önemli gelismelerden. Biz yillardir uydu operatörü olarak GEO yörüngede büyük uydularla çalisiyoruz ama küçük uydularda neler oluyor, neler yapiliyor takip ediyoruz. Hatta 2013 yilinda ITÜ ile birlikte 3U boyutlarindan bir KÜPSAT uydusu gönderdik.

18-19 Ekim'de Ankara'da Türksat Yakin Yörünge ve Küp Uydu Çalistayi gerçeklestirecegiz. Ülke içerisinde bu alanda çalisan kim varsa, tüm paydaslar, üreticiler, sunucular, firlaticilarin hepsini bir araya getirecegiz. 6-7 konu basliginda panellerde konusacagiz. Türkiye olarak ne yapiyoruz, nereye gidiyoruz, ne tür çalismalar yapiyoruz, dünya nereye gidiyor gibi tartismalar yapilmasini, bir sonuç bildirgesi olusturulmasini istiyoruz. Buna da öncülük ettik. Özel sektör, kamu kurumu, ihtiyaç sahibi herkesin gelecegi bir çalistay olacak."

- "Ülkemizden de bu yatirimlar çikacaktir"

Hasan Hüseyin Ertok, Türksat 6A projesinin ayni zamanda ülkenin en önemli AR-GE projelerinden biri olduguna dikkati çekerek, su degerlendirmelerde bulundu:

"4 tonluk büyük bir uydunun tasarimini, üretimini, testini, tüm asamalarini gerçeklestirdik. Kendi mühendislerimiz yapti ve testlerin son asamasindayiz. Insallah haziran ayinda firlatacagiz. Bu kadar büyük ölçekli uydulari yapan bir ülkenin daha küçük, basit uydular yapabilme yetenegini sorgulamaya gerek yok. Bunu yapabilecek durumdayiz. Burada ölçek meselesi var. Sayica fazla olan uydularla bu hizmeti saglayabiliyorsunuz. Biz bu kabiliyete sahibiz, bunu bir fabrika gibi üretime çevirebiliriz. Bunun hangi alanda hizmet sunmasi gerekiyor, nerede bunun geri dönüsünü alabiliriz bunlari degerlendirmeliyiz. Yaptiginiz yatirimlarin geri dönüsünün olmasi gerekiyor. Alçak yörüngede sadece ülke temelli bir hizmet vermiyorsunuz. Uydular dünya etrafinda döndügü için daha çok global hizmet verme gibi bir durum var. Hangi alanda, piyasada ihtiyaçlar oldugunu belirleyip oralara yönelebilir miyiz tartisilmasi gerekiyor. Bunlar ülkemizde tartisiliyor daha da fazla tartisilacak. Yakin zamanda belki ülkemizde de bu tür yatirimlar çikacaktir."