Türk futbolunun 100 yillik çinari Gençlerbirligi, eski günlerine dönmek istiyorHalil Ibrahim Avsar- Gençlerbirligi Kulübü Baskani Niyazi Akdas: "Gençlerbirligi'nin yeri burasi olmamali. Gençlerbirligi, Süper Lig'de oynamasi gereken bir takim. Süper Lig'e çikmasi için elimizden gelen gayreti gösterecegiz" - "Transfer yasagini kaldirdiktan sonra iyi bir takim kurdugumuza, bu takim birbirine daha da alistigi zaman çok iyi neticeler alacagimiza inaniyorum. Biz herhalde ligi ilk 10 veya 12'de bitirir

Türk futbolunun 100 yillik çinari Gençlerbirligi, eski günlerine dönmek istiyorHalil Ibrahim Avsar- Gençlerbirligi Kulübü Baskani Niyazi Akdas:
"Gençlerbirligi'nin yeri burasi olmamali. Gençlerbirligi, Süper Lig'de oynamasi gereken bir takim. Süper Lig'e çikmasi için elimizden gelen gayreti gösterecegiz"
- "Transfer yasagini kaldirdiktan sonra iyi bir takim kurdugumuza, bu takim birbirine daha da alistigi zaman çok iyi neticeler alacagimiza inaniyorum. Biz herhalde ligi ilk 10 veya 12'de bitirir

ANKARA (AA) - HALIL IBRAHIM AVSAR - Gençlerbirligi Kulübü Baskani Niyazi Akdas, baskent ekibinin Süper Lig'de mücadele etmesi gerektigini söyledi.

Ankara'da 14 Mart 1923'te kurulan Gençlerbirligi, Türkiye'nin 100 yillik kulüpleri arasindaki yerini aldi.

Baskent temsilcisinin baskani Niyazi Akdas, kirmizi-siyahli ekibin kurulus hikayesi, hedefleri, altyapisi ve efsane baskani Ilhan Cavcav'a iliskin AA muhabirine açiklamalarda bulundu.

Baskent ekibinin kurulus hikayesini anlatan Akdas, 1923 yilinin ilk aylarinda Ankara Sultanisi'nin (Atatürk Lisesi) müdürü Kemal Bey'in bir futbol takiminin olusturulmasi için beden egitimi ögretmenini görevlendirdigini anlatarak, söyle devam etti:

"Hatta, Hababam Sinifi filmindeki beden egitimi ögretmeninin ismi de Ekrem hocadan geliyor. Ekrem hoca bir futbol takimi kuruyor. Fakat takima giremeyen küskünler ayrica bir takim kurmak istiyor. Bir velinin sponsorlugunda takim kuruyorlar. Okul müdürü 'Ayni okuldan iki takim çikmaz, siz maç yapin da görelim.' diyor. Maç yapiyorlar, çocuklarin takimi, beden egitimi hocasinin takimini farkli bir sekilde yeniyor. Onun üzerine okul müdürü, 'Bir okuldan iki takim çikmaz, siz bunu birlestirin.' diyor. Gençlerbirligi oradan geliyor."

Akdas, Gençlerbirligi'nin kirmizi-siyah renklerinin nasil belirlendigiyle ilgili ise "O zaman Ankara'nin etrafi gelincik tarlalariyla doluymus. Bir söylentiye göre bu gelincik tarlalarinin renginden kirmizi-siyah doguyor. Diger bir söylentiye göre de o zaman Ankara halinin yanindaki Karaoglanoglu Çarsisi'nda ancak kirmizi-siyah kumas bulabiliyorlar. Formanin rengi de oradan geliyor." diye konustu.

Baskent temsilcisinin kurucularina, bugüne kadar kulübe maddi manevi destek veren, emeklerini esirgemeyen baskan, yönetici, çalisan, futbolcu ve taraftarlara sükranlarini sunan Akdas, "Aramizdan ayrilip da ebediyete intikal edenlere de rahmet diliyorum. Kulübümüz, 100 yil içinde bazi zorluklar geçirdi, bazi iyi günleri de oldu. 1941 ve 1946'daki sampiyonluklarimiz, en iftihar ettigimiz iyi olaylar." dedi.


- "Gençlerbirligi dimdik ayakta durdu"

Niyazi Akdas, Gençlerbirligi'nin uzun yillar Süper Lig'de mücadele ettigine, iki kez Türkiye Kupasi'ni kazandigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Türk futbol tarihinde koca koca sehirler takimlar kurdu, belediyelerinden ve kurumlardan destek aldilar. Liglerde oynadilar ama maalesef sonra çekildiler. Baska isimlerle tekrar kurdular ama bu arada Gençlerbirligi dimdik ayakta durdu ve sanli tarihini sürdürdü. Gençlerbirligi, bütün Türk futbolunun saygi duydugu bir takim. Üç büyükler dahil diger takimlarin çogu taraftarlarinin bile ikinci takimlari Gençlerbirligi olmustur. Gençlerbirligi, Türk futbolunda bir tarihtir. Bu 100 yil içinde hiçbir kurulustan ve kurumdan destek almadik ve kendi yagimizda kavrulmaya çalistik ama son yil, Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas'in katkilari inkar edilemez boyutta."

Türkiye'nin yasadigi deprem felaketine deginen Akdas, "Bu önemli günümüzü farkli bir sekilde kutlayacaktik. Hatta büyük bir otelde yerimizi ayirtmistik ama depremden dolayi Türkiye'miz büyük bir aciyla sarsildi. Böyle bir günde eglenceli toplanti yapmayi uygun görmedik. Depremde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralilara, depremin travmasindan kurtulamayanlara sifa diliyorum." seklinde konustu.


- "Altyapiya özellikle önem veriyoruz"

Spor Toto 1. Lig'de yer alan ve bu sezon kümede kalma mücadelesi veren baskent ekibinin baskani, "Gençlerbirligi'nin yeri burasi olmamali. Gençlerbirligi, Süper Lig'de oynamasi gereken bir takim. Insallah önümüzdeki senelerde bunu saglamaya çalisacagiz. Süper Lig'e çikmasi için elimizden gelen gayreti gösterecegiz. Kirmizi-kara koca çinara gönül verenlerin 100. yilini kutluyorum, hepsine saygi ve sevgilerimi sunuyorum." ifadelerini kullandi.

Akdas, Gençlerbirligi'nin sezon sonu olmasi muhtemel durumuyla ilgilli de su degerlendirmeleri yapti:

"Ben ligde kalacagina eminim. Ilk yari maalesef transfer yasagimiz oldugundan iyi puan toplayamadik. Genç arkadaslarimizla sahaya çiktik. Sahaya çikarken bile heyecandan ayaklari titriyordu. O nedenle basarili olamadik. Transfer yasagini kaldirdiktan sonra iyi bir takim kurdugumuza inaniyorum. Kurulan takim, birbirine daha da alistigi zaman çok iyi neticeler alacagimiza inaniyorum. Biz herhalde ligi ilk 10 veya 12'de bitiririz."

Gençlerbirligi'nin altyapi misyonunu her zaman sürdüreceginin altini çizen Akdas, "Altyapiya özellikle önem veriyoruz. Su an altyapi takimlarimiz çok iyi durumda. Altyapiyi tekrardan yapilandirdik. Önümüzdeki yillarda bunun meyvesini yiyecegimize gönülden inaniyorum." degerlendirmesinde bulundu.


- "Ilhan Cavcav futbolun duayeniydi"

Niyazi Akdas, Gençlerbirligi Kulübünde birlikte de çalistiklari, kirmizi-siyahli ekibin merhum efsane baskani Ilhan Cavcav'la ilgili ise sunlari söyledi:

"Ilhan Bey benim 40 yillik arkadasimdi. Ankara Sanayi Odasi Meclisinde yillarca beraber çalistik. Çok sevdigim bir kisilikti, futbolun duayeniydi, Türk futbolunun renkli bir simasiydi. Onu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Ölmeden bir gün önce 'Sen birak, oglum geçsin' dedi. Ben ayrildim, oglu benim yerime geçti. Ertesi sabah da zaten öldü. Nur içinde yatsin ama sevgili oglu kendisi kadar basarili olamadi. Büyük bir borçla kulübü devraldim. Altindan kalkmaya çalisiyorum. Allah yardim ederse Gençlerbirligi'ni layik oldugu yerlere tasima gayreti içinde olacagim, tasiyamazsam da zaten birakirim."

"Benim için Gençlerbirligi bir sevda." ifadesini kullanan Akdas, "Gençlerbirligi benim gerçekten sevdigim bir takim. Eskiden Galatasarayliydim ama yillardir 'Gençlerbirlikliyim. Gençlerbirligi-Galatasaray maçlarinda hep Gençlerbirligi'ni tutuyorum." seklinde sözlerini tamamladi.