Türk firmalari 850 milyon dolarlik hedefle ABD pazarina odaklandiYunus Türk- IHBIR Yönetim Kurulu Baskani Kazim Tayci:- "ABD’ye 2022’de 708 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdik. Bu yilki hedefimiz ise 800-850 milyon dolar arasinda"

Türk firmalari 850 milyon dolarlik hedefle ABD pazarina odaklandiYunus Türk- IHBIR Yönetim Kurulu Baskani Kazim Tayci:- "ABD’ye 2022’de 708 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdik. Bu yilki hedefimiz ise 800-850 milyon dolar arasinda"

SIKAGO (AA) - Istanbul Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IHBIR) Yönetim Kurulu Baskani Kazim Tayci, ABD ile yaptiklari ticaretin her geçen yil arttigini belirterek, " ABD’ye 2022’de 708 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdik. Bu yilki hedefimiz ise 800-850 milyon dolar arasinda. ABD’de Türk ürünlerine olan ilginin her geçen gün arttigini görünce, bu hedefe rahatlikla ulasabilecegimize inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Dünyanin dört bir tarafindan sekerleme, çikolata, bisküvi, atistirmalik ürünler, hazir yiyecekler ve dondurma üreticilerinin katildigi ABD’nin Sikago kentinde bu yil 26’nci kez düzenlenen Uluslararasi Sekerleme ve Atistirmalik Ürünler Fuari "Sweets & Snacks Expo 2023" fuarina Türk sirketler yogun ilgi gösterdi.

Çikolata, sekerleme, bisküvi, atistirmalik ürünler, hazir yiyecekler ve dondurma sektöründe faaliyet gösteren firmalarin katilimci oldugu fuara, Türkiye 13’üncü kez milli katilim organizasyonu düzenledi.

Türkiye’nin, 2022’de 708 milyon dolarla hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektöründe en çok ihracat gerçeklestirdigi ikinci ülke olan ABD’de düzenlenen fuarda; 23 Türk firmasi yer aldi.

Fuarin açilisinda AA muhabirine degerlendirmede bulunan IHBIR Yönetim Kurulu Baskani Kazim Tayci, ABD raflarinda her geçen gün etkinligi artan Türk markalarinin; ABD’nin Sikago kentinde düzenlenen fuarda ilgiyle karsilandigini ifade etti.

Tayci, Türk ürünlerine ABD’de her geçen gün ragbetin arttigina dikkati çekerek, 2023 için ABD’ye yapilan ihracatta yüzde 15-20 artis beklediklerini, ihracatin 800-850 milyon dolar arasina çikabilecegini söyledi.

ABD ile ticarette son 7 yillik periyotta her yil ortalama yüzde 15-20 arasinda büyüme yakaladiklarina isaret eden Tayci, "ABD halkinin her geçen gün ürünlerimize karsi ilgileri biraz daha artiyor. Bu ilgiye üreticilerimiz, sanayicilerimiz ayni sekilde karsilik veriyor ve buna göre pozisyon aliyor. ABD halkinin sevmis oldugu tatlari, lezzetleri ön plana çikariyorlar.

Hatta ambalaj tasarimlarini buna göre belirliyor, sunum sekillerini degistiriyorlar. Biz de ABD’ye daha fazla ihracat yapmak isteyen üreticilerimize, 'Ürünlerinizi daha fazla Amerikanize edin' diyoruz. Böylece, ABD pazarinda Türk ürünleri daha fazla ön plana çikabiliyor. Türk ürünleri ABD raflarindaki etkinligi de artirmis oluyor." açiklamasini yapti.

- "Ne kadar temas kurulursa ticaretimizi daha çok artiracagimiza inaniyoruz"

Tayci, IHBIR olarak kendilerinin de ABD’ye ticaretin artmasina yönelik çalismalarini sürdürdüklerini aktararak, ticareti gelistirmek adina üyeleri için organizasyonlar düzenlediklerini kaydetti.

ABD’den alim heyetlerini Türkiye’ye getirdiklerini, sektörel satin almacilari üreticilerle bulusturduklarini ifade eden Tayci, "Sonrasinda Türkiye’deki üreticilerimizi, firmalarimizi alip ABD’ye götürüyoruz. Türk firmalarimizi ABD’de büyük alicilarla bulusturuyoruz. ABD’nin Sikago, New York, Las Vegas ve Miami gibi çesitli bölgelerinde gida ile ilgili düzenlenen tüm organizasyonlarda IHBIR olarak yer aliyor ve buradan edindigimiz bilgileri üyelerimizle paylasiyoruz.

Bu organizasyonlara üyelerimizin katilmasi için yönlendirmeler yapiyoruz. Çünkü, o ülkenin kültürünü ögrenirsek daha fazla ticaret yapabilecegimizi biliyoruz. Ne kadar temas kurulursa ne kadar ülke ziyaret edilirse ticaretimizi daha çok artiracagimiza inaniyoruz. Bu çerçevede de çalismalarimizi sürdürüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Yapilan çalismalarin meyvelerini vermeye basladigini dile getiren Tayci, "ABD’ye Türk firmalarinin ilgisi her geçen gün artiyor. Uluslararasi Sekerleme ve Atistirmalik Ürünler Fuari ‘Sweets & Snacks Expo’ya da çok fazla talep geldi. 30’a yakin Türk firmasi fuar alaninda yer olmadigi için katilamadi.

Biz de durumu çözebilmek adina fuar idaresiyle temas kurduk. Ancak, bu yil için Türk firmalara ayrilan bölümü genisletemedik. Temaslarimiz gelecek yil için devam ediyor. Çok daha büyük bir alanda yer almayi amaçliyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Tahil Koridoru, Türkiye'nin siyasi ve bürokratik çok önemli zaferlerinden "

ABD’de düzenlenen fuarda Rusya-Ukrayna savasi sonrasi Türkiye’nin girisimleriyle olusturulan "Tahil Koridoru" hakkinda da degerlendirmeler yapan Tayci, Tahil Koridoru'nun Türkiye'nin siyasi ve bürokratik çok önemli zaferlerinden bir tanesi oldugunu dile getirdi.

Tayci, "Eger Tahil Koridoru açilmamis olsaydi insanoglu tahil ve hububatta, yani en temel gidada, dünya üretiminin yüzde 30'luk bölümünü olusturan Rusya ve Ukrayna'nin ürünlerine erisemeyecekti. Eger iki ülkenin ürünleri pazardan çekilmis olsaydi, fiyatlarin ne kadar yükselebilecegini tahmin etmek zor olmazdi.

Su anda en güncel rakamlarla yaklasik 600 gemi ile 31 milyon tona yakin hububat ve tahil ürünü dünya pazarlarina arz edildi. Bu ürünlerin yüzde 30'luk bölümünü Uzak Dogu ülkeleri, yüzde 40'lik bölümünü ise Avrupa aliyor. Yüzde 13'lük bölümü de Türkiye’ye geliyor." ifadelerini kullandi.

Tahil Koridoru anlasmasinin 2 ay daha uzatildigini animsatan Tayci, "Bizim arzumuz en azindan 8 aylik ya da 1 yillik bir uzatmaydi. Ancak, Türkiye'nin koordinasyonunda ve organizatörlügünde bu sürecin devam etmesini bekliyoruz." dedi.