Tesla, ABD fiyatlarinda bu yil altinci indirime gittiBahattin Gönültas- Elektrikli otomobil üreticisi, ABD'de Model Y araçlarinin fiyatlarini 3 bin ve Model 3 araçlarinin fiyatlarini ise 2 bin dolar düsürdü

Tesla, ABD fiyatlarinda bu yil altinci indirime gittiBahattin Gönültas- Elektrikli otomobil üreticisi, ABD'de Model Y araçlarinin fiyatlarini 3 bin ve Model 3 araçlarinin fiyatlarini ise 2 bin dolar düsürdü

BERLIN (AA) - ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, kar marjlari üzerindeki etkisine yönelik endiselere ragmen ABD'de iki elektrikli araç modelinin fiyatlarinda bu yil altinci kez indirime gitti.

Sirketin internet sitesinde yer alan fiyat listelerine göre Tesla, en büyük pazari olan ABD’de Model Y fiyatlarinda 3 bin dolar ve Model 3 fiyatlarinda ise 2 bin dolar indirim yapti.

Model Y'in uzun menzilli araçlarinin fiyati 49 bin 990 dolara, Model Y'in "performans" araçlarinin fiyati ise 53 bin 990 dolara düsürüldü.

Model 3 "arkadan çekisli" araçlarinin fiyatlarini ise 39 bin 990 dolara indirdi.

ABD'de tüketiciler, yeni elektrikli araç satin alimlarinda 7 bin 500 dolara kadar temiz araç vergi indirimlerinden faydalanabiliyor.

En karli otomobil üreticilerinden biri olan Tesla, ocak, mart ve nisan aylarinda satislarini artirmak amaciyla ABD'de fiyat indirimine gitmisti. Böylece 2023'ün basina göre Model 3'ün fiyati yüzde 11, Model Y'nin fiyati da yüzde 20 düstü.

Tesla, dünyanin en büyük elektrikli araç pazari olan Çin'de bu yilin basinda fiyat düsürme yarisini tetiklemisti.

Tesla Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, 1 Mart Yatirimci Günü'nde yaptigi açiklamada, fiyattaki küçük degisikliklerin bile talep üzerinde çok büyük bir etkisi oldugunu belirtmisti.

Tesla, elektrikli araçlarinin fiyatlarini Avrupa ve Asya'da yeniden düsürerek ocakta Çin'de baslattigi küresel indirim kampanyasini genisletmisti. Sirket, Almanya'da Model 3 ve Model Y araç fiyatlarinda yüzde 4,5 ila yüzde 9,8 arasinda indirim yapti.

Merkezi ABD'de bulunan Tesla, ilk çeyrekte dünya çapinda 422 bin 875 araç teslimati gerçeklestirdi. Geçen yil araç teslimatlarindaki lojistik sorunlar ve yavaslayan talep nedeniyle yüzde 40'lik artisa karsin sirketin satislari, yüzde 50'lik artis hedefinin altinda kalmisti.

Tesla, bu yilin ilk çeyrek sonuçlarini ise bugün açiklayacak.

Analistler, Tesla'nin ilk çeyrek gelirinin geçen yilin ayni çeyregine göre yüzde 24,2'lik bir artisla 23,29 milyar dolara ulasmasini bekliyor.

Öte yandan, Almanya'nin ünlü otomobil uzmani Prof. Dr. Ferdinand Dudenhöffer, konuya iliskin degerlendirmesinde, "Tesla, fiyat savasini ivmelendiriyor. Çünkü Tesla, iyi fiyatlarla diger otomobil üreticilerinin islerini çok zorlastirmayi göze alabilir." ifadelerini kullanmisti.