Tayvan'da 500 yillik el yazmasi Kur'an-i Kerim'in restorasyonu yapiliyorYavuz Aydin- 4 kisi tarafindan farkli mürekkepler kullanilarak el yazisiyla yazilan Kur'an-i Kerim'in 15. veya 16. yüzyilda tamamlandigi biliniyor

Tayvan'da 500 yillik el yazmasi Kur'an-i Kerim'in restorasyonu yapiliyorYavuz Aydin- 4 kisi tarafindan farkli mürekkepler kullanilarak el yazisiyla yazilan Kur'an-i Kerim'in 15. veya 16. yüzyilda tamamlandigi biliniyor

ANKARA (AA) - Tayvan'da 500 yillik el yazmasi Kur'an-i Kerim'in restorasyonunun yapildigi ve nisan sonuna kadar tamamlanmasinin planlandigi belirtildi.

Focus Taiwan'in haberine göre, Tayvan Milli Kütüphanesi, çok eski ve yipranmis olmasi sebebiyle agir hasar görmüs 500 yillik el yazmasi Kur'an-i Kerim'in onarimini nisan sonunda tamamlamayi hedeflediklerini açikladi.

Restore edilen Kur'an-i Kerim, iki yil önce Türkiye'de yasayan ve Müslüman olan Tayvan Tzu Chi Vakfi Türkiye Temsilcisi Faysal Hu tarafindan, Tayvan merkezli Budist Tzu Chi Yardim Vakfinin Kurucusu Dharma Ustasi Cheng Yen'e hediye edildi.

Milli Kütüphanenin "Kitap Hastanesi" bölümünde eski metinler ve kaligrafik restorasyonda uzman Hsu Mei-wen, Cheng Yen'in hediye edilen Kur'an-i Kerim'i gözden geçirirken bazi sayfalarda karincalara benzeyen böcekler gördügünü, ardindan da Milli Kütüphane yetkilileriyle temasa geçtigini aktardi.

Bunlarin aslinda eski kitaplarda siklikla bulunan "sigara böcekleri" oldugunu söyleyen Hsu, attigi ilk adimin böceklerden kurtulmak için nitrojen gibi inert bir gaz kullanmak oldugunu ifade etti.

Hsu, el yazmasi kitabin iç sayfalarinin restorasyonunun uzun ve zahmetli bir süreç oldugunu vurgulayarak, sadece bir sayfayi onarmanin yarim gününü aldigini dile getirdi.

- 500 yillik Kur'an-i Kerim temmuzda sergilenecek

Dogru malzemeleri bulmanin da çok zaman ve çaba gerektirdigine isaret eden Hsu, Kur'an-i Kerim sayfalarinin malzemesiyle eslesen keten lifleri bulmanin, tedarikçilerde benzerleri olmadigi için 8 ay sürdügünü anlatti.

Hsu, sonunda Milli Kütüphanenin deposunda, kullanilabilir görünen bazi materyaller buldugunu, daha sonra bunlari Kur'an-i Kerim'dekine benzer bir görünüm elde etmek için mineral pigmentle boyadigini söyledi.

Restorasyon sürecinde ciltten tozu, tohumlari ve insan saçini temizledigini, daha sonra da bunlari sakladigini kaydeden Hsu, temmuzda sergilenecek Kur'an-i Kerim'in yani sira bu kalintilarin da sergilenecegi bilgisini paylasti.

Hsu, Kur'an-i Kerim'in restorasyon sürecinde sona geldiklerine dikkati çekerek, sadece kapaginin ve cildinin onarilma isleminin kaldigini kaydetti.

Kitap restorasyoncusu Hsu, ne Budist ne de Müslüman olmamasina ragmen Kur'an-i Kerim'in onarilmasi sürecinde asla domuz eti yemediginin altini çizdi.

Hsu, Kur'an-i Kerim'deki yazilarin 4 kisi tarafindan farkli mürekkepler kullanilarak el yazisiyla yazildigini ve eserin 15. veya 16. yüzyilda tamamlandigini bildirdi.