Göztepe-Altay maçindaki tribün olaylarina iliskin saniklar hakim karsisinda Haydar Toprakçi

Göztepe-Altay maçindaki tribün olaylarina iliskin saniklar hakim karsisinda Haydar Toprakçi

IZMIR (AA) - Izmir'de Spor Toto 1. Lig'in 15. haftasinda Göztepe ile Altay arasindaki maçin tatil edilmesiyle sonuçlanan olaylarda tribüne fisek atilarak taraftarin yaralanmasina neden olan F.E. ile olaylara karisan 22 sanik hakkinda açilan davanin görülmesine baslandi.

Izmir 3. Agir Ceza Mahkemesinde görülen durusmaya tutuklu sanik F.E. ile tutuksuz saniklar ve taraf avukatlari katildi.

Mahkeme baskaninin iddianameyi okumasinin ardindan tribünden fisegi atarak Mehmet Çakir'in yaralanmasina neden oldugu iddiasiyla hakkinda dava açilan F.E. savunma yapti.

Stada üzeri aranmadan girdigini, Altay taraftari oldugunu ve holigan olmadigini savunan F.E, sunlari kaydetti:

"Maç günü 11.00 gibi Alsancak'ta alkol aldiktan sonra Atatürk Stadi'na gidip bizi Gürsel Aksel Stadi'na götürecek otobüslerden birine bindim. Biletim olmadigindan pankart veya davulla maça girebilecegimi düsündüm. Otobüsteki pankart bostaydi ve onu aldim. Altinda mesaleyi gördüm ve görsel sov yapilacagini bildigim için katki olsun diye mesaleyi aldim ve üzerime saklayarak stada girdim. Pankart asacagimi söyleyince polis içeri aldi. Ardindan gelen güvenlik görevlisine de aramamin yapildigini söyleyip girdim. Saat 19.14'te mesale ve sisler yakilmaya baslandi. Ben de ceza yememek için tribünün ortalarina sislerin içine gittim. Göbegime sakladigim mesaleyi çikarip ipini çektim. Bir anda elimden kaydi. Ne oldugunu anlamadim."

Olayi münferit olarak gerçeklestirdigini öne süren F.E. "Ambulans sahaya girdiginde birinin yaralandigini anladim. Kisinin öldügü haberleri çikinca korkmaya basladim. Beni bulamasinlar diye arkadasimla ceketimi degistirdim. Sivil hayatimda saglikçi olarak çalisiyorum. Birini yaralamak gibi amacim olmaz. Fisegi mesale olarak biliyordum. Basindan beri hiç yalan söylemedim. Çok pismanim ve Mehmet Çakir'dan özür dilemek isterim. Gücüm yettigince masraflarini karsilamak isterim. Olay kaza sonucu gerçeklesti. Isaret fisegi oldugunu bilmiyordum. Fisegi tamamen tesadüfen buldum. Onu da mesale sanip aldim. Cezaevindeyken Mehmet Çakir'a mektup yolladim. Vicdan azabi çektim. 'Çiktiktan sonra kardeslik yapmayi borç bilirim' dedim. Üzgün ve pisman oldugumu belirttim. Cani biri degilim." ifadelerini kullandi.

Tutuksuz sanik A.B. de isaret fisegini otobüse koymadigini ifade ederek, "Kimin getirdigini bilmiyorum. Maça 20. dakika girdim. Girdikten sonra olaylari ögrendim. Hiçbir ilgim yoktur. Otobüslere binerken üzerimizi aradilar. Tribüne girdigimde ambulans sahaya giriyordu." dedi.

Stadin tuvaletine patlayici madde koyan ambulans soförü A.G, "K.E. bana mesaleleri içeri sokup sokamayacagimi sordu ben de hiçbir zorlama olmadan kabul ettim. Görsel sov olsun diye bu karari aldik. E.Y, H.Ç ve M.E.K. bana malzemeleri getirdi. Ben de alip eve getirdikten sonra sirt çantama koydum. Çalisma arkadasim H.K. olaydan yaklasik 30 gün önce ise baslamisti. Birakin Altay'i Göztepe'yi Izmir'le alakasi yoktur. Stadin tuvaletindeki çöp kutusuna esyalari biraktiktan sonra E.Y'ye haber verdim. Sonrasini bilmiyorum." ifadesini kullandi.

Diger saniklar suçsuz olduklarini iddia ederek beraatlerini talep etti.

Savunmalarin ardindan mahkeme baskani durusmayi yarina erteledi.

- Olay

Gürsel Aksel Stadi'nda 27 Kasim 2022'deki müsabakada Altay taraftarlari, 20. dakikada Göztepe seyircilerinin oldugu bölüme yanici madde firlatmis ve bir taraftar yaralanmisti. Müsabakanin 22. dakikada durdurulmasinin ardindan Göztepe taraftari Mehmet Nihat A, eline geçirdigi korner bayrak diregiyle Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e saldirmisti.

Olaylar sonucu hakemin istegiyle futbolcular soyunma odasina gitmis, yaklasik 25 dakika beklemenin ardindan müsabaka tatil edilmisti.

Mehmet Nihat A. "kasten öldürmeye tesebbüs" ve "Sporda Siddet ve Düzensizligin Önlenmesine Dair Kanun'a muhalefet" suçlarindan tutuklanmisti. Tribüne fisek atilarak bir kisinin yaralanmasina iliskin sorusturmada ise gözaltina alinan 23 kisiden 19'u tutuklanmis, daha sonra 18'i adli kontrol sartiyla tahliye edilmisti.

Izmir Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, sanik F.E'nin isaret fiseginin binlerce kisinin bulundugu Göztepe tribünlerine dogru hedef gözetip atesleyerek 'kasten öldürmeye tesebbüs', 'tehlike arz edebilecek aletleri spor alanlarina sokmak ve kullanarak müsabaka düzenini bozmak', 'genel güvenligin kasten tehlikeye sokulmasi' suçlarindan hapsi istenmisti.

Diger saniklarin da "kasten öldürmeye tesebbüs suçuna yardim", "tehlike arz edebilecek aletleri spor alanlarina sokmak", "tehlike arz edebilecek aletleri spor alanlarinda kullanarak müsabaka düzenini bozmak" ve "genel güvenligin kasten tehlikeye sokulmasi" suçlarindan cezalandirilmalari talep edilmisti.