Tarim ve orman alanlarinda düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Tarim Komisyonunda kabul edildi (3)Ismail Çimen- Yeni orman kadastro komisyonlari, olusan kenarlasma hatalari ile teknik hatalari düzeltmek üzere görevlendirilerek, olusan mülkiyet ihtilaflarinin dava açilmadan çözülmesi saglanacak - Hususi orman statüsüne alinmamasi gerekirken orman kadastrosu çalismalari sonucunda hususi orman olarak sinirlandirilan veya hükmen hususi orman statüsüne kavusan tasinmazlarin orman kadastro komisyonlar

Tarim ve orman alanlarinda düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Tarim Komisyonunda kabul edildi (3)Ismail Çimen- Yeni orman kadastro komisyonlari, olusan kenarlasma hatalari ile teknik hatalari düzeltmek üzere görevlendirilerek, olusan mülkiyet ihtilaflarinin dava açilmadan çözülmesi saglanacak
- Hususi orman statüsüne alinmamasi gerekirken orman kadastrosu çalismalari sonucunda hususi orman olarak sinirlandirilan veya hükmen hususi orman statüsüne kavusan tasinmazlarin orman kadastro komisyonlar

TBMM (AA) - Hususi orman statüsüne alinmamasi gerekirken orman kadastrosu çalismalari sonucunda hususi orman olarak sinirlandirilan veya hükmen hususi orman statüsüne kavusan tasinmazlarin orman kadastro komisyonlarinca yeniden incelenmesi neticesinde yaklasik 12 bin kisinin magduriyeti giderilecek.

TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonunda kabul edilen Orman Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi ile tescilli olsun veya olmasin ayni veya komsu köy, mahalle ve beldelerin orman tahdidi veya orman kadastrosu çalisma alanlarinda bulunan ayni tasinmazlarin, ilan edilerek kesinlesmis birden çok orman kadastrosuna göre orman sayilip sayilmamasi bakimindan farkli vasiflarda sinirlandirilmis oldugunun tespiti halinde, bu tasinmazlarda, kesinlesmis mahkeme kararlariyla olusturulan sinirlar sakli kalmak kaydiyla, önceden yapilmis olan orman kadastro çalismalari bütün sonuçlari ile hükümsüz sayilacak.

Orman Genel Müdürlügünce yeni bir orman kadastro komisyonu görevlendirilecek. Bu komisyon, orman kadastrosu ve 2/B uygulamasini yapacak ve ilan edecek. Ilan edilen orman kadastro çalismasindaki sinirlandirma esas alinacak. Ilan tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açilmadigi takdirde ilan edilen çalisma kesinlesecek.

Orman kadastro komisyonlari, olusan kenarlasma hatalari ile teknik hatalari düzeltmek üzere görevlendirilerek, bu tür alanlarda olusan mülkiyet ihtilaflarinin dava açilmadan çözülmesi saglanacak.

Çalisma yapilan alanlarda yer alan tasinmazlar hakkinda açilmis davalar bulunmasi halinde yapilan çalismalar Orman Genel Müdürlügünce mahkemeye bildirilecek.

Basta Istanbul, Kocaeli, Isparta, Mugla, Izmir, Antalya gibi iller olmak üzere 40 ilde 15 bin ile 20 bin hektar civarindaki alanda magduriyetler yasandigi ve 15 bin civarinda vatandasin magdur oldugu tahmin ediliyor.

- Nusretiye Mahallesi'ndeki vatandaslarin "2/B" magduriyeti gideriliyor

Düzenleme ile kadastro tutanaklarinda ifade edilen ve sinirlari kesin olarak tespit edilemeyen yangin iddialari dolayisiyla 2/B uygulamasinin yapilmadigi Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki Nusretiye Mahallesi'ndeki vatandaslarin magduriyeti gideriliyor.

Teklifle Nusretiye Mahallesi'nde 2/B uygulamalari yapilarak vatandaslarin magduriyetleri giderilecek, orman-halk iliskilerini olumsuz etkileyen problemler ortadan kaldirilacak.

Düzenleme ile hususi orman statüsüne alinmamasi gerekirken orman kadastrosu çalismalari sonucunda hususi orman olarak sinirlandirilan veya hükmen hususi orman statüsüne kavusan tasinmazlarin orman kadastro komisyonlarinca yeniden incelenmesi neticesinde yaklasik 12 bin kisinin magduriyetinin giderilmesi saglanacak.

Hususi ormanlar, orman kadastro komisyonlarinca 31 Aralik 2022 tarihinden önce tapulama/kadastro, imar mevzuati veya hükmen olusturulan tapu kayitlari esas alinarak parsel bazinda yeniden degerlendirilecek.

Bu parseller üzerinde evvelce hususi orman olarak sinirlandirilan alanlar, farkli malikler adina kayitli ve üç hektardan küçük ise orman sayilmayan yer, üç hektar veya daha büyük ise hususi orman olarak yeniden sinirlandirilarak ilan edilecek.

Ilan tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açilmadigi takdirde ilan edilen çalisma kesinlesecek.

- Orman yangini söndürmede görevli personel, 2330 sayili Kanun kapsamina aliniyor

Teklifle orman yanginlarinin söndürülmesinde fiilen görevli olan Orman Genel Müdürlügü çalisanlari, tüm kamu kurum ve kuruluslarinin personeli ile görevlendirilen gönüllüler 2330 sayili Nakdi Tazminat ve Aylik Baglanmasi Hakkinda Kanun kapsamina aliniyor.

Bu nedenle mükerrer düzenlemeye mahal verilmemesi amaciyla; Orman Kanunu'nun orman yanginlarini söndürme çalismalarina bilfiil katilmis olup ölenlerin yakinlari, yaralanan veya engelli hale gelenler için tazminat ödemelerini düzenleyen maddesi yürürlükten kaldiriliyor.

Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarina Yönelik Mali ve Sosyal Haklara Iliskin 2022 ve 2023 Yillarini Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözlesmesi kapsaminda tazminat ödemelerini düzenleyen maddeden yararlanacak personelin herhangi bir hak kaybi yasamamasi için; 31 Aralik 2023'e kadar meydana gelen olaylar sebebiyle tazminat ödemesine hak kazanacaklar için bu teklifle yürürlükten kaldirilacak maddenin uygulanmasina devam edilecek.

- Mükerrer ödeme olmamasi için Orman Kanunu'nun ek 6. maddesi kaldirilacak

Orman Bakanligi ve Orman Genel Müdürlügüne bagli döner sermaye isletmelerinin konsolide bilançolarinin karla kapanmasi halinde tahakkuk eden kurumlar vergisinin mahsubundan sonraki kari üzerinden yüzde 10 oraninda Hazine hissesi Genel Bütçeye irat kaydediliyordu. Hazine ve Maliye Bakanliginca 18 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan Muhasebat Genel Müdürlügü Genel Tebligindeki düzenlemelere istinaden hem aylik gayrisafi hasilattan tahsil edilen tutarin yüzde 15'inin hem de yil sonu kar payinin yüzde 10'u oraninda Hazine hissesinin genel bütçeye irat kaydedilmek üzere yatirilmasi suretiyle yapilacak ödemelerin Orman Genel Müdürlügü açisindan mükerrerlik teskil edecegi tespit edildiginden Orman Kanunu'nun ek 6. maddesi teklifle yürürlükten kaldiriliyor.

Orman yanginlarini söndürme çalismalarinda fiilen görevli olanlarin Nakdi Tazminat ve Aylik Baglanmasi Hakkinda Kanun kapsamina alinmasi halinde geriye dönük taleplerin karsilanabilmesi için ayni kanunun yürürlüge girdigi tarihten sonra yararlananlar, engelli hale gelenler veya ölenlerin ve gönüllüler yönünden ise kanunun yürürlüge girdigi 19 Nisan 2018'den itibaren faydalanmalari için geçici madde ekleniyor.

Ancak, bu kisilere tazminat haklari sakli kalmak kaydiyla bu düzenlemenin yürürlüge girdigi tarihten önceki dönem için geriye dönük olarak herhangi bir ödeme yapilmayacak.

- Orman siniri disina çikarilacak yerler tespit edilerek Hazine adina tescil edilecek

Evvelce tahdidi veya kadastrosu yapilmis orman alanlari ile orman kadastrosu yapilacak orman alanlarinda orman siniri disina çikarilacak yerler, tayin ve tespit edilerek es zamanli Hazine adina tescil edilecek.

Ancak, bu çalismalari yapacak olan kadastro ekibi ile yapilacak itirazlari inceleyecek kadastro komisyonuna Orman Genel Müdürlügünce orman kadastro komisyonlarinda en az 2 yil çalismis bir yüksek orman mühendisi veya orman mühendisi ile bir yüksek ziraat mühendisi veya ziraat mühendisi ilaveten görevlendirilecek.

Hak sahibi tarafindan orman sinirlari disina çikarma islemlerine karsi açilacak itiraz davalarinda karsi taraf Hazine ve Orman Genel Müdürlügü olacak.

Kesinlesme tarihinden itibaren 10 yil geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanilarak Hazine hariç itiraz olunamayacak ve dava açilamayacak.

- Ihtilafli tarim arazileri kiralanabilecek

Teklifle atil durumda bulunan arazilerin özüne ve mülkiyet hakkina dokunulmaksizin, kamu yarari gözetilerek üretime kazandirilmasi ve bu sekilde ülke ekonomisine katki saglanmasi amaciyla bir düzenleme getiriliyor.

Buna göre, Tarim ve Orman Bakanligi; Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altinda bulunan tarim arazileri hariç olmak üzere, mülkiyeti gerçek ve tüzel kisilere ait olup, hisselilik, mülkiyet ihtilafi, parçalilik, tarimsal faaliyete son verilmesi, göç veya baska bir sebeple üst üste iki yil süreyle islenmeyen tarim arazilerini tespit ederek, ekonomiye kazandirilmasi ve kamu yararina kullanilmasi için bu arazileri kira geliri arazi maliklerine ait olmak üzere ve arazinin vasfinin degistirilmemesi sartiyla sezonluk olarak rayiç bedelden asagi olmamak üzere kiraya verebilecek.

Kiralama öncelikli olarak kiraya verilecek arazinin bulundugu yerlesim yerinde ikamet edenlere ya da sivil toplum kuruluslarina ve meslek odalarina yapilacak.

Bakanlik kiralama islemlerini genel hükümlere göre tasinmaz ticareti yetki belgesine sahip isletme ve sözlesmeli isletmelere de yaptirabilecek.

Kiralanan araziler, Bakanlikça belirlenen kayit sistemlerine kaydedilecek ve kiracilar bu arazilerle ilgili tarimsal desteklerden yararlandirilacak. Kiralanacak arazilerin rayiç kira bedelleri ve kiralayanlarin yetistirebilecekleri ürün veya ürün gruplari Tarim ve Orman Bakanligi il veya ilçe müdürlükleri tarafindan mahallinde veya elektronik ortamda ilan edilecek.

Öncelikli gruplardan birden fazla istekli çikmasi halinde en yüksek teklifi verene kiralanacak. Öncelikli gruplardan istekli çikmamasi halinde diger isteklilerden en yüksek teklifi verene kiralanacak.

Arazi maliklerine veya hak sahiplerine ulasilamamasi halinde kira bedelleri araziye özgülenerek bir kamu bankasi nezdinde açilacak vadeli hesaba yatirilarak nemalandirilacak.

Mülkiyeti ihtilafli arazilerde ihtilafin giderilmesi halinde biriken kira geliri ve ferileri hak sahiplerine dagitilacak.

- Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumuna idari uzman kadrosu

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumunda kismi zamanli uzman olarak çalismakta olup halen görev yapan personelden düzenlemenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren 10 is günü içerisinde yazili basvuranlar, "Idari Uzman" unvanli sözlesmeli personel pozisyonuna atanacak.

Bu düzenlemenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren 10 is günü içerisinde yazili basvurmayanlarin atamasi yapilmayacak ve bunlarla hizmet akdi imzalanmayacak.

Orman köylülerinden ormancilik faaliyetlerinde çalisanlara, kendi mülki hudutlari içerisinde üretilen oduna dayali orman ürünlerinin satis gelirlerinden üretim giderleri düsüldükten sonra kalan tutarin yüzde 10'una kadari ayni veya nakdi olarak dagitilacak.

Teklife, depremden etkilenen illerde tarimsal amaçli faaliyet gösteren kooperatif ve üretici birliklerine yönelik geçici madde eklendi.

Buna göre, deprem nedeniyle OHAL ilan edilen illerde tarimsal amaçli faaliyet gösteren kooperatif ve bagli üretici birlikleri genel kurul toplantilarini 31 Ekim 2023 tarihine kadar erteleyebilecek. Bu birlik ve kooperatiflerin üst örgütlenmesi olan merkez birlikleri ise genel kurul toplantilarini 31 Aralik 2023 tarihinden önce yapamayacak. Mevcut organlarin görev, yetki ve sorumluluklari yapilacak olan genel kurul toplantisina kadar devam edecek.

(Bitti)