TSB Yönetim Kurulu, Kahramanmaras'i ziyaret ettiHatice Senses Kurukiz- TSB Baskani Atilla Benli:- "Sigorta sirketleri olarak hasar sürecinin hizlandirilmasindan çagri merkezlerinde depremden zarar görenlere ayri hatlarin açilmasina ve bölgede hasar iletisim merkezlerinin kurulmasina kadar bir dizi önlem aldik ve almaya devam ediyoruz"

TSB Yönetim Kurulu, Kahramanmaras'i ziyaret ettiHatice Senses Kurukiz- TSB Baskani Atilla Benli:- "Sigorta sirketleri olarak hasar sürecinin hizlandirilmasindan çagri merkezlerinde depremden zarar görenlere ayri hatlarin açilmasina ve bölgede hasar iletisim merkezlerinin kurulmasina kadar bir dizi önlem aldik ve almaya devam ediyoruz"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Sigorta Birligi (TSB), depremin ilk günlerinden itibaren bölgeye düzenledigi ziyaretlerini Kahramanmaras'taki sanayicilerle bir araya gelerek sürdürdü.

TSB'den yapilan açiklamaya göre, TSB Baskani Atilla Benli ve yönetim kurulu üyelerinin katilimiyla düzenlenen ziyarette önce Kahramanmaras Organize Sanayi Bölgesi'ne gidildi. Buradaki incelemeler ve görüsmelerin ardindan heyet, TOBB ve TSB is birliginde düzenlenen "Deprem Sonrasi Analiz Toplantisi"na katilarak bölgedeki sanayicilerle istisare imkani buldu.

Toplantiya, Kahramanmaras Ticaret Sanayi Odasi Baskani Mustafa Buluntu, Kahramanmaras Ticaret Borsasi Baskani Mustafa Narli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Sigortacilik Müdürü Mevlüt Söylemez de katildi.

Açiklamada toplantidaki görüslerine yer verilen Benli, deprem sonrasinda yapilan çalismalarla ilgili bilgi verdi.

Benli, sigorta sektörünün afet yönetimi içinde çok merkezi bir noktada konumlandiginin altini çizerek, "Yaralari hizlica sarmak ve bölgenin ekonomik sürdürülebilirligini saglamak için araliksiz çalisiyoruz." ifadesini kullandi.

Deprem bölgesindeki ticari hayatin bir an önce normale dönmesi gerektiginin bilinciyle hareket ettiklerini aktaran Benli, su degerlendirmelerde bulundu:

"Ticari isletmeler ve sanayi tesislerimizde depremin neden oldugu hasarlari hizla tespit eden sektörümüz, vakit kaybetmeden basladigi avans ödemeleriyle bir nebze de olsa, bölgedeki is dünyasinin yaninda olmaya çalisiyor. Sigorta sirketleri olarak hasar sürecinin hizlandirilmasindan çagri merkezlerinde depremden zarar görenlere ayri hatlarin açilmasina ve bölgede hasar iletisim merkezlerinin kurulmasina kadar bir dizi önlem aldik ve almaya devam ediyoruz."

- "Deprem hasarlari için 5,4 milyar hasar ödemesi yaptik"

Sektörün, Haziran 2023 sonu itibariyla bireysel ve ticariler dahil, yüzde 95 oraninda tüm hasarlarin ödemesini yapacak hale gelecegini öngördüklerini bildiren Benli, deprem sonrasi olusan 36 bin hasar dosyasina iliskin operasyonlarin tamamlandigini kaydetti.

Benli, "Ilk tespitte özel sektör sigortalilarina toplamda 76 milyar lira hasar ödemesi yapilacagini hesapladik. Bunun yaklasik 5,4 milyari da ödenmis durumda." ifadelerini kullandi.

Son 2 ay içinde afet bölgesini 5 kez ziyaret ettiklerini aktaran Benli, su degerlendirmelerde bulundu:

"Tüm çalisma arkadaslarimizla birlikte büyük bir hassasiyetle çalisiyor, bölgedeki sorunlarin en hizli biçimde çözülmesi için üzerimize düsen ne varsa yerine getirmek için çabaliyoruz. Bölge ziyaretlerimizi sürdürüyor, böylece gelinen noktayi ve varsa eksiklikleri bir an önce yerinde tespit etmeye, çözüm üretmeye çalisiyoruz. Bundan sonra da gerek sahadaki gerek geri plandaki faaliyetlerimizle depremzedelerimizle yan yana olmayi sürdürecegiz. Sigorta, kara gün dostudur, bizler böyle günler için variz."

TSB Baskan Yardimcisi Taylan Türkölmez de deprem bölgesindeki Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katilim Sistemi (OKS) ile ilgili bilgi verirken, "Bölgenin kalkinmasi ve yeniden is hayatina dönmesi için önümüzde uzun bir yol var. Bizler de bu konuda bölgemizi yalniz birakmayacak, en etkin çözümleri ve önerileri sunmaya devam edecegiz. 14 milyon nüfuslu deprem bölgesinde BES ve OKS katilimci sayimiz 1 milyon 300 bin ve 30 milyara yakin fon büyüklügümüz var. Toplam BES büyüklügü içinde deprem bölgesinin payi yüzde 10 civarinda. Oysa böyle bir afet zamaninda BES'teki birikimlerimiz bir dayanak olabiliyor. Bu rakamlar bize sigortalilik oraninda daha gidecek çok yolumuz oldugunu anlatiyor." ifadelerini kullandi.

- "Eksik sigorta, eksik tazminat demek"

TSB Baskan Yardimcisi Ugur Gülen ise poliçede gösterilen sigorta bedelinin hasar anindaki sigorta degerinden daha düsük olmasi anlamina gelen "eksik sigorta" konusuna da deginerek, sunlari kaydetti:

"Deprem, hepimizi ne kadar hazir oldugumuz konusunda düsünmeye sevk etti. Buradan çikardigimiz derslerle gelecege en iyi sekilde hazirlanmaliyiz. Konutta yüzde 20, is yerindeyse biraz daha üstünde olan sigortalilik oranlarini bugünden itibaren yukarilara tasimali, teminatin eksik olmamasina büyük önem vermeliyiz. Incelemelerimizde tespit ettik ki birçok sigorta poliçesi, düsük prim ödemek ugruna eksik düzenlenmis. Depremin bu problemleri ortaya çikarmasi, sektörün karsi karsiya kaldigi problemleri düzeltmesi açisindan son derece önemli."

TSB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yasar, deprem bölgesindeki kasko oranlarina iliskin su degerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye genelinde kasko oranlarinin yüzde 25, bu oranlarin deprem bölgesinde ise yüzde 17'ler civarinda oldugunu görüyoruz. Toplam 3 milyon 150 bin aracin sadece 439 bini sigortali. Depremin etkili oldugu Hatay, Kahramanmaras, Adiyaman gibi illerimizde bu oranin daha da düstügünü tespit ettik. Bu bilgiler isiginda degerlendirdigimizde 5 milyar TL'lik bir kasko ödemesi yapacagimizi öngörüyoruz. Bugüne kadar 600 milyon TL'lik bir ödemeyi sigorta sirketlerimiz vasitasiyla yaptik."

TSB Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Kismir de "Deprem felaketi yasanan illerimize baktigimizda yüzde 25'lik bir hayat sigortalilik orani tespit ettik. Bu orandan banka sigortaciligini çikarttigimizda, oran yüzde 80'lere varan düsüs yasiyor. O yüzden banka sigortaciligi son derece önemli. Aldigimiz kredilerle birlikte sigorta yaptirmayi kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Bölge özelinde banka üzerinden yaptirilan sigortalarin çok büyük teminat ve hasar ödemeleri yaptigini görüyoruz. Bugüne kadar 27 bin hasar basvurusu aldik. Bu da 1 milyar TL'lik bir hasar ödemesi yapacagiz anlamina geliyor." ifadelerini kullandi.

Toplantida, Türkiye sigorta sektörünün her türlü afete hazirlikli oldugunu belirten TSB Yönetimi, bundan sonra da depremzedelerin yaninda olacaklarini vurguladi. TSB Yönetim Kurulu, "Asrin felaketini unutmak mümkün degil. Sektörümüzün tüm paydaslarinin gösterdigi üstün çaba, sigortalilarimizin sorunlari sona erene kadar sürecek." ifadelerini kullandi.