ISTIB Baskani Kopuz'dan tarim ürünlerinin islenerek ihraç edilmesi çagrisi:Ugur Aslanhan- "Topraklarimizda altin yetistirip, gümüs fiyatina satmamamiz gerekiyor. Ürünlerimizi isleyerek katma degerini artirir ondan sonra ihraç edersek milli hasilamiza çok daha fazla katki yapariz" - "Ticaret erbabini ramazan ayinin ruhuna uygun sekilde davranmaya çagiriyorum. Ramazanda tüketimin artacagi beklentisini fiyatlara yansitmayalim"

ISTIB Baskani Kopuz'dan tarim ürünlerinin islenerek ihraç edilmesi çagrisi:Ugur Aslanhan- "Topraklarimizda altin yetistirip, gümüs fiyatina satmamamiz gerekiyor. Ürünlerimizi isleyerek katma degerini artirir ondan sonra ihraç edersek milli hasilamiza çok daha fazla katki yapariz"
- "Ticaret erbabini ramazan ayinin ruhuna uygun sekilde davranmaya çagiriyorum. Ramazanda tüketimin artacagi beklentisini fiyatlara yansitmayalim"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Ticaret Borsasi (ISTIB) Baskani Ali Kopuz, tarim ürünlerinin islenerek ihraç edilmesi gerektigini belirterek, "Topraklarimizda altin yetistirip, gümüs fiyatina satmamamiz gerekiyor. Ürünlerimizi isleyerek katma degerini artirir ondan sonra ihraç edersek milli hasilamiza çok daha fazla katki yapariz." ifadelerini kullandi.

ISTIB'den yapilan açiklamada, Kopuz'un, Istanbul Ticaret Borsasi'nin mart ayi meclis toplantisinda yaptigi degerlendirmelere yer verildi.

Tarimsal ihracatin ilk 2 ayda 5,4 milyar dolarla rekor kirdigini, ihracatla birlikte üretimin sürekli artmaya devam ettigini anlatan Kopuz, hububattan zeytinyagina, süs bitkilerinden sebze meyveye kadar her sektörde dis satimin arttigini bildirdi.

Kopuz, ihracatin katma degerli biçimde yapilmasinin önemine isaret ederek, su ifadeleri kullandi:

"Ilk 2 ayda sadece Ispanya'ya zeytin ve zeytinyagi sektörümüz 67,4 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Ispanya bu dökme ürünlerimizi siseleyecek ve katma degerli bir biçimde tüm dünyaya satarak bizim kazandigimizdan çok daha fazlasini kazanacak. Topraklarimizda altin yetistirip, gümüs fiyatina satmamamiz gerekiyor. Ürünlerimizi isleyerek katma degerini artirir ondan sonra ihraç edersek milli hasilamiza çok daha fazla katki yapariz."

Kopuz, deprem bölgesinde subatta ihracatta düsüs yasandigini kaydederek, tarimsal üretimin ve ihracattaki artis trendinin sürmesi için çabalari sürdürmeleri gerektigini vurguladi.

- Zincir marketlere gida tedariklerini depremzede üreticilerden yapmalari çagrisi"

Ali Kopuz, deprem bölgesinin normallesmesi için yapilmasi gerekenlerden bahsederek, bu konuda geç kalmanin ikinci felaket olabilecegini, hem devletin hem sivil toplum kuruluslari ile sirketlerin ellerinden geleni yaptigini anlatti.

Tarim ve hayvancilik alaninda hayata geçirilen desteklere deginen Kopuz, su degerlendirmelerde bulundu:

"Biliyorsunuz, zaman zaman zincir marketleri elestiriyoruz. Simdi bu zor günlerde onlar için de kendilerini ispatlama zamani. Böylesi zor zamanlar, millet ve memleket sevgisini göstermek için firsattir ve turnusol kâgidi niteligindedir. Mademki büyük bir felakete ugradik ve seferberlik ruhuyla yaralarimizi sariyoruz, diger ulusal zincir marketlerden de benzer adimlari bekliyoruz. Özellikle hizla bozulabilecek taze sebze meyve ürünleri basta olmak üzere, gida tedariklerini deprem bölgesindeki üreticilerden temin etmelerini önemli görüyoruz. Bu sayede, depremden etkilenen 11 ilin ekonomisinin yeniden canlanmasinin ve normallesme sürecinin hizlanacagina inaniyoruz."

- "Ramazan öncesi zam yapmayalim"

ISTIB Baskani Kopuz, ramazan ayi yaklasirken gida sektörüne de çagrida bulunarak, genel enflasyonda bir miktar yavaslama oldugunu ancak Türkiye'de özellikle islenmis gidadaki enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettigini bildirdi.

Kopuz, "Bununla birlikte, basta dogal gaz olmak üzere enerji fiyatlarindaki gerileme dolayisiyla üretim maliyetlerindeki baskinin kismen azaldigi da göze çarpiyor. Bu noktada, ticaret erbabini ramazan ayinin ruhuna uygun sekilde davranmaya çagiriyorum. Ramazanda tüketimin artacagi beklentisini fiyatlara yansitmayalim. Ülke olarak yüzyilin felaketinin yaralari sarmaya çabaladigimiz bir süreçte, firsatçilara izin vermeyelim." ifadelerini kullandi.