Küresel piyasalar ABD'nin istihdam verilerine odaklandiMurat Aslan

Küresel piyasalar ABD'nin istihdam verilerine odaklandiMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD'de bankacilik sektörüne iliskin artan endiselerle negatif bir seyir izlerken, bugün gözler ülkede açiklanacak tarim disi istihdam verisine çevrildi.

Dünya ekonomilerinin çogunda enflasyonla mücadele devam ederken, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) bu süreçte attigi adimlarin piyasalara yansimasi devam ediyor.

Fed'in politika faizini beklentilerin üzerinde bir noktaya kadar yükseltecegine yönelik fiyatlamalar sonrasi bazi bankalarin tahvil pozisyonlarinda olusan zararlari realize etmek zorunda kalmasi, ABD'nin bankacilik sektöründe endiseleri artirdi.

Dün ABD merkezli ticari bir banka olan SVB Financial Group'un 21 milyar dolarlik tahvil pozisyonunu yaklasik 1,8 milyar dolar zararla kapatmasi ve 2 milyar dolarin üzerinde sermaye artirimina gidecegini duyurmasi sonrasi bankanin hisse fiyati yüzde 60'in üzerinde deger kaybetti.

Öte yandan, çogunlukla kripto para birimi islemleriyle ilgilenen Silvergate Capital'in ise operasyonlarini durdurmayi planladigini açiklamasinin ardindan hisseleri yüzde 40'in üzerinde düstü.

Söz konusu gelismeler New York borsasinda bankalar ve teknoloji hisseleri öncülügünde sert düsüse neden olurken, Bank of America yüzde 6,20, Wells Fargo yüzde 6,18, JP Morgan yüzde 5,41 ve Morgan Stanley yüzde 3,86 deger kaybetti.

Tahvil piyasalari, artan risk algisiyla birlikte alis agirlikli bir seyir izlerken, ABD'nin 10 yillik tahvil faizi yaklasik 20 baz puan gerileyerek yüzde 3,82'ye indi.

Para piyasalarindaki fiyatlamalarda Fed'in bu ayki toplantida 50 baz puanlik faiz artisina gidecegine yönelik beklentiler yüzde 79'dan yüzde 63'e geriledi.

Analistler, Fed'in veri bazli karar almaya devam edecegini ve is gücü piyasasinin çok güçlü seyrettigini kaydederek, bugün açiklanacak ABD'nin istihdam raporundaki verilerden alinacak sinyalin piyasalarin yönü üzerinde etkili olacagini bildirdi.

Bugün saat 16.30'da açiklanacak istihdam raporunda yer alan tarim disi istihdamin 205 bin artmasi, issizlik oraninin ise yüzde 3,4'te sabit kalmasi bekleniyor.

ABD'de dün açiklanan verilere göre, issizlik maasi basvurularinin 211 binle beklentilerin üzerinde arttigini ifade eden analistler, istihdam raporu öncesi, siki is gücü piyasasinin daha agresif faiz artirimlarina neden olabilecegi endiselerinin biraz hafifledigini belirtti.

Dün bu gelismelerle New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 1,85, Nasdaq endeksi yüzde 2,05 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,66 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne de düsüsle basladi.

Avrupa borsalarinda dün karisik bir seyir göze çarparken, bölgede piyasalarin kapanmasinin ardindan New York borsasinda yasanan düsüsün bugün vadeli islem piyasalarinda fiyatlandigi görülüyor.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yatay seyrederken, Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,72, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,63 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,12 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne yüzde 2'ye yaklasan düsüsle basladi.

Asya borsalarinda bugün azalan küresel risk istahinin etkisiyle satis agirlikli bir seyir izlenirken, Japonya Merkez Bankasi (BoJ) para politikasinda degisiklige gitmedi.

Banka, politika faizini yüzde eksi 0,1'de birakirken, getiri egrisi hedef araligini da degistirmeyerek arti/eksi yüzde 0,5 düzeyinde korudu.

Söz konusu karari oy birligiyle alan BoJ, sinirsiz miktarda devlet tahvili ve yillik 12 trilyon yen borsa yatirim fonlari (ETF) ile yillik 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatirim fonlari (J-REIT) alimina devam edecegini bildirdi.

Öte yandan Japonya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) subatta yillik yüzde 8,2 artarak beklentilerin altinda kaldi.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 geriledi.

Yurt içinde, dün alis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 0,14 üzerinde 5.446,22 puandan tamamladi.

Dolar/TL dün yüzde 0,1 artisla 18,9582'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 18,9530 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretimi ve issizlik orani, yurt disinda ise ABD'de istihdam raporu ve Almanya'da enflasyon basta olmak üzere yogun veri gündeminin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 5.500 ve 5.600 seviyelerinin direnç, 5.340 ve 5.200 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.

AA Finans'in gerçeklestirdigi ankete göre ekonomistler, takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretim endeksinin ocakta bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 1,6 artmasini bekliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Ingiltere, ocak ayi sanayi üretimi ve dis ticaret dengesi

10.00 Almanya, subat ayi TÜFE

10.00 Türkiye, ocak ayi sanayi üretimi ve issizlik orani

16.30 ABD, subat ayi istihdam raporu