TBMM Genel Kurulu ToplandiAykut Yilmaz- CHP Grup Baskanvekili Engin Altay: - "20 yillik iktidarinda 12 defa yapilandirmaya gerek duymak, milleti ekonomik olarak felç ettiginin açik bir itirafi" - IYI Parti Grup Baskanvekili Müsavat Dervisoglu: - "Devlet yalnizca vatandaslarin zararini tazmin eden sigorta sirketi degil"

TBMM Genel Kurulu ToplandiAykut Yilmaz- CHP Grup Baskanvekili Engin Altay:
- "20 yillik iktidarinda 12 defa yapilandirmaya gerek duymak, milleti ekonomik olarak felç ettiginin açik bir itirafi"
- IYI Parti Grup Baskanvekili Müsavat Dervisoglu:
- "Devlet yalnizca vatandaslarin zararini tazmin eden sigorta sirketi degil"

TBMM (AA) - CHP Grup Baskanvekili Engin Altay, Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'ne iliskin, "20 yillik iktidarinda 12 defa yapilandirmaya gerek duymak, milleti ekonomik olarak felç ettiginin açik bir itirafi." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, gündem disi konusmalardan sonra grup baskanvekilleri yerlerinden söz aldi.

IYI Parti Grup Baskanvekili Müsavat Dervisoglu, Türkiye'nin deprem riskinin yüksek oldugu bir cografyada bulundugunu animsatti.

Kahramanmaras merkezli depremlerde yasanan acilarin sorumlusunun iktidar oldugunu öne süren Dervisoglu, IYI Parti olarak bu yanlis politikalarin hesabini soracaklarini söyledi.

TBMM Baskanligina sunulan kanun teklifiyle kurulmasi öngörülen Afet Yeniden Imar Fonu'nun vatandaslarin yaralarinin sarilmasi ve bölgede hayatin normallesmesi gibi önemli bir göreve sahip olacagini belirten Dervisoglu, "Ancak devlet yalnizca vatandaslarin zararini tazmin eden sigorta sirketi degil. Her sey olup bittikten sonra Z raporu alan esnaf da degil." diye konustu.

Devletin potansiyel riskleri öngören, gerekli tedbirleri alan, plan yapan bir organizasyon oldugunu dile getiren Dervisoglu, "Bu düzenleme yalnizca testi kirildiktan sonra alinacak önlemleri kapsamaktadir. Bu yönüyle gerekli derslerin alinmadigini da açikça ortaya koymaktadir." ifadesini kullandi.

- "Kazdiklari kuyuya düsmeleri kaçinilmaz bir kader"

MHP Grup Baskanvekili Muhammed Levent Bülbül, Ermeni terör örgütü ASALA'nin 9 Mart 1983'te düzenledigi silahli saldiri sonrasinda hayatini kaybeden Belgrad Büyükelçisi Ahmet Galip Balkar'i rahmetle andi.

Türkiye'nin özellikle 1970'li yillardan itibaren dis destekli terör örgütlerinin kanli saldirilarina muhatap oldugunu animsatan Bülbül, 1973 ile 1994 yillari arasinda 21 ülkenin 38 kentinde 110 saldiri gerçeklestiren ASALA'nin, 42 diplomati katlettigini söyledi.

Bülbül, terör örgütü PKK/YPG'nin de ASALA'nin devami niteliginde oldugunu ve ayni sekilde Avrupa devletleri tarafindan destekledigini kaydeden Bülbül, "Ayni ülkeler tarafindan terör örgütü kabul edilmis olmasina ragmen PKK/YPG'ye, daha önceki yillarda oldugu gibi Avrupa Parlamentosunda organizasyon yapma imkani taninmis ve desteklenmistir. Bu organizasyona imkan verenleri siddetle kiniyoruz. Türkiye'yi tehdit ve baski altinda tutmak maksadiyla bu destekleri verenlerin, kazdiklari kuyuya düsmelerinin kaçinilmaz bir kader oldugunu bilmesi gerektigini belirtmek istiyorum." diye konustu.

HDP Grup Baskanvekili Hakki Saruhan Oluç da hayatini kaybeden gazeteci Ismet Demirdögen için bassagligi dileginde bulundu.

Kahramanmaras merkezli depremden etkilenen iller arasinda Malatya'nin da bulundugunu animsatan Oluç, Inönü Üniversitesinin, formasyon ögrencilerinden 18 Mart'ta baslayacak bahar döneminin ücretini istedigini iddia etti. Üniversitenin tutumunu elestiren Oluç, bu karardan vazgeçilmesini istedi.

Hakki Saruhan Oluç, Bingöl'ün afet bölgesi ilan edilmesi ve depreme hazir hale getirilmesi gerektigini söyledi.

-"Kizilayi tam bir enkaz yaptiniz"

CHP Grup Baskanvekili Engin Altay da hayatini kaybeden Ismet Demirdögen'e Allah'tan rahmet, yakinlarina bassagligi diledi.

TBMM Genel Kurulunda kamuya olan borçlarin yapilandirilmasini da içeren Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin görüsüldügünü animsatan Altay, kanun teklifine olumlu oy vereceklerini açikladi.

Hükümetin 20 yillik iktidari döneminde 12'nci kez yapilandirmaya gittigini anlatan Altay, "20 yillik iktidarinda 12 defa yapilandirmaya gerek duymak, milleti ekonomik olarak felç ettiginin açik bir itirafidir." dedi.

Kanun teklifine deprem vergileri konuldugunu animsatan Altay, devletin 1999 yilinda yasanan depremden bu yana 88 milyar lira deprem vergisi altinda para topladigini söyledi. Bu paralarin deprem için harcanmadigini savunan Altay, söyle devam etti:

"Deprem için harcamadiniz; 'Kizilayi güçlendirin' desek, tam bir enkaz yaptiniz. Kendisi bir afet oldu. Nerede bu 88 milyar lira? Deprem için topluyorsun, kendi beceriksizliginden dolayi Hazinenin diger giderlerine parayi aktariyorsun. Simdi yeniden bir deprem vergisi için kanun çikariyoruz. Ortada toplanan 88 milyar var ama depremin üzerinden otuz iki gün geçmis, çadir feryadi var halen. Halen Maras’ta 'Çadir, çadir, çadir' diye insanlar feryat ediyor. Bu nasil bir kafa, nasil bir mantik?"

- Seçim karari ve Meclisin çalisma takvimi

AK Parti Grubu adina söz alan Kirikkale Milletvekili Ramazan Can ise Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 10 Mart tarihi itibariyla seçimleri yenileme karari alacagini belirtti.

Seçimlerin yenilenmesi kararinin hayirli olmasini dileyen Can, Meclisin çalisma takvimine iliskin su bilgiyi verdi:

"TBMM'de listelerin kesin olarak verilmesine kadar az bir zamanimiz var. Bu zaman zarfinda da rasyonel bir sekilde TBMM'yi çalistirmayi planliyoruz. Önümüzdeki hafta Çevre Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi ile Afet Yeniden Imar Fonunun Kurulmasi ile Kamu Finansmani ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkinda Kanunda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'ni görüsmeyi planliyoruz. Ayrica, uluslararasi sözlesmeler var gündemde, onlari yasalastirmayi düsünüyoruz. Ondan sonraki hafta da pazartesiden baslayarak ve cuma, cumartesiyi de Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalisma gündemine alarak yargi paketi önümüzdeki hafta komisyona gelecek. Komisyonda kabul edilirse ondan sonraki hafta da Orman Kanunu Teklifi var. Optisyenlik kanun teklifi gelecek; bütün bunlari yasalastirmayi düsünüyoruz."