Sinifinin en iyisi ZAHA, Türk Silahli Kuvvetleri envanterine girdiGöksel Yildirim- Havuzlu çikarma gemisinde konuslu birliklerin karadaki hedeflere güvenle intikalini saglayacak Zirhli Amfibi Hücum Araci projesinde teslimatlar basladi - Zirhli amfibi hücum araçlari, çikarma operasyonlarinda hem birliklerin kiyiya güvenli sekilde çikartilmasini sagliyor hem de karaya çiktiktan sonra bir zirhli muharebe araci ya da zirhli personel tasiyici gibi görev yapabiliyor

Sinifinin en iyisi ZAHA, Türk Silahli Kuvvetleri envanterine girdiGöksel Yildirim- Havuzlu çikarma gemisinde konuslu birliklerin karadaki hedeflere güvenle intikalini saglayacak Zirhli Amfibi Hücum Araci projesinde teslimatlar basladi
- Zirhli amfibi hücum araçlari, çikarma operasyonlarinda hem birliklerin kiyiya güvenli sekilde çikartilmasini sagliyor hem de karaya çiktiktan sonra bir zirhli muharebe araci ya da zirhli personel tasiyici gibi görev yapabiliyor

ANKARA (AA) - Deniz Kuvvetleri Komutanliginin ihtiyacini karsilayacak Zirhli Amfibi Hücum Araci (ZAHA) Projesi'nde ilk teslimat yapildi.

Havuzlu çikarma gemisinde konuslanmis birliklerin, zor deniz kosullarinda sahile ve karadaki hedeflere güvenle intikalini saglamak üzere üretilecek araçlar için FNSS Savunma Sistemleri görevlendirildi.

Proje kapsaminda toplam 27 araç kullanima sunulmasi öngörülüyor. Bunlarin 23'ü personel, 2'si komuta ve 2'si de kurtarma araçlarindan olusacak. Araçlar, "yurt içi gelistirme" modeline uygun olarak tamamiyla FNSS imkan ve kabiliyetleri ile üretilecek.

Teknik özellikleri Deniz Kuvvetleri Komutanliginca tanimlanan harekat konsepti ve görev ihtiyaçlarina uygun olarak belirlenen ZAHA'lar, tasinacak personel sayisi, balistik ve mayin koruma seviyeleri, karada ve suda saglanacak performans kriterleri açisindan benzerlerinden üstün özellikler tasiyor.

Zirhli amfibi hücum araçlari, çikarma operasyonlarinda hem birliklerin kiyiya güvenli sekilde çikartilmasini sagliyor hem de karaya çiktiktan sonra bir zirhli muharebe araci ya da zirhli personel tasiyici gibi görev yapabiliyor.

Harekatin çikarma safhasinda araçlar, kiyiya yanasan havuzlu çikarma gemilerinden denize iniyor ve aradaki birkaç kilometrelik mesafeyi, yüksek süratle kat ederek, birliklerin, koruma altinda, en kisa zamanda karaya çikmasini sagliyor. Karada ise diger zirhli araçlarla yan yana görev icra edebiliyor.

Zirhli amfibi hücum araçlarinin, görev tanimlarinin geregince çift dogali araçlar olarak hem denizde hem de karada üstün performans göstermeleri gerekiyor. Dünyada çok az sayida ülke, bu tür araçlari envanterinde bulunduruyor. NATO ve müttefiklerinde ise bu siniftaki araçlari üreten FNSS disinda tek bir firma bulunuyor.

FNSS, ZAHA ile ilgilenen birçok ülke ile ihracata yönelik görüsmeler de yürütüyor. Sirketin tanitim ve pazarlama faaliyetlerine de basladigi ZAHA, Kasim 2022'de Endonezya'da düzenlenen Indo Defence Expo&Forum 2022 Fuari'nda ilk kez yurt disinda sergilendi.

ZAHA Projesi, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi ile FNSS arasinda Mart 2017'de imzalanan sözlesmeyle baslatilmisti.