Senegal'de muhalif lider Sonko'nun durusmasi 30 Mart'a ertelendiFatma Esma Arslan

Senegal'de muhalif lider Sonko'nun durusmasi 30 Mart'a ertelendiFatma Esma Arslan

DAKAR (AA) - Senegal'de muhalif lider ve cumhurbaskani adayi Ousmane Sonko hakkinda Turizm Bakani Mame Mbaye Niang'e iftira attigi gerekçesiyle açilan davanin durusmasi 30 Mart'a ertelendi.

Muhalefetteki PASTEF partisi ve "Yewwi Askan Wi" koalisyonunu lideri Sonko hakkinda Turizm Bakani Niang'in açtigi hakaret davasinda durusma 3. kez ertelendi.

Sonko'nun, Dakar'in Cite Keur Gorgi Mahallesi'ndeki evi güvenlik kordonu altina alinirken, Sonko'nun mahkemeye kendi araciyla gidisine izin verilmedi.

Polis, Sonko'nun evinin etrafinda toplanan destekçilerini dagitmak için biber gazi kullandi, Sonko'yu da konvoyla polis araciyla mahkemeye götürdü.

Dakar Mahkemesinde görülen davada, polis, mahkeme önünde toplanan Sonko destekçilerine yeniden müdahale etti.

Durusmada Bakan Niang hazir bulunurken, Sonko'nun avukatlari, müvekkillerinin ve bir meslektaslarinin biber gazina maruz kaldigi ve mahkemeye götürülürken yaralandigi gerekçesiyle durusmanin ertelenmesi talebinde bulundu.

Sonko ve Sonko'nun avukatlarindan Cledor Cire Ly , durusma esnasinda salonda çikti ve saglik ekipleri tarafindan muayene edildi.

Durusma, Sonko tarafinin talebiyle 30 Mart'a ertelendi.

- Dakar'da hayat durma noktasina geldi

Durusma öncesi ve esnasinda Dakar'daki birçok ana yol ve geçis noktasi trafige kapandi, birçok dükkan ve is yeri kepenk kapatti, okullar güvenlik gerekçesiyle tatil edildi.

Yasal olarak son kez ertelenen durusmada 30 Mart'ta karar çikmasi bekleniyor.

Sonko hakkinda 2021'de bir güzellik salonu çalisanina tecavüz ettigi iddiasiyla açilan baska bir dava daha bulunuyor.

Gelecek yil yapilacak cumhurbaskanligi seçimlerinde aday oldugunu duyuran Sonko iki davadan birinde hüküm giyerse seçilme hakkini kaybedecek.

Sonko, davalarin "siyasi bir komplo" oldugunu iddia ederek adayligini engellemek için Cumhurbaskani Macky Sall'i, kendisine "tuzak kurmakla" suçluyor.

- 3. dönem adaylik tartismalari

Senegal'de 25 Subat 2024'te yapilacak cumhurbaskanligi seçimlerine 1 yildan az bir süre kala adaylik tartismalari hiz kesmeden devam ediyor.

Üst üste 2 dönem cumhurbaskani seçilen mevcut Cumhurbaskani Macky Sall'in 3. dönem için aday olup olmayacagi merak ediliyor.

Anayasaya göre, cumhurbaskaninin üst üste en fazla 2 dönem görev yapabildigi ülkede Sall'in olasi adayliginin büyük ölçekli sokak olaylarina sebebiyet verecegi tahmin ediliyor.

Cumhurbaskani Sall, aday olup olmayacagina iliskin henüz net bir açiklama yapmazken, Sonko ve destekçileri hiçbir sekilde Sall'in adayligini tanimayacaklarini söylüyor.

Destekçilerinin büyük bir kismi gençlerden olusan 49 yasindaki Sonko, 24 Subat 2019'daki cumhurbaskani seçiminde yüzde 15,67 oraninda oy alarak 3. olmustu.

Sonko, geçen yil yapilan yerel seçimlerde güneydeki Ziguinchor kentinin belediye baskani seçilmisti.