S&P: Gelisen piyasalarda finansal kosullar sikilasiyorGökhan Kurtaran

S&P: Gelisen piyasalarda finansal kosullar sikilasiyorGökhan Kurtaran

LONDRA (AA) - Uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Standard & Poor’s (S&P), gelisen piyasalarda finansal kosullarin sikilastigi degerlendirmesinde bulundu.

Kredi derecelendirme kurulusundan yapilan açiklamada, geçen yil aralik ve bu yil ocak aylarinda finansal kosullardaki iyilesmenin büyük ölçüde ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) finansal sikilastirma hizina iliskin asiri güvercin piyasa beklentilerinden kaynaklandigi bildirildi.

Açiklamada, “Gelismekte olan ekonomilerin döviz kurlari geçen ay deger kaybetti. Ancak son birkaç gün içinde ABD'deki gelismeler, daha az siki bir parasal durus ve ardindan daha zayif bir ABD dolari beklentilerinin yenilenmesi, egilimi kismen tersine çevirebilir.” ifadeleri kullanildi.

S&P açiklamasinda gelismekte olan ekonomilere iliskin bazi verilerin ise cesaretlendirici oldugu belirtilerek, gelisen ekonomilerde imalat sektörü satin alim yöneticileri endekisinin (PMI) 2002 yilinin yarisindan bu yana ilk kez 50 seviyesinin üzerini gördügü kaydedildi.

Açiklamada, “Ayrica, yeni ihracat siparislerinde, tedarikçilerin teslimat sürelerinde, PMI'lar ve tüketici güveni gibi diger öncü ve yumusak göstergelerde kademeli iyilesmeler görüyoruz.” degerlendirmesinde bulunuldu.

Bazi emtia fiyatlarindaki yükselis ile Çin’in salginin ardindan yeniden açilmasinin yakin ve orta vadede bazi gelismekte olan ekonomileri destekleyebilecegi bildirilen açiklamada, “Bununla birlikte, (gelismekte olan ekonomilerde ) durum kirilgan olmaya devam ediyor. Emtia fiyatlarindaki oynaklik ve siyasi istikrarsizliktan kaynaklanan riskler önemli olmaya devam ediyor.” ifadeleri kullanildi.