Ramazanin huzurlu geçmesini ümit eden Filistinliler, Israil'in provokasyonlarindan endiseliEnes Canli- Kudüslü 81 yasindaki Mahmud Ebu Gazale: "Insallah bu yil baris içinde geçer, bir provokasyon ve gerilimin tirmandigi durum olmaz. Özellikle Yahudi yerlesimcilerin Aksa'ya baskinlari, Müslümanlarin ramazan ayinda Aksa'da yerlesimcileri görmesi, çok agirina gidiyor" - Filistinli 18 yasindaki Ali Tavil: "Geçen yil ramazan ayi zor geçmisti. Hele ki bu yil Nablus, Cenin'de sehitler varken, bu yilin

Ramazanin huzurlu geçmesini ümit eden Filistinliler, Israil'in provokasyonlarindan endiseliEnes Canli- Kudüslü 81 yasindaki Mahmud Ebu Gazale:
"Insallah bu yil baris içinde geçer, bir provokasyon ve gerilimin tirmandigi durum olmaz. Özellikle Yahudi yerlesimcilerin Aksa'ya baskinlari, Müslümanlarin ramazan ayinda Aksa'da yerlesimcileri görmesi, çok agirina gidiyor"
- Filistinli 18 yasindaki Ali Tavil:
"Geçen yil ramazan ayi zor geçmisti. Hele ki bu yil Nablus, Cenin'de sehitler varken, bu yilin

KUDÜS (AA) - ENES CANLI - Ramazan ayinin huzurlu geçmesini ümit eden isgal altindaki Dogu Kudüs'teki Filistinliler ancak bu dönemde Israil'in provokasyonlarindan kaygi duyuyor.

Isgal altindaki Dogu Kudüs'te yasayanlar, tarihi Filistin topraklarindan ve dünyanin dört bir yanindan ibadet için Mescid-i Aksa'ya gelecek Müslümanlari agirlamaya hazirlaniyor. Ramazan ayinda isiklarla süslenen tarihi kenti ziyaret edenler, Müslümanlarin evlerini ve dükkanlarini isiklandirdigi, bir görsel sölenle karsilaniyor.

Hoparlörlerden çalinan ilahiler ve marslarin birbirine karistigi Mescid-i Aksa'nin çevresi ve özellikle her yastan insan ve seyyar saticinin bulundugu Eski Sehir'in Sam Kapisi'nda adeta bir panayir yasaniyor.

Bu festival havasina ragmen, özellikle Sam Kapisi yillardir Israil polisinin Filistinlilere orantisiz güç kullandigi birçok olaya sahne oluyor.

Ramazan ayinin ortasinda Yahudiler için kutsal Hamursuz Bayrami'nin baslamasi ve fanatik Yahudi yerlesimci gruplarin bu dönemde Israil polisi denetiminde Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleme çagrilari endiseleri artiriyor. Filistin yönetimi ve uluslararasi toplum, ramazan ayinda Mescid-i Aksa'ya Yahudi yerlesimcilerin baskin düzenlenmesine karsi uyari yapiyor.

Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleyen fanatik Yahudi yerlesimcilerin destekçisi asiri sagci siyasetçi Itamar Ben-Gvir'in Basbakan Binyamin Netanyahu hükümetinde polisten sorumlu Ulusal Güvenlik Bakanligi koltugunda oturdugu bu dönemde, Filistinlilerin endiseleri artiriyor.

Israil polisi, yaptigi yazili açiklamada ramazan ayinda Kudüs'e takviye birlikler gönderilecegini açikladi. Polis, fanatik Yahudi yerlesimcilerin ramazan ayinda Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemesine iliskin ise herhangi bir kisitlama duyurmadi.

Güvenlik otoritelerinin "kentteki tansiyonu yükseltecegi" uyarisina ragmen Ben-Gvir'in Dogu Kudüs'te ramazan ayi boyunca Filistinlilere ait mülklerin, ruhsatsiz gerekçesiyle, yikimina devam edilmesi talimati vermesi ve asiri sagin iktidarda oldugu Israil siyasetindeki gelismeler, Kudüs'teki Filistinlileri daha da endiselendiriyor.

-"Insallah bu yil baris içinde geçer"

Mescid-i Aksa'ya ev sahipligi yapan Eski Sehir'in sembolik Sam Kapisi'nda, AA muhabirine açiklamalarda bulunan Filistinliler, ramazan ayina iliskin beklentilerini dile getirdi.

Kudüslü 81 yasindaki Mahmud Ebu Gazale, "Umariz ki (ramazanda) sükunet hakim olur çünkü bu fazilet, teravih namazi, salavat ayi. Dünyanin dört bir yanindan Müslümanlar Aksa'ya bunun için geliyor." dedi.

Israil yönetiminin isgal altindaki Bati Seria'dan Mescid-i Aksa'ya gelmek isteyen Filistinli gençlere izin vermedigine isaret eden Gazale, "Insallah bu yil baris içinde geçer, bir provokasyon ve gerilimin tirmandigi durum olmaz. Özellikle Yahudi yerlesimcilerin Aksa'ya baskinlari, Müslümanlarin ramazan ayinda Aksa'da yerlesimcileri görmesi çok agirina gidiyor." diye konustu.

Gazale, ramazan ayinin "sabir, kardeslik ve merhamet ayi" oldugunu vurgulayarak, bu ayin "gerilimle anilmasini dogru bulmadigini herkesin Kudüs ve özellikle Aksa'nin hukuki, dini ve tarihi statüsüne uygun hareket etmesini" ümit ettigini söyledi.

- "Israil'deki radikal gruplar provokasyonla gerilimi tirmandirabilir"

Asale Havis de ramazan ayinin baris içinde geçmesini temenni ederek, "Insallah, ibadet içinde disaridan herhangi bir huzursuzlugun dayatilmadigi bir ay olur." dedi.

Yahudi yerlesimcilerin Kudüs'te bir takim rahatsizliklar verebilecegine iliskin Filistinlilerin endiseli oldugunu aktaran Havis, uluslararasi toplum, Israil hükümetine baski yapsa bile radikal gruplarin provokasyonlarinin gerilimi tirmandirabilecegini belirtti.

Filistinli 18 yasindaki Ali Tavil ise bu yil ramazan ayina iliskin daha karamsar bir tablo çizerek, "Geçen yil ramazan ayi zor geçmisti. Hele ki bu yil Nablus, Cenin'de sehitler varken, bu yilin da zor olacagini düsünüyorum. Kudüs'te Filistinli gençlerin büyük çogunlugu bu yil gözaltina alinacak." ifadelerini kullandi.

Ramazanda huzurun hakim olmasini istedigini ancak Israil hükümetinin buna "niyeti olmadigini" dile getiren Filistinli genç, Israil polisinin Eski Sehir bölgesine takviyesinin gerilimi tirmandiracagini söyledi.

-"Kudüs'ün ramazandaki tadi bir baska"

Ibrahim Ebu Rumeyle de ramazanin iyilik, sevgi, merhamet ve rahmet ayi oldugunu vurguladi. Ebu Rumeyle, "Kudüs'ün ramazan ayindaki tadi bir baska, ramazanda bu sehirde her sey bambaska." diye konustu.

Ramazan ayinda sokaklarin seyyar saticilarla dolu oldugu, insanlarin namaz vakitlerinde Mescid-i Aksa'ya akin ettigi, dünyanin dört bir yanindan sehre ibadet etmeye gelen Müslümanlarin renkli görüntüler olusturdugunu anlatan Ebu Rumeyle, "Insallah, Mescid-i Aksa ailesi, Müslümanlari etrafina toplayacak." dedi.

Siyasi gelismelerin Filistinlileri Mescid-i Aksa'ya gitmekten alikoyamayacagini dile getiren Ebu Rumeyle, "Yahudi yerlesimcilerin provokasyonlarinin sadece Mescid-i Aksa degil Kudüs genelinde sorun çikardigini" kaydetti..

Filistinli gençlerin namaza gitmeye çalisirken Yahudi yerlesimcilerin provokatif danslar yapmasi, bayrak sallamasinin gerilimi tirmandirdigini vurgulayan Ebu Rumeyle, Israil güvenlik güçlerinin yerlesimcileri korumasinin tansiyonu yükselttigini söyledi.

- "Ramazanda gerilim tirmanabilir"

Öte yandan Israil'in de ramazan ayinin baslamasiyla isgal altindaki Bati Seria ve Dogu Kudüs'te gerilimin artmasindan "endise ettigi" belirtiliyor.

Israil basininda, güvenlik birimlerinin ramazan ayinda "tansiyonun yükselebilecegi yönünde hükümete uyari yaptigi" aktariliyor.

Israil askerleri ve Yahudi yerlesimcilerin saldirilari sonucu, isgal altindaki bölgede, yilbasindan bu yana aralarinda yasli, kadin, çocuklarin da yer aldigi 89 Filistinli hayatini kaybetmisti. Israillilere yönelik saldirilardaysa biri Ukrayna vatandasi toplam 15 kisi yasamini yitirmisti.