Polonya Basbakani Morawiecki: "Avrupa'da ulus devletlerin yeri doldurulamaz"Murat Temizer

Polonya Basbakani Morawiecki: "Avrupa'da ulus devletlerin yeri doldurulamaz"Murat Temizer

VARSOVA (AA) - Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, güçlü bir Avrupa'nin insa edilmesi gerektigini belirterek, "Bugün ulus devletlerin egemenliginin ulusun özgürlügünü korumadaki rolünü vurgulamak istiyorum. Avrupa'da ulus devletlerin yeri doldurulamaz." dedi.

Morawiecki, Almanya'da bulunan Heidelberg Üniversitesi’nde, Avrupa Birligi'nin (AB) karsi karsiya bulundugu sinamalar ve Ukrayna savasi hakkinda konusma yapti.

Ikinci Dünya Savasi'nda islenen suçlar için Almanya'dan tazminat alamadiklarini animsatan Morawiecki, "Fail ile magdur arasinda tam bir uzlasma ancak tazminat ödendiginde mümkün olabilir." ifadelerini kullandi.

Morawiecki, güçlü bir Avrupa'nin insa edilmesi gerektigini belirterek, "Bugün ulus devletlerin egemenliginin ulusun özgürlügünü korumadaki rolünü vurgulamak istiyorum. Avrupa'da ulus devletlerin yeri doldurulamaz." dedi.

Üye devletlerin kültür ve ekonomi gibi alanlarda saglayacagi katkilarla güçlenecek bir AB'ye ihtiyaç oldugunun altini çizen Morawiecki, Ukraynalilarin da Avrupa'nin özgürlügü için mücadele ettigini söyledi.

Morawiecki, Rus propagandasina karsi dikkatli olunmasi gerektigini vurgulayarak, "Rus propagandasi ayri bir Ukrayna ulusu diye bir sey olmadigini söylüyor. Putin ulusal kimlikleri ortadan kaldirmak istiyor. Rusya Ukrayna'yi fasizmle suçlamaya devam ediyor. Bir zamanlar Avrupa'nin sembolü antik agoraydi. Burasi her vatandasin esit sartlarda konusabildigi bir yerdi. Bugün Avrupa agorasinin yerini çogu zaman kapali kapilar ardinda kararlarin verildigi Brüksel kurumlarinin ofisleri almistir." diye konustu.

Avrupalilarin benliklerini ve dillerini unutmamasi gerektigini ifade eden Morawiecki, "Her yil dünyanin dört bir yanindan milyonlarca insan Paris, Roma, Köln, Madrid, Krakow, Londra veya Prag'i ziyaret ediyor. Bu güzel sehirlerin zenginligi ve çekim gücü her birinin kendine özgü bir kimlige sahip olmasindan kaynaklaniyor. Ültimatom veren bir Avrupa istemiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.