Meksika’da Popocatepetl Yanardagi'nin kül püskürtmesinin ardindan sari alarm verildiAleyna Çil

Meksika’da Popocatepetl Yanardagi'nin kül püskürtmesinin ardindan sari alarm verildiAleyna Çil

MEXICO CITY (AA) - Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nin duman ve kül püskürtmesinin ardindan ülkede sari alarm seviyesine geçildi.

Açiklamada, baskent Mexico City'deki iki uluslararasi havalimanindan yapilan uçuslarin yanardagdan yayilan kül sebebiyle 3 gündür iptal edildigi, Puebla ve Tlaxcala eyaletlerinde de egitime ara verildigi aktarildi.

Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi açiklamasinda, yanardagda gözlenen degisimler dolayisiyla "3. Asama Sari Yanardag Alarmi" ilan edildigini belirtti.

Açiklamada, Puebla ve Morelos eyaletlerinin sinirindaki yanardagda 21 Mayis'tan bu yana çogu küçük çapta toplam 573 patlama kaydedildigi ifade edildi.

Halkin patlamalara ve kül yagmurlarina karsi uyarildigi açiklamada, yanardagdan yayilan dumanin insan sagligina zarar verebilecegi kaydedildi.

Yanardaglar için sari alarm, orta çapli patlamalar, çevre bölgelere kül yagmurlari ve magma akintilarinin sinyalini verirken bu kapsamda, mecbur olmadikça disari çikmama ve maske kullanarak dumani dogrudan solumaktan kaçinma uyarilari yapiliyor.