Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden "Çocuklari virüslerden koruyacak beslenme önerileri"Duygu Dogan-Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden Diyetisyen Gizem Gençyürek Yilmaz: -"Okullarin açildigi ve mevsime bagli hava degisikliklerinin basladigi bu dönemde çocuklarin bagisiklik sisteminin güçlenmesi için C, D ve E vitamini içeren dogal ürünlerle beslenmesi uygun olacaktir"

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden "Çocuklari virüslerden koruyacak beslenme önerileri"Duygu Dogan-Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden Diyetisyen Gizem Gençyürek Yilmaz:
-"Okullarin açildigi ve mevsime bagli hava degisikliklerinin basladigi bu dönemde çocuklarin bagisiklik sisteminin güçlenmesi için C, D ve E vitamini içeren dogal ürünlerle beslenmesi uygun olacaktir"

ISTANBUL (AA)- Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden Diyetisyen Gizem Gençyürek Yilmaz, okulla yeni tanisacak çocuklarin virüs ve mikropla ilk kez temas edecegini ve bagisikligi güçlendirmenin önemli oldugunu kaydetti.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Yilmaz, egitim hayatina yeni baslayan çocuklarin yeni virüs ve mikroplarla tanisacaklarini, bu durumun hastaliklari da beraberinde getirecegini ve bu süreçte çocuklarin metabolizmalarini güçlendirmek için tüketilmesi gereken besin ve vitaminlere vurgu yapti.

"Çocuklarin beslenmesinde mevsimsel sebze ve meyvelere her gün yer verin, günlük beslenmelerinde besin grubu çesitliligini saglayin" diyerek ebeveynlere tavsiyelerde de bulanan Yilmaz bu noktada yapilmasi gerekenleri ise söyle siraladi:

" Kahvaltiyi atlamayin, yumurtanin içinde bulundugu kaliteli protein tüketmesini saglayin, bagisikligi için temiz su tüketimini saglayin, ortalama günde 8 ila 10 saat uyumasina özen gösterin ve kisisel hijyenini saglayarak ögretin"

Yilmaz, bagisikligi desteklemek için vitamin, mineral, omega takviyelerinin gerekli hallerde kullanilmasi gerektigini hatirlatirken güçlü bir metabolizma ve bagisiklik için çocukluk çaginda tüketilmesi gereken bazi vitamin ve minerallerin bulunduguna dikkati çekti.

Diyetisyen Yilmaz, bu vitamin-mineralleri dogal yollardan hangi besinlerden karsilanabilecegine iliskin ise sunlari kaydetti:

"C ve D bagisikligi, kalsiyum ve demir mineral olarak B12 vitamini de okul basarisi için önemlidir. Et, tavuk, balik ve süt ürünlerinden karsilanabilir. Büyüme-gelisme, kas-kemik gelisi için özellikle Kalsiyum, bununla birlikte D ve C vitamini. Yine Demir önemli minerallerdendir. Okullarin açildigi ve mevsime bagli hava degisikliklerinin basladigi bu dönemde çocuklarin bagisiklik sisteminin güçlenmesi için C, D ve E vitamini içeren dogal ürünlerle beslenmesi uygun olacaktir. Kirmizi ve yesilbiber, brokoli, lahana, kereviz, turp, pazi ve ispanak gibi yesil yaprakli sebzeler mutlaka tüketilmesi gereken ve bagisikligi güçlendiren sebzelerdir."

Balik ve ceviz içerdigi omega-3 yaglari ile bagisikligi desteklediginin altini çizen Yilmaz, haftada 1-2 kez balik ve her gün ceviz tüketilmesini, meyvelerden özellikle turunçgiller, portakal, mandalina, kivi ve limonun C vitamini içerigi ile öne çiktigini belirterek, günde en az 1 portakal, 1 kivi ya da 2 mandalinanin okul çagindaki çocuklarin günlük ihtiyaci olan C vitaminini karsilayacaginin altini çizdi.

Içerisinde eklenti seker, katki maddesi olan her türlü paketli gidadan çocuklari uzak tutulmasi gerektigini yineleyen Yilmaz, "Asitli ve kolali içecekler, salam, sosis, sucuk, hazir nugget, hazir köfte gibi islenmis besinler ve hazir meyve sularindan çocuklari uzak tutun. Olabildigince her besinin içeriginin temiz ve katkisiz olmasina dikkat edin, mümkünse alternatiflerini evde kendiniz hazirlayin." uyarisini da yapti.