Macaristan Disisleri Bakani, AB'nin genisleme sürecini hizlandirmak istediklerini söylediAhmet Nurduhan

Macaristan Disisleri Bakani, AB'nin genisleme sürecini hizlandirmak istediklerini söylediAhmet Nurduhan

SARAYBOSNA (AA) - Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto, ülkesinin, Avrupa Birligi'nin (AB) genisleme sürecini hizlandirmak istedigini bildirdi.

Bosna Hersek Disisleri Bakani Elmedin Konakovic, Macar mevkidasi Szijjarto ile baskent Saraybosna'daki Disisleri Bakanligi binasinda bir araya geldi.

Ikili, yapilan görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Konakovic, burada yaptigi açiklamada, Szijjarto ile Bosna Hersek ve Macaristan arasindaki ikili iliskilere degindiklerini belirterek, iki ülke arasinda açikliga kavusturulmamis hiçbir sorunun bulunmadigi konusunda mutabik olduklarini ifade etti.

Iki ülke arasindaki dis ticaret hacmini de degerlendirdiklerini vurgulayan Konakovic, "AB'nin genislemesinin savunucularindan Macaristan'a ve mevkidasima Bosna Hersek'in 'aday ülke' statüsü almasinda verdikleri destek için tesekkür ediyorum." diye konustu.

Konakovic, ülkesinin AB yolundaki ilerleyisi için gerekli tüm çalismalari yerine getirdiklerini kaydederek Macaristan'in, bu yoldaki desteginin kendileri için büyük önem tasidigini dile getirdi.

Macaristan'in ülkesinin bagimsizlik ve toprak bütünlügüne saygi duydugunun altini çizen Konakovic, iki ülke kurumlari arasindaki isbirliginin iyi seviyede oldugunu ve bu durumundan memnuniyet duyduklarini belirtti.

Konakovic, Bosna Hersek'te büyük oranda aktive edilmemis enerji kaynaklari oldugunu vurgulayarak, "Bu hususta tüm ilgili ülkelerle isbirligine ve görüsmelere açigiz. Görüsmemizde, Bosna Hersek'in anayasasina saygi duyuldugu sürece, Balkanlar ve Avrupa'daki bölgesel isbirligini destekledigimizin altini çizdim." ifadesini kullandi.

- "Macaristan, AB genisleme sürecini hizlandirmak istiyor"

Disisleri Bakanligi görevine yeni baslayan Konakovic ile ilk görüsmelerini yaptiklarini kaydeden Szijjarto da Rusya-Ukrayna Savasi sonrasi yasanan zorluklarin, AB'nin genislemeyi hizlandirmamasinin büyük bir hata oldugunu gösterdigini vurguladi.

Szijjarto, Bati Balkanlar'in AB üyesi olmasi durumunda içinde bulunduklari zorluklarla daha etkili sekilde basa çikabilecegine isaret ederek, "Böyle bir durumda, AB de daha güçlü olur ve yasa disi göçle daha etkili sekilde mücadele edebiliriz." dedi.

Ülkesinin, geçen yil güney sinirinda yaklasik 265 bin düzensiz göçmenin geçisini durdurduguna dikkati çeken Szijjarto, sunlari kaydetti:

"Macaristan, AB'nin genisleme sürecini hizlandirmak istiyor ama siz de çok iyi biliyorsunuz ki AB'de birligin genislemesini sadece sözlü olarak destekleyen üye ülkeler var ancak karar verme söz konusu oldugunda çok çekingenler. Bu nedenle üye ülkeleri AB genisleme sürecini engellemeye son vermeye çagiriyoruz."

Szijjarto, Bosna Hersek'in istikrarinin kendileri için önemli oldugunu, AB'nin Bati Balkanlar'a yaptirimlar uygulamasina katilmadiklarini kaydetti.

Öte yandan Szijjarto'nun bugün Trebinje'deki düzenlenecek bir enerji forumuna katilmasi ve Bosna Hersek'teki iki entiteden Sirp Cumhuriyeti (RS) Baskani Milorad Dodik ile görüsmesi bekleniyor.