MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tibbi Saha Uygulama Tatbikati devam ediyorÇigdem Münibe Alyanak- Çanakkale Valisi Ilhami Aktas: - "MODEX Tatbikati da eminim ki hem personellerimiz hem de kurumlarimiz açisindan ileride ihtiyaç duyulmasi durumunda büyük bir tecrübe kazanilmasina vesile olacak" - Avrupa Sivil Koruma ve Insani Yardim Operasyonlari Direktörü Hanna Jahns: - "Türkiye verimli, aktif ve sürekli ihtiyaç oldugu durumlarda yardim saglayan bir ülke. Bizler bunun farkindayiz. Su anda aktif olarak

MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tibbi Saha Uygulama Tatbikati devam ediyorÇigdem Münibe Alyanak- Çanakkale Valisi Ilhami Aktas:
- "MODEX Tatbikati da eminim ki hem personellerimiz hem de kurumlarimiz açisindan ileride ihtiyaç duyulmasi durumunda büyük bir tecrübe kazanilmasina vesile olacak"
- Avrupa Sivil Koruma ve Insani Yardim Operasyonlari Direktörü Hanna Jahns:
- "Türkiye verimli, aktif ve sürekli ihtiyaç oldugu durumlarda yardim saglayan bir ülke. Bizler bunun farkindayiz. Su anda aktif olarak

ÇANAKKALE (AA) - Avrupa Birligi Sivil Koruma Mekanizmasinin baskanliginda, Saglik Bakanligi koordinasyonunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) ile gerçeklestirilen "MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tibbi Saha Uygulama Tatbikati" devam ediyor.

Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, AFAD Baskan Yardimcisi Önder Bozkurt, Saglik Bakanligi Acil Saglik Hizmetleri Genel Müdürü Eray Çinar, AB Türkiye Delegasyonu Yesil Kalkinma ve Kapsayici Büyüme Bölüm Baskani Virve Vimpari, Avrupa Sivil Koruma ve Insani Yardim Operasyonlari Direktörü Hanna Jahns ve ilgili kurumlarin temsilcilerinin katilimiyla komuta merkezinde tatbikata iliskin bilgi aldi.

Aktas, daha sonra tatbikatla ilgili basin mensuplarina yaptigi açiklamada, 18 Eylül'de Saglik Bakanligi koordinesinde, AFAD Baskanliginin destegiyle ilin degisik lokasyonlarinda yerli ve yabanci 2 bin 500 personelin katilimiyla baslayan tatbikatin devam ettigini söyledi.

Basta dost ve kardes ülke Azerbaycan olmak üzere 7 ülkeden hava ve kara aracinin tatbikata katildigini aktaran Aktas, sözlerine söyle devam etti:

"En son 6 Subat Kahramanmaras depremi ile yasadigimiz deprem tecrübemiz var. Devletimizin uzun yillardir yaptigi gerek altyapi gerek mevzuat hazirliklari gerekse kurumsal kapasitelerin artirilmasiyla birçok ülkenin altindan kalkamayacagi bu depreme hizli sekilde müdahale edilmis, basta Cumhurbaskani'miz olmak üzere tüm bakanlarimiz, AFAD yetkililerimiz, Saglik Bakanligimiz, afet planinda görevli tüm kurumlarimizca ilk dakikadan itibaren olaya müdahale edilmis, halkimizin yaralari sarilmaya baslanmistir.

Bu tür tatbikatlar, deprem bölgesi olan ülkemizde sadece deprem bölgesiyle de kalmayan dogal afetler, özellikle son yillarda iklim degisikligi nedeniyle sik sik yasadigimiz sel, su baskini, yanginlar ve benzer dogal afetlere de hazirlikli olmamiz gerektigini ortaya koymakta. O nedenle bu tür tatbikatlari çok önemsiyoruz. MODEX Tatbikati da bu anlamda eminim ki hem personelimiz hem de kurumlarimiz açisindan ileride ihtiyaç duyulmasi durumunda büyük bir tecrübe kazanilmasina vesile olacak."

- "Türkiye'nin yaninda olmaktan mutluluk duyuyoruz"

Avrupa Sivil Koruma ve Insani Yardim Operasyonlari Direktörü Hanna Jahns, yönetici olarak ilk kez bir tatbikata katildigini ve Çanakkale'de olmaktan onur duydugunu dile getirdi.

Bütün katilimcilara verimli, destekleyici çalismalarindan dolayi tesekkür eden Jahns, "Saglik Bakanligina, AFAD'a tesekkürlerimi sunmak istiyorum. AB'den ortaklarimiz var. Bu etkinligin gerçeklestirilmesi adina büyük emek harciyorlar. Gerek laboratuvarlari gerekse hastaneleri gördük. Bütün tatbikati gözlemleme sansi bulduk. Afetler her zaman hayatimizin bir parçasi. Bizler bunu biliyoruz. Geçenlerde bu bölgede bir orman yangini olmus. Hazirlikli olmanin öneminin altini çizmek istiyorum. Bizim destekledigimiz ruh budur. Birlikteligin, birbirine yardim etmenin ruhunu destekliyoruz." diye konustu.

Türkiye'nin afet anindaki desteklerine deginen Jahns, "Türkiye verimli, aktif ve sürekli ihtiyaç oldugu durumlarda yardim saglayan bir ülke. Bizler bunun farkindayiz. Su anda aktif olarak Libya'da çalismalari sürdürüyor. Bunun yaninda biz de Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birligi olarak Türkiye'nin yaninda olmaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.

- "Türkiye çok tecrübeli bir üye"

AB Türkiye Delegasyonu Yesil Kalkinma ve Kapsayici Büyüme Bölüm Baskani Virve Vimpari de Türkiye'ye, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle "geçmis olsun" dileklerini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Biz biliyoruz hala sizin kalbinizde çok taze ama bizim kalbimizde de çok taze bu üzüntü. O yüzden AB Türkiye Delegasyonu adina, kendi adima geçmis olsun demek istiyorum. Bu büyük bir afetti. Bu, bizim burada yaptigimiz faaliyetin önemini gösteriyor. Avrupa Birligi'ne üye ülkeler depremden sonra Türkiye'ye geldi. Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu koordine etti. Yardim edebildik Türkiye'ye. Ayni zamanda Türkiye Libya'ya yardim ediyor. Bunun için çok minnettariz. Tesekkür etmek istiyoruz. Türkiye çok önemli, çok tecrübeli bir üye afetten korunma konusunda. Isbirliginde bulunmamiz, ayni yolda devam etmemiz gerekiyor."