Libya Basbakani Dibeybe, ABD'li heyetle "seçimleri" görüstüWalid Ibrahim,Muhammed Emin Canik

Libya Basbakani Dibeybe, ABD'li heyetle "seçimleri" görüstüWalid Ibrahim,Muhammed Emin Canik

TRABLUS (AA) - Libya Basbakani Abdulhamid Dibeybe, baskent Trablus'ta ABD'li üst düzey bir heyetle "Libya'daki siyasi gelismeleri ve seçimlerin düzenlenmesi meselesini" görüstü.

Libya hükümetine bagli "Hakomitna" isimli Twitter hesabindan yapilan yazili açiklamaya göre Dibeybe, Trablus'ta ABD Disisleri Bakanligi Müstesar Yardimcisi Barbara Leaf, ABD'nin Trablus Büyükelçisi ve Libya Özel Temsilcisi Richard Norland ve Trablus Maslahatgüzari Leslie Ordman'dan olusan heyetle bir araya geldi.

Görüsmede, Libya'daki siyasi gelismeler ile seçimlerin düzenlenmesi adina uluslararasi ve yerel çabalarin pekistirilmesi ve Birlesmis Milletler Libya Destek Misyonunun gayretlerinin desteklenmesi ele alindi.

ABD Disisleri Bakanligi Müstesar Yardimcisi Laef'in Trablus ziyaretinin, Washington'un Libya'da seçimlerin düzenlenmesi için yapilan tüm çalismalara verdigi destek kapsaminda gerçeklestigi ifade edildi.

Libyali kaynaklardan alinan bilgiye göre, ABD'li heyet, seçimlerin düzenlenmesine iliskin Libya Baskanlik Konseyi Baskani Muhammed el-Menfi ile de bir görüsme gerçeklestirecek.

Leaf baskanligindaki ABD heyeti, dün Libya Temsilciler Meclisi (TM) Baskani Akile Salih ve ülkenin dogusundaki silahli güçlerin lideri Halife Hafter ile seçimlerin düzenlenmesi konusunu görüsmüstü.

- Libya'daki seçim çikmazi

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Basaga'nin liderlik ettigi iki ayri hükümet olmasi istikrarsizligin sürmesine neden oluyor.

BM öncülügündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasim 2020'deki toplantilarinda, ülkede devlet baskanligi ve parlamento seçimlerinin 24 Aralik 2021'de yapilmasina karar verilmis ancak seçimler planlanan tarihte yapilamamisti.

BM Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily, 27 Subat'ta BM Güvenlik Konseyinde Libya'da bu yil içinde seçimlerin yapilabilmesi için üst düzey bir komisyon kurulmasini önermisti.