Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin yöneticisi Ma'yi kabul ettiNazir Aliyev Tayfur

Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin yöneticisi Ma'yi kabul ettiNazir Aliyev Tayfur

BISKEK (AA) - Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Çin Komünist Partisinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi Sekreteri Ma Singrui ile bir araya geldi.

Kirgizistan Cumhurbaskanligi Basin Merkezinden yapilan açiklamaya göre, Cumhurbaskani Caparov, baskent Biskek'te temaslarda bulunan Ma’yi kabul etti.

Caparov, görüsmede, Kirgizistan ve Çin arasindaki geleneksel dostane ve iyi komsuluk iliskilerinin, karsilikli güvenin, kapsamli bir stratejik ortakligin daha da güçlendirilmesinin yani sira bölgede tamamen ortak çikara uygun istikrar ve güvenligin saglanmasina katkida bulundugunu belirtti.

Kirgizistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi arasindaki artan ticaretin olumlu gidisatina dikkati çeken Cumhurbaskani Caparov, Çin'in Kirgizistan'in ana ticaret ve yatirim ortaklarindan biri oldugunu kaydetti.

Caparov, Kirgizistan'da uygun bir is ortami olusturmak ve yabanci yatirimcilarin çikarlarini korumak için aktif çalismalarin devam ettigini ifade ederek Sincan Uygur Özerk Bölgesi sirketlerini yatirim yapmaya davet etti.

Ortak bir ulasim ve lojistik altyapisinin gelistirilmesinin önemini vurgulayan Sadir Caparov, Çin-Kirgizistan-Özbekistan Demir Yolu Proje Insaatinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile ticari ve ekonomik isbirliginin artmasina neden olacaginin altini çizdi.

- Karsilikli ticaret hacmi 1 milyar dolara ulasti

Sincan Uygur Özerk Bölgesi Sekreteri Ma da Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Kirgizistan arasindaki karsilikli ticaret hacminin 1 milyar dolara ulastigini belirtti.

Çin Devlet Baskani Si Cinping'in selamlarini ileten Ma, Kirgizistan ziyaretinin asil amacinin; iki ülke devlet baskanlari arasindaki anlasmalari uygulamak oldugunu söyledi.

Ma, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Kirgizistan'in bölgeleriyle isbirligini yogunlastirma niyetinde oldugunu ve bu konunun simdiden gündeminde oldugunu aktardi.

Iki ülke arasinda karsilikli ticaret hacminin artirilmasinin önemine deginen Ma, Kirgizistan'in ülkeler arasindaki gümrük kontrol noktalarin sayilarin artirilmasi ve altyapinin iyilestirilmesi iniyasitifini destekledi.

Kirgizistan ile enerji, tip, kültür ve turizm alanlarinda etkilesim olanaklarina iliskin önerilerini dile getiren Ma, Çin üniversitelerinde Kirgizistan'dan gelen ögrencilerin egitimi için ayrilan kontenjanin artirilmasini teklif etti.

Ma, Çin-Kirgizistan-Özbekistan Demir Yolu proje insaatinin üç taraf için de önemli bir ekonomik bileseni oldugunu kaydetti.