Karadag Cumhurbaskani Djukanovic, ülke meclisini feshettigini açikladiLejla Biogradlija

Karadag Cumhurbaskani Djukanovic, ülke meclisini feshettigini açikladiLejla Biogradlija

PODGORICA (AA) - Karadag Cumhurbaskani Milo Djukanovic, mevcut meclisin feshedilmesi karari aldi.

Cumhurbaskanligi Ofisinden yapilan açiklamada, Djukanovic'in, Karadag Meclisini feshettigine dair karari yayimlanirken, "Karadag 27. Dönem Meclisi feshedilmistir. Cumhurbaskani Djukanovic tarafindan alinan karar, alindigi andan itibaren yürürlüge girecektir. Ilgili karar Resmi Gazete'de de yayimlanacaktir." ifadelerine yer verildi.

Meclisin feshedilmesinden 100 gün sonra Karadag'da erken genel seçim düzenlenebilirken, ülkede mayis sonu veya haziran basinda seçime gidilebilecegi ifade ediliyor.

Bu arada, Karadag'da yeni hükümetin kurulabilmesi için taninan süre sona ermis, hükümeti kurmakla görevlendirilen Miodrag Lekic çogunlugun destegini alamamisti.

- Karadag'daki siyasi kriz

Karadag'da Dritan Abazovic basbakanligindaki hükümetin 20 Agustos'ta güvenoyu alamamasi üzerine baslayan yeni hükümet kurma süreci siyasi krize dönüsmüstü.

Sirp Ortodoks Kilisesi Patrigi Porfiriye ile ülkedeki Sirp Kilisesi'ne "resmi statü" kazandirmak için imzaladigi "temel anlasma" ile tartismalara neden olan Abazovic liderligindeki hükümet, Karadag Meclisinde yapilan oylama sonucu düsmüstü.

Ülkedeki Sirp yanlisi partiler, Cumhurbaskani Djukanovic'e yeni hükümeti kurmak için Lekic'in ismini iletirken, Djukanovic, gerekli sartlari yerine getirmedigi gerekçesiyle hükümet kurma görevini Lekic'e vermeyi reddetmisti.

Djukanovic, Karadag Meclisinde 2 kez oylanan ve cumhurbaskaninin hükümet kurulmasi sürecindeki yetkilerini kisitlayan yasayi imzalarken, bu yasanin ardindan Karadag Meclis Baskani Danijela Djurovic, Lekic'in hükümeti kurmakla görevlendirildigini açiklamisti.