KKTC Basbakani Üstel, Iskenderun'daki "Kibris Türk Sampiyon Melekler Köyü" alanini incelediSezgin Pancar,Sebahatdin Zeyrek- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez'le bilgilendirme toplantisina katilan Basbakan Ünal Üstel, Pazarcik merkezli ilk depremde Adiyaman'da otelin çökmesi sonucu yasamini yitiren KKTC'li voleybolcular anisina Kibris Türk Dayanisma Platformu ile imzaladiklari protokol kapsaminda prefabrik ev kurulumuna baslanan alani gezdi - Üstel: - "Burada yaklasik 1000 prefabrik e

KKTC Basbakani Üstel, Iskenderun'daki "Kibris Türk Sampiyon Melekler Köyü" alanini incelediSezgin Pancar,Sebahatdin Zeyrek- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez'le bilgilendirme toplantisina katilan Basbakan Ünal Üstel, Pazarcik merkezli ilk depremde Adiyaman'da otelin çökmesi sonucu yasamini yitiren KKTC'li voleybolcular anisina Kibris Türk Dayanisma Platformu ile imzaladiklari protokol kapsaminda prefabrik ev kurulumuna baslanan alani gezdi
- Üstel:
- "Burada yaklasik 1000 prefabrik e

HATAY (AA) - Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Basbakani Ünal Üstel, Pazarcik merkezli 6 Subat'taki ilk depremde Adiyaman'da çöken otelin enkazi altinda kalarak yasamini yitiren KKTC'li voleybolcular anisina Hatay'in Iskenderun ilçesinde prefabrik evlerden kurmaya basladiklari geçici yasam alaninda yaklasik 6 bin kisiye barinma imkani saglanacagini bildirdi.

Kahramanmaras ve Hatay merkezli depremlerin yikima yol açtigi yerlerin arasinda bulunan Iskenderun'a gelen Basbakan Üstel, Basbakan Yardimcisi Fikri Ataoglu ile Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Erhan Arikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez tarafindan karsilandi.

Basbakan Üstel, Bakan Dönmez ve beraberindekiler, Afet Koordinasyon Merkezinde bilgilendirme toplantisina katildiktan sonra KKTC hükümeti ile Kibris Türk Dayanisma Platformu arasinda imzalanan protokol çerçevesinde Adiyaman'da hayatini kaybeden küçük voleybolcular anisina ilçede "Kibris Türk Sampiyon Melekler Köyü" adiyla 1000 prefabrik evin insa edilecegi alani gezdi.

Üstel, inceleme gezisinde yaptigi konusmada, 6 Subat'taki ilk depremin hemen ardindan gönüllerinin, akillarinin ve kalplerinin ana vatan Türkiye ile oldugunu söyledi. Hayatini kaybedenlerin ailelerinin acisini paylasmak için KKTC halkinin "tek yumruk" oldugunu belirten Üstel, söyle devam etti:

"Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde seferberlik ilan edildi. Öncelikle bütün halkimiz, arama kurtarma ekiplerimiz, gönüllü arama kurtarma insanlarimiz hepsi bir anda kosarak Türkiye'ye gelecek ilk gemiye yetismek için adeta kendi aralarinda yaristilar. Bunun yaninda is insanlarimiz, ellerindeki en kiymetli araçlara bakmaksizin hepsini tirlarina yükleyip Gazimagusa Limani'na dayandilar ve ilk gemiyle saat 12.00'den itibaren de yola çiktilar. Ana vatanimiza arama kurtarma için gelen 70 ülke arasinda Azerbaycan ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ikinci ve üçüncü sirada yerimizi aldik. 500 arama kurtarma ekibimizi, 150 aracimizi, 150 makinemizi arama kurtarma çalismalarina katilmasi için buralara gönderdik."

Yaralarin sarilmasi için KKTC halkinin birbiriyle yaristigini dile getiren Üstel, ihtiyaçlarin karsilanmasi için yaklasik 100 tir yardim malzemesi gönderildigini aktardi.

- Prefabrik evlerden 120'si Iskenderun'a ulasti

Basbakan Üstel, sanayiciler, is insanlari, belediyeler, esnaf ve kurumlarin seferberlik bilinciyle Kibris Türk Dayanisma Platformunu kurdugunu dile getirdi. Hükümet olarak platformla prefabrik konutlarin yapimi için protokol imzaladiklarini kaydeden Üstel, "Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti sanayisinin kendi islerini birakip prefabrik ev yapimina yönelmesiyle bugün buralardayiz." dedi.

Üstel, su ana kadar yaklasik 120 prefabrik evin Iskenderun Limani'na ulastirildigi bilgisini verdi.

Geçici yasam alaninin hemen yakininda KKTC'nin kurucu Cumhurbaskani Rauf Denktas'in adinin verildigi parkin bulunduguna deginen Üstel, söyle konustu:

"Prefabriklerin kurulumuna baslandi. Burada yaklasik 1000 prefabrik ev olacak. 5-6 bin insanin ikamet edecegi, geçici de olsa baslarini sokabilecekleri güzel bir mekan olusturma gayreti içindeyiz. Burada gördügüm kadariyla da ayni seferberlik içinde buralarin altyapilarini Sayin Bakanimiz, ilgili Belediye Baskanimiz ve Valimiz düzenlemis. Kendilerine de tesekkür ediyoruz. Hiçbir zaman fedakarliklarini esirgemeyen Dayanisma Platformuna yürekten tesekkür ediyorum."

Basbakan Üstel ve beraberindekiler, Iskenderun Körfezi'nde depremzedeleri agirlayan Karadeniz Lifeship Süheyla Sultan gemisini ve Iskenderun Kaymakamligini da ziyaret etti.